Přebytek zahraničního obchodu stoupl v listopadu na 32 miliard korun. Výsledek ovlivnil i vývoz aut

Zahraniční obchod České republiky skončil loni v listopadu přebytkem 32,2 miliardy korun, meziročně tak byl o 20 miliard korun vyšší a dosud nejvyšší ve sledovaném měsíci. Výsledek příznivě ovlivnil rostoucí vývoz aut a menší deficit obchodování s ropou a zemním plynem. Vyplývá to z předběžných dat, která na webu zveřejnil Český statistický úřad.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České peníze (ilustrační foto)

Bilance zahraničního obchodu Česka s cizinou byla loni v listopadu šestý měsíc v řadě kladná (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Listopadová bilance zahraničního obchodu se zbožím dosáhla historicky rekordní hodnoty ve sledovaném měsíci, a to díky výraznému meziročnímu růstu vývozu. Poprvé od začátku roku 2020 však vzrostla i meziroční hodnota dovozu,“ uvedla ředitelka odboru statistiky zahraničního obchodu statistického úřadu Miluše Kavěnová.

Státní rozpočet loni skončil ve schodku přes 367 miliard korun. Výsledek je nejhorší od vzniku Česka

Číst článek

Vývoz vzrostl v listopadu meziročně o 8,1 procenta na 353,2 miliardy korun a dovoz o 2,1 procenta na 321 miliard korun, uvedl statistický úřad.

Bilance zahraničního obchodu Česka s cizinou byla loni v listopadu šestý měsíc v řadě kladná a potřetí za sebou její přebytek přesáhl 30 miliard korun.

Kladný vliv na to měl v loňském jedenáctém měsíci zejména přebytek bilance motorových vozidel, který byl meziročně vyšší o 8,8 miliardy korun díky růstu jejich vývozu o 8,4 miliardy. Deficit obchodování s ropou a zemním plynem pak klesl vlivem nižších cen na světových trzích a nižšího dovezeného množství o 4,3 miliardy korun. Vzrostl také přebytek u obchodu s kovodělných výrobků a zmenšilo se záporné saldo obchodu s potravinářskými výrobky.

Rozpočet nebyl připraven na krizi. Za všechno ale nemůže covid, hodnotí kontrolní úřad

Číst článek

Obchod se sousedy

Naopak nepříznivý vliv na celkovou bilanci měl hlavně meziročně větší schodek bilance s chemickými látkami a přípravky o 1,1 miliardy korun a farmaceutickými výrobky o 1,0 miliardy korun.

Obchod Česka se státy EU skončil ve sledovaném měsíci v přebytku 81,8 miliardy korun, který byl meziročně vyšší o 25,3 miliardy. Největší meziroční přírůstek aktiva byl zaznamenán v obchodě s Německem, kde přebytek stoupl o 16,3 miliardy korun, a se Slovenskem, kde se zvýšil o 3,7 miliardy.

U obchodování Česka se státy mimo unii se schodek zvětšil o 5,1 miliardy na 47,8 miliardy korun. Nejvíce, o pět miliard korun, se prohloubil deficit obchodu s Čínou. Přechodem z pasiva do aktiva se naopak zlepšila o tři miliardy bilance obchodu s Ruskem, uvedli statistici.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme