Brno bude opět hostit Olympiádu dětí a mládeže. Její úroveň a prestiž podle Jiřího Kejvala stále roste

Víc jak čtyři a půl tisíce dětí ve věku od 12 do 16 let se zúčastní Olympiády dětí mládeže (ODM), která začíná 24. června v Brně. Celkem budou sportovci soutěžit ve 22 sportovních disciplínách, což je jen o deset méně než bylo na letní olympiádě v Riu de Janeiru.

Tento článek je více než rok starý.

Brno Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilustrační obrázek

Ilustrační obrázek | Zdroj: Pixabay

„Velké olympiády se účastní jako mezní počet deset a půl tisíce sportovců. My jich tady v Brně přivítáme přes čtyři tisíce. Máme zkušenost takovou, že z těchto účastníku se ve své podstatě v řádech let generují i reprezentanti, kteří pak jsou i na skutečné velké," komentuje předseda Českého olympijského výboru Jíří Kejval.

„My už se dneska musíme spíš dívat, aby se to nedostalo do příliš velkých rozměrů. Protože přeci jenom 4 tisíce dětí koordinovat, organizovat ve víc než 20 různých sportech není jednoduché. Úroveň a hlavně prestiž té olympiády se výrazným způsobem zlepšila," uvědomuje si limity a zároveň růst olympiády Kejval.

Olympiáda dětí a mládeže se koná každý lichý rok. V ty sudé jsou pak na programu hry zimní. Brno hostí tuto akci už podruhé. Prvně se tu hry konaly v roce 2005.

„Postupně se to dostávalo do krajů, jako byly příklad Jižní Čechy. Bylo to v menších městech, tak i počet členů výpravy klesal. Teď se zas po několika letech vracíme k tomu většímu formátu. Nárůst sportu, nárůst sportovních disciplín. Všechno v rámci jednoho města. Olympijská vesnice. Řada tradičních sportů," řekl k organizaci ODM předseda organizačního výboru Lucien Rozprým.

Účastníkům olympiády je připraven ten nejlepší komfort. Olympijská vesnice nabízející společné ubytování sportovcům na několika posledních hrách chyběla. Ta brněnská bude na kolejích Vysokého učení technického, které kvůli tomu zkrátilo svůj akademický rok. Zařízena je i doprava po moravské metropoli speciálními autobusy

„ Je to pro ně takový dost dobrý, nebo hlavně velký zážitek. Pokud se jim podaří zajet, zaběhnout nebo vyhrát tak na to určitě budou rádi vzpomínat. Mají šanci dostat se i na Evropsku nebo také Světovou olympiádu mládeže," uvědomuje si ambasador ODM Jiří Daler, cyklista a vítěz z Tokia 1964, který sám podobný komfort jako dítě rozhodně nezažil.

Další legenda, která si Olympiádu mládeže nenechá ujít je Věra Růžičková, zlatá gymnastka z her v Londýně 1948.

„Já jsem byla na té olympiádě, která byla minule v Brně, takže se těším na tu další. Tenkrát mě nejvíc zaujalo to nadšení těch dětí. Jak do toho šly s elánem a chutí," popisuje Růžičková

David Nekvinda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme