Na festivalu sborového zpěvu v Jihlavě vystoupí i Rumuni a Slovinci

Dnes začíná v Jihlavě 57. ročník prestižního festivalu pro amatérské soubory, Festival sborového umění. Až do neděle na něm vystoupí 11 domácích a dva zahraniční soubory - z Rumunska a Slovinska.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Třešťský pěvecký sbor Cecilie Cecilia, nebvyklý název je výsledkem bádání numeroložky

Třešťský pěvecký sbor Cecilie Cecilia, nebvyklý název je výsledkem bádání numeroložky | Foto: Irena Šarounová | Zdroj: Český rozhlas

Festival sborového umění je jediný výběrový festival v Česku a na selekci účastníků se podílí i ministerstvo kultury.

Jde také o druhý nejstarší český festival - déle se koná už jen Pražské jaro.

Pořadatelé nechtějí, aby byl festival chápán jako akce pro vyhraněnou skupinku milovníků zpěvu, ale chtějí přilákat i veřejnost.

Tři koncerty proto budou venkovní. V sobotu v 11 a 15 hodin na Masarykově náměstí a v neděli v 10 hodin v parku Gustava Mahlera.

„Páteční koncert v kostele Povýšení sv. Kříže je orientován na duchovní literaturu. Na závěr koncertu zazní velkolepá kantáta Bedřicha Smetany Píseň česká, kterou bude zpívat za doprovodu filharmonie Gustava Mahlera asi 180 členů sboru,“ řekl pořadatel Vladimír Holeš.

„Koncert v Domě kultury v sobotu večer bude slavnostnější, protože tam budeme předávat ocenění ze skladatelské soutěže,“ dodal.

České sborové umění má i v zahraničí velmi dobré jméno a působí tam řada českých respektovaných sbormistrů.

Zahrají například Gentlemen Singers z Hradce Králové nebo Cecilie-Cecilia a Čech a Lech z Vysočiny. Ze zahraničí přijedou rumunští Appassionata Targoviste a slovinský Ipavska Vipava.

Petr Palovčík, Simona Bartošová, Andrea Kratochvílová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme