Autorka

Klára Vičíková

Po maturitě v oboru Grafika v reklamní praxi zamířila na Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy, kde absolvovala obor Estetika. Následně na DAMU vystudovala obor Teorie a kritika a začala psát. Převážně o divadle, postupně ale i o literatuře. Spolupracovala s kulturním čtrnáctideníkem A2, se Salonem, webem Aktuálně.cz, s Taneční zónou nebo Radiem Wave.  

Ze spolupráce s Wavem přešla na plný úvazek do kulturní redakce Zpravodajství Českého rozhlasu, následně pak do redakce Mozaiky na Vltavě, kde pracovala jako literární publicistka. V Tvůrčí skupině Drama a literatura měla na starosti povídkové řady, věnovala se ale i dalším formátům. Od dubna 2019 působí jako slovesná dramaturgyně stanice Vltava. Ráda hledí do knih, na divadlo, do talíře a na rybník Dvořiště.  

RSS autorky

Články autorky

|Klára Vičíková |Divadlo

Zemřela herečka Luba Skořepová, žena s neuvěřitelným optimismem a elánem

Zemřela herečka Luba Skořepová, bylo jí 93 let. Diváci si ji pamatují jako veselou dámu plnou elánu a optimismu. Na jevišti Národního divadla vytvořila téměř 140 rolí, desítky dalších pak v Divadle v Řeznické, Rokoku nebo Ypsilonce. Luba Skořepová má také bohatou televizní minulost. Upozornila na sebe třeba v seriálu Chalupáři nebo Náměstíčko. Herečka byla také literárně aktivní, napsala dvanáct knih.

| ČRo, Klára Vičíková |Výtvarné umění

Zemřel výtvarník Adolf Born, autor večerníčků o Machovi a Šebestové

V Praze dnes ráno zemřel známý výtvarník Adolf Born. Bylo mu 85 let. Za svůj život ilustroval skoro 400 knih, výtvarně, scénograficky nebo režijně se podílel na vzniku více než 60 filmů. Kreslil také karikatury a věnoval se volné grafice. Nejvýrazněji se ale prosadil v tvorbě pro děti. Byl například spolutvůrcem večerníčků o Machovi a Šebestové nebo opičce Žofce.

|Klára Vičíková |Zprávy z domova

Ve Smetanově síni Obecního domu v Praze se předávaly ceny Gloria musealis

Muzejníci z celé republiky se dnes sešli ve Smetanově síni Obecního domu v Praze. Na slavnostním galavečeru se totiž předávali ceny Gloria musealis. Každoroční soutěž těch nejlepších expozic, publikací i muzejních počinů se konala už počtrnácté. Ceny si letos odnesli zástupci Národního technického muzea, muzea z Ústí nad Labem a Muzea hlavního města Prahy.

|Klára Vičíková |Hudba

Drogy, alkohol a ženy. V češtině vychází první biografie o hudebníku Ericu Claptonovi

Charismatický elegán v saku a s kytarou. Tak známe hudebníka Erica Claptona. Na první pohled by jen málokdo odhadoval, jak pohnuté okamžiky má za sebou. Vše odhaluje životopisná kniha nazvaná Eric Clapton: Motherless Child (v překladu Dítě bez matky), kterou napsal britský novinář a spisovatel Paul Scott. Česky ji teď vydává nakladatelství 65. pole.

| ČRo, Klára Vičíková |Literatura

Jeden z nejvýznamnějších rozhlasových režisérů Karel Weinlich má svůj životopis

Na rozhlasových chodbách se reportérka a dnes editorka Lucie Weissová a rozhlasový režisér Karel Weinlich potkávají už desítky let. Teď je kromě práce spojuje také kniha. Jmenuje se Karel Weinlich - Pokus o životopis a právě ji vydává Radioservis. Lucie Weissová v ní zachytila dlouhý a bohatý život svého kolegy, a to nejen profesní, ale i osobní.

| ČRo, Klára Vičíková |Výtvarné umění

Legenda Zátopek běhá už i v komiksu. Dominují tyrkysová a oranžová barva

Slavného běžce Emila Zátopka si sportovní fanoušci asi nejčastěji vybaví v tílku s českým znakem a v trenýrkách. A právě tak vypadá i na obálce nové komiksové knihy. Ta se jmenuje jednoduše „Zátopek“ a v podtitulu má heslo legendárního vytrvalce „Když nemůžeš, tak přidej“. Spolupracovali na ní spisovatel a scenárista Jan Novák s výtvarníkem a hudebníkem Jaromírem Švejdíkem zvaným Jaromír 99. Kniha vychází ve spolupráci nakladatelství Argo a Paseka a za přispění Českého olympijského výboru.