Geislerová žárlivou hvězdou a Kotek jako ostýchavý učitel. ČT uvede novou vánoční pohádku

Do atmosféry staročeských Vánoc jako z obrázků malíře Josefa Lady uvádí diváky nová štědrovečerní pohádka O vánoční hvězdě. Premiéru má ve čtvrtek v sedm hodin večer na programu ČT1. Režisér Karel Janák ji zasadil do dvou světů, do magického hvězdného a toho lidského. Jednu z magických hvězd, žárlivou Proximu, si zahrála i herečka Anna Geislerová. Ta si tedy po řadě velkých filmových rolí odbyla i premiéru v pohádce.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„V mojí poměrně bohaté kariéře pohádky úplně chybí. Kromě Princezny Fantaghiro, která je ale italská, a Anděla Páně, kde se mihnu na zhruba tři vteřiny. Toužila jsem po české pohádce. A když přišla Proxima, chtěla jsem už jen a jen ji,“ uvedla pětinásobná držitelka Českého lva.

Monty Python, Klaus i Malá lež. Tři filmové tipy na nepohádkové vánoční filmy

Číst článek

Vedle ní se divákům představí i Vojtěch Kotek v roli ostýchavého učitele a zachránce spadlé hvězdy Deničky, tu ztvárnila Tereza Ramba. Dále také bratři Kryštof a Matěj Hádkovi nebo Ondřej Sokol. „Já myslím, že by to bylo moc hezké, jenom kdyby nejzářivější hvězda na nebi nebyla takový hňup, jakého mi režisér přiřkl. Už mám trochu podezření, že chytrého kladného prince v Karlových pohádkách nikdy hrát nebudu,“ smál se herec.

V roli princezny se objeví díky koprodukci s německou televizí i pro Čechy zcela neokoukaná tvář, třiadvacetiletá Němka Leonie Brill. „Čeští diváci se tak mohou těšit na zcela novou a neokoukanou princeznu, která splní všechny představy o tom, jak má správná princezna vypadat,“ slibuje režisér.

Vánoční atmosféra

Inspirací mu kromě atmosféry obrazů Josefa Lady byl hlavně námět Michala Čunderleho. „Jeho svět hvězd byl tak kouzelný, vtipný a zajímavý, že přímo volal po tom, aby z něj vznikla vánoční pohádka,“ uvedl režisér.

Tiché centrum bez adventních trhů a cizinců. Do Prahy letos před svátky zamířili hlavně domácí turisté

Číst článek

Natáčelo se mimo jiné v zasněženém podhůří Západních Tater na Slovensku. Sníh se tak do pohádek režiséra Janáka, který je podepsán i pod loňskou Princeznou a půl království nebo pod pohádkou Dvanáct měsíčků, vrací po osmi letech. „S natáčením v zimě jsem neměl úplně nejlepší zkušenosti. Když jsme točili Dvanáct měsíčků, tak jsem se se sněhem pořád jen naháněl. Tehdy jsem se zařekl, že už zimní pohádku točit nebudu. O Vánoční hvězdě by ale bez sněhu nešla,“ směje se.

Štáb natáčel i v ateliérech na Kavčích horách, a to před obrovským zeleným plátnem. Na něj potom nechali v postprodukci filmaři promítnout speciální vizualizaci hvězdné oblohy, čímž docílili co nejbarevnějších a nejzajímavějších efektů nebeského světa. I kvůli tomu trvala celá práce na filmu skoro tři čtvrtě roku.

„Postprodukce této pohádky není vůbec jednoduchá. Naštěstí se naší pohádky ujalo UPP, což je v České republice bezkonkurenčně nejlepší postprodukční studio, které vyrábí triky i pro ty největší světové producenty, jako je Marvel, Disney, Netflix a podobně,“ nechal se slyšet Janák.

Pohádkové štědrovečerní filmy dosahují každoročně vysoké sledovanosti. Tu loňskou (Princezna a půl království) sledovalo na prvním programu České televize téměř dva a půl milionů diváků starších patnácti let. Rekord ve sledovanosti na ČT drží ale pohádka režiséra Jiřího Stracha Anděl Páně 2. Při televizní premiéře ji viděly více než tři miliony lidí.

Jan Bílek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme