Na Světový den vody se mohli lidé podívat do střekovských zdymadel

Lidé v Ústí nad Labem měli včera unikátní příležitost prohlédnout si vnitřek jedné z dominant Ústí nad Labem – střekovských zdymadel. Útroby technické památky se jim otevřely v rámci Světového dne vody, který právě na včerejší datum připadl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přehrada v Ústí nad Labem – Střekově. Strojovna vodní elektrárny

Přehrada v Ústí nad Labem – Střekově. Strojovna vodní elektrárny | Foto: Jan Bachorík | Zdroj: Český rozhlas

„Ve dvacátých letech se nejdřív začaly stavět plavební komory a potom jezová pole. Pak se ještě došlo k tomu, že by se tok Labe mohl využít k výrobě elektrické energie, takže nakonec se dostavěla vodní elektrárna,“ přiblížil včerejší průvodce po elektrárně Milan Machata.

Lidé se včera mohli podívat například na velín celé elektrárny či na to, jak pracují tři Kaplanovy turbíny. Ty jsou podle Machaty stále originály z roku 1935.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do střekovských zdymadel zavítal i redaktor ČRo Jan Bachorík

„Samozřejmě dělají se na nic nějaké generální opravy po 20 letech, ale stroj jako takový je stále původní,“ poznamenal Machata.

V rámci prohlídky návštěvníci zavítali také ke zdymadlům. Jak fungují v praxi, mohli hned zjistit díky dlouhé výletní lodi, která právě připlouvala.

„Je to první letošní výletní loď Clara Schumann z Německa,“ podotkl vrchní jezný Jan Matějka. Zdymadlo má za úkol pomocí napouštěné vody zvednout loď na úroveň horní hladiny. „Tu loď zvedneme tak, že se vyrovnají hladiny ve zdrži a v komoře, spustíme horní tabuli a loď může vyplout dál,“ vysvětlil Matějka.

Přehrada v Ústí nad Labem – Střekově. Loď Clara Schumann ve zdymadle | Foto: Jan Bachorík

Kromě výroby elektřiny či zvedání a spouštění lodí má střekovská přehrada ještě jednu důležitou funkci, a sice regulaci hladiny, aby se předešlo nebezpečnému stoupání hladiny při povodních, nebo se alespoň hrozba velké vody zmírnila.

Přehrada v Ústí nad Labem – Střekově. Pohled na zdymadla | Foto: Jan Bachorík

Jan Matějka na střekovských zdymadlech pracuje už 39 let. Z povodní, které za tu dobu zažil, považuje podle svých slov za nejhorší ty v roce 2002 a ty loňské.

Přehrada v Ústí nad Labem – Střekově. Lávka | Foto: Jan Bachorík

Jan Bachorík, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme