Prezident Miloš Zeman | iROZHLAS.cz / René Volfík

50 dní, které otřásly zdravím prezidenta:
jaterní problémy vydávali za nechutenství po kouření

Česko | Zdislava Pokorná a Martin Štorkán |

Čtěte celý článek

Místo informací žalmové jinotaje. Mizerná životospráva. Odstřižení telefonní linky. Uzamčení chorobopisu. A riskantní hra kancléře Vratislava Mynáře. Server iROZHLAS.cz s pomocí řady dobře informovaných zdrojů zrekonstruoval schůzky, které se den za dnem odehrávaly u lůžka prezidenta republiky Miloše Zemana. Dosud neveřejné informace dokreslují či vysvětlují zákulisní tahy hradního aparátu, které mohou přispět k aktivaci ústavního článku 66 a vyústit v policejní stíhání.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dvě skleničky vína

31. srpna – 1. září 2021

Poslední prázdninový den se prezident Miloš Zeman setkává s předsedou srbské sněmovny Ivicou Dačićem.

Prezidentem je Miloš Zeman, ten jediný má právo mě odvolat, prohlásil kancléř Vratislav Mynář

Číst článek

Už v tu dobu přitom hlava státu ví, že popíjení alkoholu bude muset striktně omezit. Prezidentův ošetřující lékař a současně šéf Ústřední vojenské nemocnice Miroslav Zavoral totiž podle dvou důvěryhodných zdrojů, které si s ohledem na své postavení nepřály být jmenovány, vydal jasné doporučení – aby od začátku září alkohol omezil. „Začal tím, že pan prezident může pít jenom dvě skleničky vína a po čtrnácti dnech musí přestat pít úplně,“ popisuje pro iROZHLAS.cz zdroj z Hradu. Jeho slova potvrzuje také další zdroj z blízkosti prezidenta. Podle něj dostal prezident za úkol i omezení kouření.

V uplynulých týdnech běžně za den vykouřil i šedesát cigaret. A ti, kdo se s ním setkali, potvrzují, že sahal po krabičce od jeho oblíbené značky Davidoff. „O cigaretách této značky říká, že jsou prezidentské. Kouřil je i při naší schůzce,“ vzpomíná například poslanec za ODS Pavel Blažek, který se s ním setkal ve druhé polovině září.

Ale zpátky k prezidentovu programu. Po schůzce s Dačićem vyráží Miloš Zeman do pražských Kbel. Tam ho ochranka vyveze na vozíku do armádního letounu CASA-C295M a míří do Brna. V plánu má schůzku s poslancem z ČSSD Romanem Onderkou (na ní vzniká fotografie, na níž si přiťukávají sklenicí vína) a zahájení školního roku na jedné z tamních škol. Ředitelce Janě Foltýnové poděkuje za pozvání a před prvňáčky se rozhovoří o tom, že některé děti nemají dostatek jídla.

Tajná návštěva

pátek 10. září

O devět dní později už prezident kvůli zdravotnímu stavu tajně zamíří do Ústřední vojenské nemocnice ke svému lékaři Miroslavu Zavoralovi. Co se za zdmi elitního špitálu odehrálo, není úplně jisté. Server Aktuálně.cz přinesl informaci, že právě na základě tohoto vyšetření se naplánovala Zemanova hospitalizace. „Zavoral prezidentovi doporučil, že by měl zvážit nepřetržitou péči,“ píše server. I tuto informaci potvrdil serveru iROZHLAS.cz vysoce postavený funkcionář z Úřadu vlády.

S plánovanou hospitalizací je ten den srozuměn premiér Andrej Babiš (ANO). Dozvídá se to přímo od hradního kancléře Vratislava Mynáře. Podle dvou zdrojů z blízkosti prezidenta však premiér nedostal komplexní informaci o prezidentově stavu. „Když se překouří, tak druhý den nejí,“ opakuje kancléř nejen před premiérem. To zpětně předseda vlády pro iROZHLAS.cz potvrdí: „Říkali, že pan prezident má nechuť k jídlu.“ Zbytek informací se podle svých slov dozvěděl až o několik dní později.

Chráněná karta?

pondělí 13. září

Přes šedesát lékařů

Ve střešovické nemocnici se nepodařilo nalézt efektivní systém zabezpečení Zemanovy zdravotní karty. Jak pro server iROZHLAS.cz potvrdily dva zdroje z nemocnice (i ony kvůli citlivosti sledované kauzy nechtějí zveřejnit svou identitu), do prezidentovy dokumentace nahlédlo až šest desítek lékařů.

Prezidentova karta byla vedena pod jeho pravým jménem. „Pan prezident je vždycky pod svým jménem. To je pojištěnec, který je tu vedený jako každý jiný pacient, takže tady se nic netají,“ přiblížil pro iROZHLAS.cz ortoped Antonín Chochola z Ústřední vojenské nemocnice. Právě on před rokem operoval Zemanovu zlomenou ruku. „Do dokumentace mají přístup někteří lékaři, ale nevím, co tam hledají,“ dodal.

Den před Zemanovou hospitalizací ředitel Ústřední vojenské nemocnice Zavoral volá Vlastimilu Válkovi, poslanci TOP 09 a vedoucímu Kliniky radiologie a nukleární medicíny Fakultní nemocnice Brno.

S čím si neví rady? Jak Válek později pro iROZHLAS.cz přizná, Zavoral s ním řešil zabezpečení Zemanovy zdravotní dokumentace. „Neptal jsem se pana Zavorala na žádné detaily ohledně zdravotního stavu prezidenta, ale řešili jsme, jak se má celý systém zabezpečit, aby byla zdravotní karta prezidenta ochráněna,“ řekl. Není totiž neobvyklé, že se chorobopisy státníků vedou pod smyšlenými jmény. Jeden příklad za všechny: někdejšího premiéra Mirka Topolánka vyšetřovali svého času v Nemocnici Na Homolce jako pana Smrčka.

První hospitalizace

úterý 14. září

Prezident dopoledne míří v černé limuzíně do střešovické nemocnice. Oficiální vyjádření hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka stále nepřichází. Nemocnice se odvolává na mlčenlivost, šéf tiskového odboru Hradu ale na svém twitterovém účtu sdílí žalmy.

Zrovna tato konkrétní modlitba podle viceprezidenta České křesťanské akademie Jana Stříbrného vyjadřuje, že když jde někomu o život, je pod ochranou Boha. Jedním z důvodů prezidentovy hospitalizace byla podle dvou zdrojů blízkých prezidentovi punkce vody z dutiny břišní. Kdy k zákroku přesně došlo, ale není jasné.

Ovčáček v ten den sdílí ještě odkazy na citáty papeže Františka a zveřejní informaci, že prezident v den hospitalizace omilostnil muže stíhaného za krácení daní se škodou 9,7 milionu korun. V minulosti byl navíc podle dokumentů, které server iROZHLAS.cz získal s pomocí informačního zákona, dvakrát odsouzený za řízení pod vlivem návykové látky.

„Obviněný je osobou trpící závažným a nevyléčitelným onemocněním a prognóza délky jeho života je nepříznivá,“ stojí v podkladech pro prezidenta.

Stále jen nechutenství

středa 15. září

Zákaz návštěv u Zemana

Hradní kancléř Mynář je podle bývalého protokoláře Forejta hlavním prostředníkem pro všechny zprávy proudící na Pražský hrad. Mynář s pověřením prezidenta komunikuje s jeho poradci, ústavními činiteli i ministry. Právě ti se k prezidentovi dostanou těžko. „Řeklo se, že bude omezený režim, budou omezené návštěvy, a to z toho důvodu, aby se prezident mohl připravit na povolební jednání,“ říká zdroj blízký prezidentovi.

Někteří poradci včetně Romana Prymuly, Zdeňka Žáka nebo Michala Haška o komunikaci s prezidentem zatím vůbec nežádají. „O zdravotním stavu prezidenta nevím, s Milošem Zemanem komunikuji korespondenčně,“ říká pro iROZHLAS.cz například Žák. Hašek pak tvrdí, že prezidenta zatím nekontaktoval. „Kontakt s panem prezidentem je věcí mého šéfa, ministra vnitra Jana Hamáčka,“ řekl. Informace o prezidentově zdraví by ale ocenil Zemanův dlouholetý přítel a sociální demokrat Zdeněk Škromach. „Nemám žádné informace, jak na tom je, protože v posledních letech si ho uzavřeli lidé z jeho okolí. Nějaké informace o Miloši Zemanovi je složité získat,“ říká.

Hrad o důvodech hospitalizace hlavy státu nadále mlčí. Premiér Babiš během dne ticho prolomí. Pro Rádio Impuls ze svého svěřenského fondu uvádí, že obavy nejsou namístě. „Jeho stav není a nikdy nebyl vážný,“ říká v domnění, že prezident pouze trpí nechutenstvím.

Podle psychiatra Karla Nešpora, který se specializuje na alkoholové závislosti, prezidentův problém není nechutenství. „Tady nejde o nechutenství nebo výživu. Podle zpráv, které jsou k dispozici, se jedná o selhávání jater. Při tomto onemocnění je potřeba striktní dieta,“ říká.

Předseda vlády se zároveň nechává slyšet, že napíše hradnímu kancléři, aby o zdraví prezidenta začal Hrad informovat obšírněji.

Přístup prezidentova okolí kritizuje také bývalý hradní protokolář Jindřich Forejt. „Prezidentská kancelář by měla komunikovat otevřeně a transparentně. Přesně kvůli tomu je ve veřejném prostoru tolik spekulací, dohadů a dezinformací,“ říká pro iROZHLAS.cz.

Navíc podotýká, že prezidentovi nemůže ani nikdo z jeho okolí zavolat. Nemá totiž mobilní telefon a veškerá komunikace jde přes hradního kancléře Mynáře. „Exprezidentu Klausovi se dalo zavolat nebo poslat SMS. Miloš Zeman je v tomto ohledu velmi limitován,“ dodává Forejt.

Dehydratace

čtvrtek 16. září

Hrad částečně prolomí informační bariéru a veřejnosti poskytne zprávu, že prezident trpí dehydratací a mírným vyčerpáním. „Vyšetření nezjistila žádné onemocnění nebo jakékoliv jiné problémy, které by prezidenta republiky ohrožovaly na životě,“ stojí v tiskovém prohlášení Pražského hradu, které je dodnes dohledatelné.

„Jestli má problémy s játry, a to asi má, ale nejsem lékař, se zdravým úsudkem to nemá nic společného.“

Václav Klaus, 6. 10. pro Impuls

Není to ale celá pravda, jak později zjistí Radiožurnál a Deník N. Podle hned sedmi zdrojů byl prezident v nemocnici kvůli takzvanému ascitu neboli tekutině v dutině břišní. Což podle oslovených lékařů signalizuje vážné problémy s játry. „Je to typický projev, jedná se o známku pokročilosti onemocnění,“ řekl pro iROZHLAS.cz gastroenterolog Martin Bortlík z českobudějovické nemocnice.

„Je to známka toho, že funkce jater v různých směrech začíná být nedostatečná,“ doplnil. S tím podle něj souvisí jaterní encefalopatie, která se podle závažnosti projevuje různými psychickými a neurologickými příznaky.

Prezident Miloš Zeman opustil koncem září Ústřední vojenskou nemocnici v Praze
Prezident Miloš Zeman opustil koncem září Ústřední vojenskou nemocnici v Praze | Zdroj: MAFRA / Michal Růžička

Kompletní informace o stavu prezidenta se v ten den dozvídá premiér Babiš, který se schází s Miroslavem Zavoralem. Následně jde předseda vlády navštívit přímo Zemana. Ačkoliv měl prezident omezit kouření, zdroje z nemocnice i z blízkosti prezidenta tvrdí, že na nemocničním pokoji kouří. A hodně.

Za Zemanem ten den přichází také kancléř Mynář, který se snaží rozehnat pochyby o zdraví hlavy státu. „Pan prezident se cítí naprosto v pohodě,“ prohlásí po setkání pro ČTK.

Přijíždí rodina

pondělí 20. září

Prezident v nemocnici pobývá sedmý den, již v tu chvíli se jedná o jeho nejdelší pobyt ve střešovické nemocnici. Povzbudit ho přichází manželka Ivana Zemanová a dcera Kateřina.

Ještě týden? Ne

úterý 21. září

Za prezidentem míří kancléř Mynář a hradní protokolář Vladimír Kruliš, který do nemocnice přinesl dva koše květin. Oba ho podle informací serveru iROZHLAS.cz prosí, aby v nemocnici zůstal alespoň o týden déle. Zeman ale nechce.

„Byl propuštěn na vlastní žádost. Plus v té době řekl panu profesorovi – Mirku, prosím tě, mě to tady nebaví a chci pryč,“ tvrdí jeden ze zdrojů z prezidentova okolí. „Kdyby tam zůstal o týden déle, tak bychom nemuseli řešit, že byl zesláblý a strašně unavený,“ doplňuje.

Víno na fotografii

středa 22. září

Prezident se loučí s nemocničním personálem. „Jsem draslíkový muž,“ vtipkuje před odjezdem. Následně zamíří do zámku v Lánech. O několik hodin později už má na programu první schůzku s ministryní financí za ANO Alenou Schillerovou. „Byl hrozně rád, že je doma, to bylo jednoznačně vidět. Říkal, že tam byl unavený, protože se nevyspal ve své posteli,“ komentuje šéfka resortu schůzku.

„Působil na mě velmi dobře, hlava mu myslela, bylo vidět, že na všechny věci reaguje, ptá se aktivně.“

Alena Schillerová, 22. 9.

Zeman po druhé hodině odpolední přijímá také šéfa ODS Petra Fialu a jeho stranického kolegu Pavla Blažka. Jejich jednání zvěční hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Na fotografii má před sebou prezident sklenku vína.

Podle Blažka se jí však během jednání ani nedotkl. „V momentě, kdy tam přijdete a dělá se fotografie, nám dali nápoje, abychom si mohli sundat roušky. A nevím, proč tam měl prezident víno,“ popisuje zpětně Blažek. Zároveň podotýká, že prezident během jednání kouřil cigarety. Audience u prezidenta se následně dočká také šéf SPD Tomio Okamura.

Podle lékaře Nešpora může kouření prohloubit další prezidentovy zdravotní problémy. „Je to další problém. Tabák je významný rizikový faktor nádorových onemocnění a srdečních onemocnění. Tabák a alkohol mu navíc nezlepší fungování nervů na dolních končetinách,“ říká pro iROZHLAS.cz lékař.

Prezidentovi se zároveň zvolňuje podle tří zdrojů z Pražského hradu pracovní program a sako mění za župan. „Poté, co se vrátil z nemocnice, nastal odpočinkový režim, nechodí v obleku, ale v domácím oblečení,“ říká pod podmínkou anonymity člověk ze Zemanova okolí.

U hlavy státu se zároveň podle dvou zdrojů střídají tři pečovatelky. Server iROZHLAS.cz si proto vyžádal popis práce tří zaměstnankyň. Z odpovědí vyplynulo, že všechny jsou formálně začleněné pod Správu Pražského hradu a jejich oficiální náplň práce je uklízení, servis a obsluha prezidenta. „Jsou prostě k ruce panu prezidentovi,“ říká zdroj jemu blízký.

Jak dostat Zemana zpátky do špitálu

čtvrtek 23. září

I když se prezident vrátil z nemocnice, nadšení na zámku v Lánech nepanuje. Zemanův tým včetně jeho rodiny podle čtyř zdrojů z Hradu chce, aby se vrátil do špitálu. Kancléř Mynář proto navrhuje, aby se u prezidenta střídali jeho poradci i lidé z jeho nejbližšího okolí. Aby ho přemluvili k další hospitalizaci.

„Při podobných zákrocích jsou minimálně tři týdny, kdy má být člověk na kapačkách. Ale on byl fakt zabejčený, do nemocnice nechtěl,“ říká zdroj z Hradu. „Prezident je pan bolístka, má fobii z injekcí, lidsky ho to trápí. Do nemocnice jde, až když je to na hraně,“ popisuje další zdroj ze stejného prostředí.

V dalších dnech prezidenta kromě jeho příbuzných – alespoň podle oslovených zdrojů – přemlouvají i další, například kancléř Vratislav Mynář nebo poradci Martin Nejedlý a Rudolf Jindrák. Podle informací serveru iROZHLAS.cz se zapojí také ošetřující lékař Miroslav Zavoral, který už v polovině září pro Zemana navrhoval nepřetržitou péči.

Pracovníci Pražského hradu se Zemana snaží nalákat i na slavnostní ceremoniál plánovaný na 28. října. „Pro něj to hodně znamená. Slibovalo se mu, že když půjde nyní do nemocnice, bude na ten svátek v kondici,“ říká další hradní zdroj.

77letý koňak

pondělí 27. září

Prezidenta přijíždí přemlouvat také Andrej Babiš. Ten do lánského zámku za Zemanem zavítá na večeři, během které se podává paštika z kachních jater. Prezident se jí však téměř nedotkne, je viditelně unavený. Zato cigarety si neodepře. „Kousek té paštiky snědl, ale kouřil stále,“ vybavuje si zdroj. Prezident si prý během večeře stěžuje na bolesti břicha. Předseda vlády předává Zemanovi narozeninový dárek – koňak.

„Má stejné stáří jako pan prezident,“ chlubí se pak Babiš pro Novinky.cz. Zároveň podotýká, že si ho prezident musí nechat na později, což souvisí s Zavoralovým nařízením o omezení alkoholu.

Mynářovo embargo

úterý 28. září

S koncem září přichází pro úzký hradní tým nové nařízení od kancléře Mynáře: nepouštět z Hradu a lánského zámku žádné informace o prezidentově zdravotním stavu. Příkaz platí také pro Ovčáčka, jak serveru iROZHLAS.cz potvrzují tři pracovníci Pražského hradu.

„Řekl všem lidem, kteří do toho mají co mluvit, že žádné prohlášení nepůjde ven, aniž by ho povolil kancléř,“ upozorňuje zdroj z Hradu. Konec nastal také žalmům hradního mluvčího. „Ovčáčkovi zakázal psát žalmy,“ připojuje dále zdroj z blízkosti prezidenta.

Oficiálně se však pracovníci k vydanému embargu vyjadřovat nechtějí. „Nevidím důvod, abych se vyjadřoval k našim interním věcem, takže na to nebudu odpovídat,“ řekl pro iROZHLAS.cz Roman Lipták, ředitel hradního oddělení analytických činností. Stejně tak nechce nařízení komentovat Antonie Mikulková, šéfka Oddělení interního auditu.

Ivo Mathé, bývalý kancléř prezidenta Václava Havla, považuje takový zákaz za nepřijatelný. „Když byl pan Václav Havel vážně nemocný, komunikovali jsme všechno, byli jsme otevření. Chování kancléře Mynáře není akceptovatelné,“ odsuzuje mlžení kolem zdraví prezidenta.

Své zdravotní problémy tajil například i Gustáv Husák, kdežto o nemocech Ludvíka Svobody vycházely referáty na stránkách Rudého práva. Jak se informovalo o zdraví československých a českých prezidentů? Nabízíme přehled i s dobovými audiozprávami.

Andrej, nebo Viktor?

středa 29. září

Za prezidentem do Lán přijíždí ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) a následně maďarský premiér Viktor Orbán. Podle výpovědi, kterou zveřejnil server Seznam Zprávy, Zeman Orbána v některých chvílích ani nepoznává. „Oslovoval ho Andreji a začal na něj mluvit rusky,“ uvádí anonymní zdroj Seznam Zpráv. Další zdroj z Hradu to pak potvrdil pro iROZHLAS.cz: „Natřikrát mu řekl Andreji a mluvil na něj rusky. Byl mimo.“

„Komunikoval, ale bylo vidět, ze je unavený,“ rozšiřuje popis jednání s Orbánem jeden z poradců prezidenta.

Když se Andrej Babiš o průběhu jednání dozvěděl, zavolal prezidentově dceři Kateřině. „Přemlouval ji, aby mu domluvila. Aby šel zpět do nemocnice. Dlouze o tom spolu mluvili,“ popisuje zdroj blízký předsedovi vlády.

Můžete být v klidu

úterý 5. října

Přímluvy a domluvy nezabírají. Zeman stále nechce opustit lánský zámek. Proto za ním míří prezidentův ošetřující lékař Zavoral.

Hradní mluvčí Ovčáček veřejnost uklidňuje, že prezident se pečlivě připravuje na povolební vyjednávání. „Můžete být v klidu, drazí,“ nechává se slyšet na twitteru. O několik hodin později ale Deník N informuje o tom, že Zavoral prezidenta přemlouval, aby přijel na vyšetření. „Chtěl by prezidentovi udělat další a nová vyšetření. Miloš mu řekl: ‚Nechci‘,“ tvrdí zdroj Deníku N a identicky to popisují i klíčové zdroje serveru iROZHLAS.cz.

‚Musí jít, nebo zemře‘

čtvrtek 7. října

Hradní kancléř slibuje, že veřejnost prezidenta v pátek uvidí. Nestane se. Ve čtvrtek odpoledne do lánského zámku opět míří Miroslav Zavoral. Podle dvou zdrojů z blízkosti prezidenta znovu naléhá, aby Zeman odjel na vyšetření do nemocnice. Jenže Zeman to opět odmítá. „Zavoral tam šel a dal jim nůž na krk a řekl, že prostě půjde,“ říká zdroj. „Řekl, že musí jít, nebo zemře,“ doplňuje.

„Říkal jsem mu, že čím dřív si půjde do toho špitálu lehnout a dají mu vitamíny, tím dřív bude zpátky, ale on je bolestínek,“ popisuje další Zemanův blízký.

Zavoral si kvůli tomu stěžoval u svého kolegy, ředitele dalšího pražského špitálu. „Bavili jsme se o tom a říkal mi, že prezidenta nemohou přemluvit a že je to těžké,“ sdělil detaily z rozhovoru. S ohledem na situaci si však nepřál být jmenován.

S urnou za Zemanem

pátek 8. října

Kancléřovy sliby, že veřejnost prezidenta uvidí, se nenaplní. Začínají sněmovní volby a do lánského zámku chvíli před třetí hodinou odpolední míří volební komisaři s přenosnou urnou. Prezident odvolí, jeho mluvčí zveřejní tři technicky nedokonalé fotky a hradní kancléř následně ruší jeho program. Nejprve plánovaný nedělní rozhovor na Primě, ve stejný den má proběhnout také setkání prezidenta s Andrejem Babišem. I to je v tu chvíli nejisté.

Hradní mluvčí ale nadále tvrdí, že změna programu je kvůli tomu, aby prezident nabral síly. To mimochodem Zemanovo okolí říká i dalším politikům.

„Na dotaz ohledně zdravotního stavu prezidenta mi kancléř Mynář řekl, že jeho stav je dobrý,“ komentuje pro iROZHLAS.cz zpětně šéf komunistů Vojtěch Filip, který si s prezidentem plánoval schůzku na další týden. I ta ale byla nakonec zrušena.

Předobjednávka

sobota 9. října

Volební komisaři začínají postupně sčítat hlasy ve sněmovních volbách a na lánském zámku se podle tří zdrojů z blízkosti prezidenta připravuje hospitalizace po nedělní schůzce s premiérem. Prezidenta se nakonec povede přesvědčit.

„V sobotu prezident souhlasil, takže jsem mu věřil, že to bude ještě v neděli ráno platit,“ popisuje jeden ze zaměstnanců Hradu. A dodává, že Zemanovo okolí ten den předobjednalo sanitku, která má prezidenta odvézt do střešovické nemocnice.

Premiéra následuje sanita

neděle 10. října

Zeman si bere oblek. Blíží se jedenáctá hodina a černé auto značky BMW přiváží do lánského zámku premiéra Babiše na plánované setkání. Společně stráví zhruba třicet minut. „Přišel jsem tam na 11. hodinu, v 11.30 přišel pan Zavoral a ve 12 byl plánovaný odvoz pana prezidenta do nemocnice, takže to bylo plánováno dopředu,“ vysvětloval až tento týden Babiš. Prezident podle něj působí vyčerpaně a komunikuje velmi pomalu. „Premiér dostal analýzu k výsledkům voleb zpracovanou hradním analytickým týmem,“ popisuje zdroj blízký premiérovi.

Po předání analýzy premiér odjíždí a vzápětí z bran lánského zámku vyráží sanitka i s prezidentem. Směr? Ústřední vojenská nemocnice. „Bylo to plánované na pondělí. Protože byl prezident v neděli oblečený kvůli schůzce, rovnou ho tam vzali,“ přibližuje další premiérův spolupracovník a vyvrací tak spekulace o tom, že převoz urychlil přímo premiér Babiš.

Prezident Miloš Zeman odevzdal hlas v sídle v Lánech
Prezident Miloš Zeman odevzdal hlas v sídle v Lánech | Zdroj: Twitter Jiřího Ovčáčka

Server Novinky.cz zveřejňuje záběry z příjezdu do Střešovic. Zeman na nich nehybně sedí na lehátku, má zavřené oči a člen ochranky mu podpírá hlavu. „Pan prezident při převozu usnul, o nic jiného nejde. V bezvědomí nebyl,“ vyvrací později další spekulace Mynář a současně odsoudí zveřejnění snímků. Kritizované záběry jsou přitom posledními, které zachycují aktuální podobu Miloše Zemana.

Odpoledne vystoupí šéf nemocnice Zavoral a novinářům v krátkém prohlášení sdělí důvod hospitalizace – komplikace, které provází Zemanovo chronické onemocnění. „Jelikož nemám souhlas pana prezidenta, abych sdělil diagnózu přesně, udělat to nemohu,“ prezentuje stanovisko nemocnice Zavoral. Prezident je umístěn na pracoviště intenzivní medicíny.

Buchty a klobása

úterý 12. října

Mluvčí nemocnice Jitka Zinke informuje, že prezidentův stav je stabilizovaný. Aby hradní mluvčí Ovčáček uklidnil situaci, vydává prohlášení, že Zeman jí běžná jídla: „K obědu měl dnes pan prezident meruňkové buchty, na zítřek si objednal vinnou klobásu s bramborovou kaší.“

Proti tomu se však následující den ohrazuje nemocnice. „Léčebný program každého pacienta, jehož součástí je také určení medikace i dietního režimu, sestavují specialisté v oboru,“ dementuje mluvčí Zinke.

Odpoledne jede za Zemanem rodina. Šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS) následně oznamuje, že požádá Pražský hrad o informace ohledně prezidentova zdraví. Ve hře totiž začíná být Zemanovo zbavení pravomocí, a to na základě článku 66 Ústavy.

Kancléř Vratislav Mynář
Kancléř Vratislav Mynář | Zdroj: MAFRA / Michal Růžička

Do Zemanova nemocničního pokoje míří také specialisté z Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM). Lékaři řeší, zda by mohl podstoupit transplantaci jater. Vyšetření probírají ten den také premiér Andrej Babiš s poslancem za ANO Juliem Špičákem, který v IKEM působí jako přednosta kliniky. „Během přestávky na klubu ANO se o vyšetření krátce bavili,“ poukazuje zdroj z vládní partaje.

Výsledky Špičák poté shrne v SMS. Zprávu určenou pro premiéra ve středu ráno odešle podle informací serveru iROZHLAS.cz hned na dvě telefonní čísla, jenže jedno z nich už Babiš nevlastní. Textovka tak unikne do Televize Seznam, která ji zveřejní. „Dobrý den, pane premiére, náš specialista již pana prezidenta prohlédl, jaterní onemocnění není tak pokročilé, aby musela být indikována transplantace,“ píše se v korespondenci.

Zásadní zjištění

středa 13. října

V osm hodin ráno je prezidentova pracovní neschopnost oficiálně potvrzena. Ústřední vojenská nemocnice o tom zpravuje Kancelář prezidenta republiky, respektive jejího vedoucího Vratislava Mynáře. Veřejnost i politické špičky země se to dozvídají až o pět dní později z úst šéfa Senátu Miloše Vystrčila, který tlumočil stanovisko lékařů.

Výprava za podpisem

čtvrtek 14. října

Přesto ve čtvrtek ráno volá šéfu sněmovny Radku Vondráčkovi (ANO) hradní kancléř Mynář a zve ho do Ústřední vojenské nemocnice na návštěvu za prezidentem. Spolu s Vondráčkem jsou v nemocničním pokoji podle informací serveru iROZHLAS.cz i další. Hradní protokolář Vladimír Kruliš, prezidentův tajemník Jaroslav Hlinovský a Zemanova pečovatelka.

Vondráček později po návštěvě tvrdí, že se za Zemanem vypravil pro podpis rozhodnutí o svolání zasedání nové povolební sněmovny. Hrad současně narychlo svolává tiskovou konferenci na odpoledne. Přesně ve čtyři hodiny vystoupí u sochy Tomáše G. Masaryka prezidentova manželka Ivana Zemanová s dcerou Kateřinou. Mluví ale jen první dáma. Požádá o toleranci, podrobnosti k prezidentově zdravotnímu stavu ale neřekne. „Mohu potvrdit, že v současné době podstupuje léčbu, která si vyžádá čas. Spekulace o diagnózách a prognózách považuji přinejmenším za velmi neetické.“

Předseda sněmovny Radek Vondráček z hnutí ANO a prezident Miloš Zeman
Předseda sněmovny Radek Vondráček z hnutí ANO a prezident Miloš Zeman | Zdroj: iROZHLAS.cz / Michaela Danelová

Kolem páté hodiny pak před novináře předstoupí předseda sněmovny Vondráček. Má za to, že hlava státu je schopna vykonávat úřad. „Mohu vyvrátit všechny spekulace o tom, že by Zemanův stav byl tak vážný, že by nebyl schopen se nějak orientovat. Svůj úkon (podpis rozhodnutí o svolání schůze sněmovny – pozn. red.) provedl naprosto jasně,“ hodnotí Vondráček. Prezident mu podle něj říkal, že sleduje denně monitoring. „Nejvíce ho baví zprávy o tom, že zemřel. Takže humor ho neopustil.“

Zároveň dodává, že během návštěvy vznikne důkaz. A sice fotografie, kterou pořídil hradní ceremoniář Kruliš. „On s tím přišel první. Asi zná novináře lépe než já.“ Snímek však dosud veřejnosti nikdo nepředložil.

Večer ovšem ze Střešovic zazní, že o návštěvě šéfa sněmovny nevěděl šéf nemocnice Zavoral ani přednosta Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Tomáš Tyll.

„Nemůžeme potvrdit v médiích prezentovaný průběh a obsah setkání, neboť mu nebyl přítomen nikdo ze zdravotnického personálu. Rovněž se distancujeme od výroků pana předsedy Radka Vondráčka, týkajících se zdravotního stavu pana prezidenta,“ tlumočí po desáté hodině večerní stanovisko nemocnice její mluvčí Zinke.

Nemocniční průchoďák

pátek 15. října

V ranním rozhovoru pro Radiožurnál kritizuje Vondráčkovu návštěvu nemocnice sám premiér Babiš. „Vůbec nechápu, proč tam pan Vondráček šel,“ nadhazuje ve vysílání.

Po poledni ovšem předseda sněmovny přichází s tím, že Miloše Zemana navštívil v Ústřední vojenské nemocnici na jeho vlastní žádost. Požadavek měl podle něj zprostředkovat hradní kancléř Vratislav Mynář. „Celá situace mě mrzí, byla to chyba a chápu rozladění vedení nemocnice,“ snaží se mírnit kritiku Vondráček. Do nemocnice přijel, jak posléze uvádí v Rádiu Impuls, za Zemanem sám a od vstupu ho k prezidentovi zavedla policejní ochranná služba. Mynář už byl podle předsedy sněmovny na místě.

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO)
Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) | Zdroj: iROZHLAS.cz / René Volfík

Jeho slova ale následně popírá policie. Na svém twitterovém účtu píše, že prezidenta navštívil v doprovodu kancléře Vratislava Mynáře. Nemocnice také upravuje okruh lidí, kteří do prezidentského pokoje mohou bez souhlasu lékaře. Nově se tak podle informací serveru iROZHLAS.cz za Zemanem dostane bez lékařského souhlasu pouze jeho rodina. „Nemocnice udělala tento krok, protože už nemohla vydržet, jaký se z toho stal průchoďák. Doktoři nás sami kontaktovali, abychom nastavili tato opatření,“ popisuje zdroj z policejních složek.

V pátek večer pak šéf Senátu Miloš Vystrčil na tiskové konferenci oznamuje, že mu Hrad neposkytl informace o zdravotním stavu prezidenta. A že se proto obrací na nemocnici. „Táži se nemocnice i profesora Zavorala jako lékaře, jak to s panem prezidentem je z hlediska jeho způsobilosti vykonávat svůj úřad,“ oznamuje Vystrčil.

Na jeho vyjádření hned reaguje hradní kancléř Mynář: „Po dohodě s rodinou pana prezidenta se chystám na počátku příštího týdne veřejně vystoupit a vyvrátit lži, které se šíří.“

12 řádků z ÚVN

pondělí 18. října

Od první Zemanovy hospitalizace uplynulo 34 dní. Veřejnost i politici se teprve nyní dozvídají odpověď na nejpalčivější otázku uplynulých týdnů. Je Miloš Zeman schopen pracovat? „Dle názoru Ústřední vojenské nemocnice není Miloš Zeman, prezident republiky, v současné době ze zdravotních důvodů schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti,“ cituje šéf horní komory Vystrčil odpověď Ústřední vojenské nemocnice.

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO)
Miloš Vystrčil na tiskové konferenci v Senátu | Zdroj: iROZHLAS.cz / René Volfík

Z dopisu nemocnice rovněž vyplývá, že Zeman není schopen pracovat ani v blízké budoucnosti a že kancléř Mynář o tom věděl už od minulého týdne.

Bezprostředně po Vystrčilově tiskové konferenci šéf sněmovny Vondráček řekne, že při jeho návštěvě se Zeman jevil v pořádku. Zároveň ale přiznává, že mohlo jít o připravené divadlo ze strany prezidentova okolí. „To je to, co nejsem schopen posoudit,“ odpovídá se strnulým výrazem.

Konec nedotknutelnosti?

úterý 19. října

Pozornost se obrací na kancléře Mynáře, aktuálně trestně stíhaného muže bez řádné bezpečnostní prověrky. Policie začíná prošetřovat, zda se někdo z hradního aparátu nedopustil „trestných činů proti republice“. V hledáčku je podle dostupných informací právě hradní kancléř.

„Jednak kvůli tomu, že do nemocničního pokoje vodil lidi bez vědomí nemocnice a poté kvůli tomu, že věděl už od středy o stanovisku nemocnice, že prezident není schopen funkce, přesto prezidenta nutil k pracovní činnosti,“ hlásí serveru iROZHLAS policejní zdroj. Kromě toho budou kriminalisté také prověřovat, co prezident od středy schválil a podepsal. Stejnou informaci přináší také Deník N.

Na situaci reaguje také premiér Andrej Babiš, který Mynáře vyzývá rezignaci. „Bylo by nejlepší, kdyby rezignoval na své funkce, a to okamžitě. To, co předvedl, je absolutně nepřijatelné,“ uvádí Babiš pro iDNES.cz.

Pokud to neudělá, po aktivaci článku 66 chce Mynáře případně odvolat sám.

Mynář reaguje takřka obratem. „Prezidentem republiky je Miloš Zeman, který mě do funkce jmenoval a jako jediný má právo mě odvolat,“ stojí v jeho prohlášení, které publikoval na stránkách Hradu.

Šéf ministerského kabinetu zároveň nadhazuje, že by prezidentův poradce Martin Nejedlý neměl mít diplomatický pas. Záhy přichází výzva i od ministra zahraniční Jakuba Kulhánka (za ČSSD). Mediální ping-pong uzavírá sám Nejedlý: diplomatický pas prý nepotřebuje a odevzdá ho.

Před vedením Pražského hradu leží ještě jeden komplikovaný úkol, a to nadcházející ceremoniál předávání státních vyznamenání 28. října. Hosté by už měli každým dnem dostat oficiální pozvánky.

Hradní protokolář Vladimír Kruliš pro iROZHLAS.cz řekl, že čeká na prezidentův pokyn. „Jakmile jej budu mít k dispozici, budu informovat,“ říká. Podle bývalého protokoláře Jindřicha Forejta může vyznamenání za prezidenta předat kdokoliv, koho určí. „Nemusí to být ani zaměstnanec kanceláře,“ říká.

Zdislava Pokorná a Martin Štorkán