Archiv | zprávy ze dne 20. června 2008

|Pavel Novák, Martin Hromádka, Ondřej Houska |Zprávy ze světa

Ratifikace Lisabonské smlouvy pokračuje, Česko si prosadilo výjimku

Proces ratifikace Lisabonské reformní smlouvy Evropské unie pokračuje bez ohledu na odmítnutí v irském referendu. Shodli se na tom lídři sedmadvaceti členských států na summitu v Bruselu. Jak dál postupovat, si mají promyslet do příští schůzky na podzim. Česko si ale vyjednalo v závěrečné deklaraci speciální dodatek o své specifické situaci.

|Jiří Hošek |Zprávy ze světa

Čím dál víc Poláků se kvůli nízkým cenám nemovitostí stěhuje do Německa

Těžko bychom v Evropě hledali dva národy s komplikovanějšími vztahy, než jaké dlouhodobě panují mezi Němci a Poláky. Na politické úrovni teď po éře bratrů Kaczyňských zažíváme období "oteplování." V německo-polském pohraničí se pak poslední dobou dá vypozorovat zajímavý fenomén. Čím dál tím víc Poláků řeší neutěšenou situaci s bydlením stěhováním do sousedního Německa. V jeho pohraničních oblastech je totiž dostatek volných nemovitostí za mimořádně výhodnou cenu. Berlínský zpravodaj Českého rozhlasu Jiří Hošek se 'zblízka' zajímal o to, jaké jsou plusy a mínusy nového 'trendu'.

|Věra Pfeifferová |Zprávy z domova

Situace uvnitř Strany zelených by se měla definitivně vyřešit příští úterý

V úterý se bude konat poslední jednání poslaneckého klubu Strany zelených, na kterém se bude mluvit o tom, zda jeho členkami zůstanou Olga Zubová a Věra Jakubková. Ty si totiž už delší dobu stěžují na špatnou komunikaci s vedením klubu a hrozí, že pokud se situace nezlepší, klub opustí. Už dříve obě poslankyně zveřejnily čtyři podmínky, které by měly zajistit jejich setrvání v poslaneckém klubu. Patří k nim mimo jiné to, že stanoviska klubu by měla zohlednit i jejich odlišné názory a neměla by být prezentována jednomyslně. Hlasovat by podle těchto podmínek měli zelení poslanci na základě svého programu, koaliční dohody a vládního programového prohlášení.

|Nikola Bojčev |Zprávy z domova

Nebezpečné pronásledování se dostalo jako trestný čin do novely trestního zákoníku

Nebezpečné pronásledování - takzvaný stalking - se stalo součástí novely trestního zákoníku, který teď projednávají poslanci. Ústavně-právní výbor sněmovny totiž schválil návrh posuzovat toto jednání jako nový trestný čin. Stalking se vyznačuje dlouhodobým pronásledováním oběti, kterou pachatel omezuje například častými SMS zprávami, maily či telefonáty. Dále zneužívá osobní údaje. Někdy končí takový případ i ublížením na zdraví nebo smrtí.

|Martin Hromádka, Ľubomír Smatana |Zprávy ze světa

Slovenský ministr financí nabídl demisi kvůli úniku informací

Slovenský ministr financí Ján Počiatek nabídl demisi kvůli své schůzce se zástupci finanční společnosti J&T. Ta je podezřelá, že získala důvěrné informace o plánovaném posílení slovenské koruny a vydělala na spekulacích takřka za jednu noc stovky milionů korun. Ministr financí ale žádný únik informací ze svého úřadu nepřipouští.

|Martin Hromádka, Břetislav Tureček |Zprávy ze světa

Izrael podle amerického tisku nacvičoval letecký útok na Írán

Izraelské letectvo nacvičovalo počátkem června nad Středozemním mořem útok na Írán. Tvrdí to s odvoláním na americké činitele deník The New York Times. Armáda židovského státu podstatu článku nepotvrdila, ale ani nevyvracela. Manévrů se podle amerického deníku účastnila nejen více než stovka bojových letounů, ale také tankovací stroje používané k dlouhým misím.

|Pavel Novák, Martin Hromádka, Ondřej Houska |Zprávy ze světa

EU přehodnotí situaci okolo Lisabonské smlouvy na podzim

Řešení patu po irském odmítnutí Lisabonské smlouvy je zatím v nedohlednu. Vedoucí představitelé členských zemí Evropské unie se na summitu v Bruselu shodli, že situaci znovu posoudí na podzim. Smlouva tedy od nového roku pravděpodobně platit nebude. Předseda Evropské komise José Barroso přesto vyzval všechny státy, které dosud dokument neratifikovaly, aby se o to aspoň pokusily.

|Martin Hromádka, Lenka Jansová |Zprávy z domova

Soud poslal do vazby známého advokáta Teryngela

Obvodní soud pro Prahu 8 poslal dnes dopoledne do vazby advokáta Jiřího Teryngela. Právníka, vyhledávaného prominentními klienty, protikorupční policie podezřívá z krácení daně. Měl se podílet na transakci, při které stát přišel o víc než 110 milionů korun. Obhájce Teryngela Jiří Doucha novinářům řekl, že soudce vazbu uvalil, aby jeho klient neovlivňoval svědky.

|Martin Hromádka, Ľubomír Smatana |Zprávy ze světa

Topolánek podle tisku věděl od Fica o změně kurzu slovenské koruny

Český premiér Mirek Topolánek zamíchal karty v obrovském finančním skandálu na Slovensku. Tamní média totiž řeší, kdo vynesl tajné informace o změně centrální parity slovenské koruny a kdo na tom vydělal takřka za noc stovky milionů. Slovenská média proto citují rozhovor Mirka Topolánka pro týdeník Ekonom, kde uvádí, že od slovenského premiéra o změně kurzu koruny věděl s předstihem.

|Martin Dorazín |Zprávy ze světa

Poláci uznávají zásluhy Lecha Walesy

Většina Poláků uznává zásluhy bývalého prezidenta Lecha Walesy bez ohledu na podezření, že byl spolupracovníkem státní bezpečnosti. Vyplývá to z nejnovějších průzkumů. O Walesově údajné práci pro tajnou policii se píše v knize Ústavu národní paměti, která vyjde příští týden.

|Milan Kopp, Nikola Bojčev |Zprávy z domova

Druhou etapu zdravotnické reformy ministr rozdělí na jednotlivé zákony

Druhou etapu zdravotnické reformy budou zákonodárci projednávat postupně. Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek totiž opustil původní plán předložit ji v jednom balíku a jako první pošle v pondělí ke schvalování tři méně sporné z celkem šesti zákonů. Jde o normy o službách pro pacienty a o záchranných službách. Naopak o zákonech o zdravotním pojištění a univerzitních nemocnicích, které vyvolávají spory a kritiku, chce ministr ještě jednat. Předloží je proto později.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru