Činoherní divadlo vyklízí budovu na ústeckém Střekově, v pátek mu končí smlouva

Ústecké Činoherní divadlo opouští budovu na Střekově. Dostalo od města výpověď a musí ji do pátku vyklidit. Technici dnes začali se stěhováním kulis do skladu. Své věci balí v kanceláři i ředitel Vladimír Čepek. Něco tam ale ponechá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Původní soubor Činoherního divadla začal vyklízet budovu

Původní soubor Činoherního divadla začal vyklízet budovu | Zdroj: ČTK

„Zřejmě vybavení nábytku a možná některé věci, které tu jsou od předchozích majitelů této kanceláře,“ říká Čepek.

I některé kulisy v budově zůstanou: „Stěhujeme jen ty, které jsou naše. Musíme to stihnout do pátku, kdy končí nájemní smlouva. Zatím máme sklad, který nám poskytl za určitý nájem jeden místní podnikatel,“ prozrazuje jevištní mistr Josef Kadeřábek.

Soubor odmítl odejít do nové městské organizace Činoherní studio mimo jiné proto, že nabídku nedostali všichni a mají obavy o tvůrčí nezávislost.

Mluvčí magistrátu Romana Macová oproti tomu uvedla, že právní zástupce příspěvkové organizace nevěděl, kdo má zájem o přechod do nového zaměstnání.

„Předal v Činoherním divadle tiskopisy, na jejichž základě by mohla proběhnout další jednání k uzavření pracovního poměru se zájemci. Tiskopisy jsou k dispozici všem, kteří mají o zaměstnání v příspěvkové organizaci zájem,“ dodala Macová.

Na základě vyplněných osobních dotazníků by pak podle ní mohla začít jednání s jednotlivci o konkrétních podmínkách. Radní teď hledají nového uměleckého šéfa, který by měl nastoupit od července.

Herečka zaniklého Činoherního divadla Nataša Gáčová balí v šatně své věci | Foto: Gabriela Hauptvogelová

Spor města s Činoherním divadlem už trvá delší dobu. Rada koncem ledna vyhlásila soutěž o peníze na činohru, přitom to v divadle nevěděli předem. Přestali hrát a z principu o peníze nepožádali.

Současná obecně prospěšná společnost Činoherní divadlo míří do likvidace kvůli dluhům.

Podle radních byla příspěvková organizace Činoherní studio založena právě kvůli špatnému hospodaření Činoherního divadla a také špatně a nevýhodně uzavíraným smlouvám. To ale vedení divadla odmítá.

Nadějí pro jeho soubor jsou Teplice. Primátor Jaroslav Kubera z ODS mu nabídl prostory klubu Aktuál v teplickém divadle.

Původní soubor Činoherního divadla začal vyklízet budovu | Foto: ČTK

Gabriela Hauptvogelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme