Řidiči autobusů v Jihočeském kraji ve čtvrtek stávkovat nebudou

Stávka řidičů linkových autobusů se v Jihočeském kraji ve čtvrtek neuskuteční. Vedení kraje se na tom dohodlo s dopravci, kteří souhlasili s tím, že se budou na navýšení mezd pro řidiče podílet. Do stávky chtělo ve čtvrtek vstoupit několik set jihočeských řidičů ze společností zajišťujících dopravní obslužnost pro kraj. Novináře o odvolání stávky informovali zástupci Jihočeského kraje i dopravců.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Autobusová zastávka

Autobusová zastávka | Foto: Jaroslava Mannová

"Jsem rád, že se nám podařilo celou situaci vyřešit. Připravili jsme podle mě rozumný mechanismus pro navýšení mezd. Je v zájmu kraje realizovat kvalitní dopravní obslužnost pro všechny," řekl jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD).

Na navýšení mezd pro řidiče se z velké části bude podílet kraj. Ten na březnovém zasedání zastupitelstva schválil pro tento účel 50 milionů korun. Navíc premiér Bohuslav Sobotka oznámil, že navrhne vládě, aby uvolnila pro kraje na zvýšení platů pro řidiče 420 milionů korun z rozpočtové rezervy.

Jihočeští dopravci se budou na nárůstu platů podílet zhruba třetinovou částku z celé položky. "Těší nás, že jsme se dohodli. Kraj je připraven ještě původní částku 50 milionů korun navýšit. Chceme ale také zároveň kontrolovat, zda tyto peníze skutečně míří na navýšení mezd pro řidiče," uvedl Zimola.

Podle personálního ředitele společnosti GW Trans Miloslava Mrkvičky je stávka vždy krajním řešením. "Je třeba se jí vyhnout, pokud to jen trochu lze," uvedl Mrkvička. Právě řidiči společnosti GW Trans byli jedni z těch, kteří hodlali v Jihočeském kraji do čtvrteční stávky vstoupit.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme