Vláda chce ozdravit ČSA. Nejdřív však musí uklidnit Brusel

Tříletý plán, jak ozdravit ztrátové České aerolinie, bude v pondělí na programu jednání vlády. Materiál kromě jiného obsahuje také informace o průběhu řízení u Evropské komise ohledně úvěru poskytnutého ČSA státním podnikem Osinek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České aerolinie (ČSA)

České aerolinie (ČSA) | Foto: Tomáš Adamec

Brusel má totiž podezření, že úvěr ve výši 2,5 miliardy korun byl nedovolenou státní podporou. Dokument, který dnes vláda dostane, bude proto nejspíš i obhajovat dosavadní postup vedení aerolinek.

Stát chce půjčku, která měla ztrátovým aerolinkám pomoci vytvořit rezervu a splácet leasing na letadla, kapitalizovat - tedy vyměnit za akcie. I to je ale prý sporné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vláda - ozdravení aerolinek.mp3

Pokud ale půjčku evropští úředníci označí za nedovolenou státní podporu, bude muset firma zřejmě peníze vrátit. Problémem by podle komise mohl být způsob, jakým stát s úvěrem naložil.

Osinek je v současnosti v likvidaci, půjčku poskytl loni v dubnu. V říjnu pak vláda schválila převod pohledávky z Osinku na stát, konkrétně na ministerstvo průmyslu a obchodu, a zrušila zástavní plomby na letištních budovách, kterými ČSA za úvěr ručily. Ty pak prodaly Letišti Praha. Podle komise tak úvěr už zřejmě není zajištěn aktivy.

Co se týče aktuální restrukturalizace ČSA, společnost by se měla přeměnit v holding v podobě mateřské firmy a několika dcer. Je také možné, že se bude dál propouštět, hlavně z řad mladých pilotů, nebo že se sníží kapacita letů a zmenší se letadlová flotila.

Alžběta Havlová, Lenka Buriánková, Alice Kottová, Jan Cigánik Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme