ČEZ bude s Američany vyvíjet modulární reaktory, podle Babiše jsou řešením pro energii z jádra v Česku

Česká energetická skupina ČEZ a americká firma NuScale budou společně rozvíjet malé modulární jaderné reaktory, sdělil mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Společnosti podle něj mimo jiné budou sdílet technické poznatky z vývoje těchto zdrojů, posoudí také možnosti jejich uplatnění v podmínkách Česka i celé Evropy. Právě jaderné zdroje menšího výkonu označil premiér Andrej Babiš (ANO) na jaře za optimální řešení pro stavbu nových jaderných bloků v Česku.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Dukovany (ilustrační foto)

Jaderná elektrárna Dukovany (ilustrační foto) | Foto: Michal Malý | Zdroj: Český rozhlas

NuScale patří ve vývoji malých modulárních reaktorů mezi světové lídry. Její projekt aktuálně prochází v USA licencováním, první komerční reaktor chce firma spustit v roce 2027 v Idahu na severozápadě Spojených států. ČEZ se otázce těchto zařízení dlouhodobě věnuje prostřednictvím své dceřiné firmy ÚJV Řež (Ústav jaderného výzkumu, pozn. red).

VIDEO: Kdy bude mít Česko nové jaderné reaktory? ‚Deset let se nekopne do země,‘ říká Dana Drábová

Číst článek

Zatímco například instalovaný výkon největší české jaderné elektrárny v Temelíně je asi 2000 megawattů (MW), vyvíjené malé reaktory jsou řádově menší – o výkonu jednotek, desítek, maximálně nižších stovek MW.

Výhodou může být jejich předpokládaná sériová výroba a montáž přímo ve výrobních závodech. Zároveň je možné soustředit větší počet modulů v jedné lokalitě.

„Malé modulární reaktory mohou být budoucností jaderné energetiky. Jsem velice rád, že se ČEZ do jejich vývoje intenzivně zapojuje. Česká jaderná energetika byla vždy na špici a rozvoj malých modulárních reaktorů ve spolupráci s NuScale tuto pozici potvrzuje,“ uvedl vicepremiér a ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO).

Podle generálního ředitele ČEZ Daniela Beneše mohou malé modulární zdroje být do budoucna významnou alternativou, kterou nelze opomíjet. „Partnerství s NuScale je pro nás proto logickým krokem,“ podotkl.

Praktická zkušenost chybí

Otázky na možné parametry potenciálního malého reaktoru NuScale v Česku jsou podle ČEZ zatím předčasné, budou se řešit právě v rámci uzavřené spolupráce s americkou firmou.

„Osobně bych se za tuto cestu velice přimlouval,“ uvedl v dubnu na Evropském jaderném fóru v Praze k budoucímu využití malých jaderných reaktorů v Česku premiér Babiš.

Budeme odstavovat výkon tří Temelínů, to lze nahradit jenom jádrem, tvrdí vládní zmocněnec Míl

Číst článek

Odborníci upozorňují na to, že ve světě se tato zařízení teprve vyvíjejí, praktická zkušenost s jejich provozem téměř chybí. Babiš dodal, že je na Česku a Evropské unii, v jaké míře se budou na jejich rozvoji angažovat.

Podle loňských informací odborného serveru oEnergetice.cz jsou ve vývoji malých modulárních reaktorů aktivní USA, Kanada a Británie. Dodal, že podle databáze Mezinárodní agentury pro atomovou energii (IAEA) je v provozu pouze jeden typ SMR.

„Jedná se o indický těžkovodní reaktor s výkonem 220 MW s označením IPHWR-220. Jedná se o původně kanadský reaktor, který Indové v průběhu let vylepšili a úspěšně provozují 16 reaktorů této nebo odvozené konstrukce,“ dodal server.

Společnost NuScale očekává, že kompletní licenci v USA získá v září příštího roku. Konkrétně firma ověřuje vlastnosti malého bloku – modulu založeného na lehkovodním tlakovodním reaktoru s elektrickým výkonem 60 MW. Projekt předpokládá soustředění až dvanácti takových modulů do jedné elektrárny s instalovaným výkonem 720 MW.

Uzavřeli jsme partnerství s americkou firmou @NuScale Power. Společně přezkoumáme možnosti využití malých modulárních reaktorů v ČR.
Malými modulárními reaktory se už zabýváme, a to v ÚJV Řež. Do budoucna mohou být alternativou, kterou nemůžeme opomíjet. cez.cz/cs/pro-media/t…

15:10 – 26. 09. 2019

8

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme