Spořitelny loni poskytly meziročně o třetinu více úvěrů. Jejich objem překročil 68 miliard korun

Stavební spořitelny loni poskytly úvěry za 68,3 miliardy korun, což je meziroční nárůst o 35 procent. Naopak zájem o nové smlouvy o stavebním spoření loni klesl o pět procent na zhruba 520 000. Vyplývá to z údajů všech pěti tuzemských spořitelen.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dražba majetku v elektronické aukci se stává běžnou praxí

Meziroční pokles počtu nově uzavřených smluv o pět procent hodnotí asociace jako vynikající výsledek (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Stock Exchange, gingko2

Asociace českých stavebních spořitelen upozornila, že objem úvěrů je srovnatelný s rekordním rokem 2018, jde o druhý nejlepší výsledek za posledních deset let. „Průměrná výše úvěru vylétla vysoko nad hranici jednoho milionu korun,“ uvedl tajemník asociace Jiří Šedivý. V letošním roce očekává podobný vývoj jako loni, a to jak z hlediska nových smluv, tak i v případě úvěrů.

Někteří podnikatelé nedostali příspěvek na nájemné. ‚Vyplácení bude pokračovat po 11. lednu,‘ hlásí resort

Číst článek

Meziroční pokles počtu nově uzavřených smluv o pět procent hodnotí asociace v kontextu loňských událostí jako vynikající výsledek. „Lidé přirozeně reagují na rostoucí míru nejistoty tím, že častěji volí osvědčené způsoby, jak se do budoucna zaopatřit. Tradičně spoří a také investují do lepšího bydlení. Stavební spoření je ideálním pomocníkem v obou případech a lidé toho náležitě využívají,“ uvedl Šedivý.

Stavební spořitelny poskytují úvěry ze svých zdrojů, tedy z vkladů klientů, kteří si spoří. Naopak hypoteční banky si na úvěr, který pak poskytnou klientovi, většinou půjčují. Úrokové sazby závisejí na délce doby fixace a ceně peněz na mezibankovním trhu.

Předloni podle srovnatelných dat poskytly stavební spořitelny úvěry za 50,6 miliardy korun, což byl meziroční pokles o 30 procent. Naopak zájem o nové smlouvy o stavebním spoření předloni klesl o 12 procent na zhruba 546 000.

„Na začátku loňského roku jsme očekávali, že rok 2020 bude pro stavební spořitelny úspěšný. Následný pandemický vývoj naše očekávání výrazně utlumil a vývoj ve zbytku roku pro nás byl velmi pozitivním překvapením,“ komentoval loňské výsledky místopředseda představenstva ČMSS Jochen Maier.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme