Střekov

Střekov v textech na iROZHLASU

|Gabriela Hauptvogelová |Regiony

Ústecký Střekov stále trápí zápach z areálu bývalé Setuzy. Firmy se ho snaží odstranit

Zápach z areálu bývalé Setuzy na Střekově v Ústí nad Labem stále obtěžuje tamní obyvatele. Od 90. let se změnila výroba i technologie, přesto si lidé stěžují na bolesti hlavy. Firmy, které tam jsou, se snaží příčiny zápachu co nejvíce zmírnit. Pomáhá jim v tom i pachová studie, kterou si nechaly udělat. Změny jsou ale podle obyvatel pomalé.

|Jan Bachorík |Regiony

Podle lidí z ústeckého Střekova byla evakuace během povodní předčasná, nemohli zachránit víc majetku

Před měsícem začali lidé z městských služeb stavět na ústeckém Střekově mobilní protipovodňovou stěnu. Na město se hnala 11metrová povodňová vlna a lidé s napětím očekávali, jestli zeď vydrží a ochrání domy na Střekovském nábřeží. Evakuace, kterou ústecký magistrát nařídil, byla podle lidí z nábřeží předčasná, a mohli tak zachránit další majetek. Podle radnice je třeba rozhodnutí krizového štábu respektovat.

Ústí nad Labem zvažuje, že do budoucna zvýší protipovodňové stěny ve Střekově

|Gabriela Hauptvogelová |Regiony

Je to měsíc, co se začaly stavět protipovodňové stěny na střekovském nábřeží v Ústí nad Labem. Rozvodněné Labe je nakonec překonalo a zalilo ulice čtvrti. Zejména místní lidé pak byli přesvědčení, že zábrany, které si poradí jen s dvacetiletou vodou, měly být vyšší. Město se bránilo tím, že by to znamenalo postavit na nábřeží dvoumetrovou betonovou zeď. O větší ochranně Střekova před velkou vodou teď uvažuje vedení města i místní obyvatelé.

|Petr Medek, Marína Dvořáková |Regiony

V evakuovaném Střekově fungují dvě hospody. Pivo chladí elektřinou z auta

Prázdná a pustá zůstává část Ústí nad Labem - Střekov. Hasiči evakuovali desítky ulic u řeky a energetici vypnuli přívod elektřiny. Několik domů je zaplavených vodou a ulicemi čtvrti, do které se dá dostat jenom vlakem, procházejí hlavně policisté. Přesto někteří z místních zůstali. Stejně jako majitelé několika hospod.