Konec sporu mezi Agrofertem a United Bakeries. Pekárna stáhla dovolání k Nejvyššímu soudu

Pekárenská skupina United Bakeries stáhla od Nejvyššího soudu své dovolání v případu nedokončené fúze s koncernem Agrofert. Informaci České televizi potvrdila mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci. Pekárny tak definitivně vzdaly boj o stomilionovou zálohu na chystané spojení s Agrofertem, kterou mu nyní musí vrátit i s úroky. Loni v dubnu o tom pravomocně rozhodl Vrchní soud v Praze.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Agrofert (ilustrační foto)

Agrofert (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Dovolací řízení bylo zastaveno, protože žalovaná strana vzala dovolání zpět,“ citovala televize Puci.

Pekárny United Bakeries se k důvodům upuštění od dovolání nechtěly vyjádřit s tím, že nejsou přímo účastníkem řízení - Agrofert se nesoudí přímo s nimi, ale s European United Bakeries se sídlem v Lucembursku, která je jejich mateřskou společností.

Agrofert chce od United Bakeries 100 milionů korun za neuskutečněné převzetí firmy

Číst článek

Agrofert po pekárnách požadoval zpět stomilionovou zálohu, kterou zaplatil v souvislosti s plánovanou fúzí své pekárenské společnosti Penam s United Bakeries. K uzavření obchodu ale nakonec nedošlo. Transakci sice schválil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, v roce 2012 ji ale odmítl schválit slovenský antimonopolní úřad.

United Bakeries je přední pekárenská skupina ve střední Evropě. Vznikla spojením největších českých skupin Delta Pekárny a Odkolek. Mateřskou společností skupiny United Bakeries je společnost European United Bakeries S.A. se sídlem v Lucembursku.

Skupina Agrofert je největší v českém zemědělství a potravinářství, dvojkou v chemickém průmyslu a významným subjektem i v lesnictví a médiích. Loni zaměstnávala zhruba 33 000 lidí, podobně jako předloni, z toho 22 000 v České republice.

Koncern vlastnil ještě loni na začátku roku tehdejší vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO). V únoru kvůli zákonu o střetu zájmů vložil své akcie do svěřenských fondů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme