Na fotbalovém MS budou mít rozhodčí k dispozici moderní techniku i sprej

Fotbalisté domácí Brazílie a Chorvatska večer zahájí světový šampionát. Bude jubilejní dvacátý, ale v mnohém i první a průlomový.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozhodčí budou na šampionátu pomocí spreje určovat vzdálenost zdi od míče při trestných kopech

Rozhodčí budou na šampionátu pomocí spreje určovat vzdálenost zdi od míče při trestných kopech | Zdroj: ČTK

„Přišlo mi deset textovek na telefon, s tím, že to byl jasný gól,“ vztekal se jeden z mnoha anglických fanoušků Mike před čtyřmi lety.

Rozčilovali se i hráči a stejně tak tehdejší trenér Albionu Fabio Cappello, který nechtěl věřit svým očím. Možná si dobře vzpomínáte na střelu Franka Lamparda v osmifinále minulého šampionátu v Jižní Africe.

Přehrát

00:00 / 00:00

Technologie goal-line objektivně vyhodnotí ve sporných případech, jestli gól padl nebo ne

Míč skončil možná půl metru za čarou překonaného německého brankáře, jenže rozhodčí gól neviděli, a tudíž neuznali.

Takovým chybným verdiktům by měl být konec, díky technologii zvané goal-line, která ve sporných případech objektivně vyhodnotí, jestli gól padl nebo ne, a která bude mít na mistrovství světa premiéru.

FIFA se dlouhá léta používání techniky při řízení zápasů bránila, ale tentokrát spouští hned dvě novinky. I když ta druhá je ve srovnání s tou první levná, skoro nevyzkoušená a sama o sobě ještě nezaručuje bezchybnost a přesnost provedení.

Sudí bude mít po ruce sprej s několik vteřin viditelnou pěnou, kterou si může pohlídat správné postavení hráčů či balonu při trestných kopech.

Jaroslav Plašil, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme