Stížností na nepřizpůsobivé ve Střekově neubývá, jednání s majiteli domů krachují

Na špatné chování lidí z ubytoven a některých dalších domů si opakovaně stěžují obyvatelé ústecké části Střekov. V posledních měsících ulicemi chodí častěji hlídky strážníků a policistů. Krachují ale jednání obvodní radnice s majiteli domů a provozovateli ubytoven.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V okolí ubytovny pro sociálně slabé na ústeckém Střekově stále přetrvává hluk a nepořádek

V okolí ubytovny pro sociálně slabé na ústeckém Střekově stále přetrvává hluk a nepořádek | Foto: Gabriela Hauptvogelová

„Už jsem závislá na prášcích na spaní. Od jara do podzimu se tam v noci ti obyvatelé třeba perou, křičí na sebe, sprostě nadávají. Prostě neustálý hluk. Ale i ve dne,“ stěžuje si Věra Černecká z paneláku naproti ubytovně Modrá v Purkyňově ulici.

Pokusy vedení obvodu o jednání s provozovatelkou byly k ničemu. Podle starostky Miroslavy Lazarové z ODS proto jednali o prodeji s majitelem, firmou CPI.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek o problémech s nepřizpůsobivými občany v ústeckém Střekově připravila Gabriela Hauptvogelová

„CPI se prodeji vůbec nebránilo. Střekov opravdu nemá peníze na to to koupit. Tak jsme požádali magistrát, ti o to také neměli zájem. Tak jsme i společně sháněli nějakého soukromníka, který by tu ubytovnu koupil,“ říká.

Ke zjednání pořádku nenutí provozovatele střekovských ubytoven ani kontroly hygieniků, hasičů a dalších úředníků - formálně mají vše v pořádku. V posledních měsících se na radnici množí stížnosti i na nové nájemníky některých soukromých domů.

„Ráno vstávám s tím, že se bojím jít před panelák, protože se bojím, jestli tam nebude stát někdo opilý, zdrogovaný. Přes noc dělají hluk, pijí a fetují nahoře v parku u hřbitova. A přes den spí, protože nemají práci,“ popisuje Šárka Janoušková své zkušenosti s přistěhovalci do dvou vchodů v paneláku v Truhlářově ulici.

Více hlídek a zpřísnění vyhlášky

Pořádek v ulicích se snaží udržet častější hlídky policistů a strážníků. Těm zároveň vypomáhá sedm lidí v takzvané dohledové službě. Od prázdnin by jich mohlo být jednou tolik. Podle ředitele městské policie Pavla Bakuleho se chystá také zpřísnění vyhlášky o zákazu popíjení alkoholu na veřejnosti.

„Snažíme se vybrat lokality, které nás teď netíží už jen alkoholem. Pokud bude někdo opakovaně zadržen při požívání alkoholu a porušování vyhlášky, tak vedle toho, že je tam horní hranice sankce 30 tisíc, tak úřad může vyslovit zákaz pobytu v lokalitách, kde oni trvalé bydliště nemají,“ upozorňuje.

Represe není všechno

Úpravu vyhlášky by zastupitelé měli probrat v září. Pokud strážníci získají dotace, rozšíří i na Střekově kamerový systém. Podle Jakuba Michala z organizace Člověk v tísni ale represe není všechno.

„Nelze stavět na jednotlivých opatřeních, ať jsou jakkoli efektivní, například asistenti prevence kriminality. Je potřeba opravdu vytvořit komplexní soubor opatření, aby se situace na Střekově zklidnila,“ myslí si.

Střekovská starostka Miroslava Lazarová přiznala, že ucelenou koncepci obvod nemá. Chystá ale větší spolupráci s nízkoprazhovými kluby a chce také zaměstnat vysokoškoláka se sociálním vzděláním, který by se věnoval pouze problémovým lidem.

Gabriela Hauptvogelová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme