Autorka

Věra Pfeifferová

Znamení:
Lvice. K tomu není co dodat. 

Životní motto:
Co tě nezabije, to tě posílí. 

Co dělám v rozhlase:
Reportérku. 

Před rozhlasem:
Od chemie přes školství, až do rozhlasu. 

Co mě baví:
Všechno, při čem se zasměju, něco dozvím a naučím. 

RSS autorky

Články autorky

|Věra Pfeifferová, ph |Zprávy z domova

Rozhlasovou Thálii získal herec Petr Lněnička, zaujal i příběh o uprchlících z Čečenska

V Olomouci skončil 33. ročník Mezinárodního festivalu rozhlasové tvorby PRIX BOHEMIA RADIO. O hlavní festivalové ceny tam soutěžilo 13 reportáží od autorů z pěti zemí, osm dokumentů a pět dramat. Svého držitele má i rozhlasová Thálie. Ocenění získal herec pražského Divadla v Celetné Petr Lněnička za výkon v rozhlasové hře "451 stupňů Fahrenhaita".

|Věra Pfeifferová |Zprávy z domova

Jen třetina ovoce ve školách je od domácích farmářů, Jurečka chce jejich podíl zvýšit

Nejen jablka a banány, ale také jahody, hrušky nebo švestky. Tak by mohla od září vypadat rozšířená nabídka pro základní školy, které jsou už sedmým rokem zapojené do evropského projektu Ovoce a zelenina do škol. Změny dnes projedná vláda. Ministerstvo zemědělství chce také do projektu víc zapojit domácí zemědělce. Ti zatím dodávají do škol necelou třetinu plodin.

|Věra Pfeifferová |Zprávy z domova

Dalších 38 lidí získalo osvědčení účastníka třetího odboje a odporu proti komunismu

Dekrety a odznaky účastníků třetího odboje a odporu proti komunismu získalo dalších 38 lidí. S osvědčením je spojená jednorázová odměna 100 tisíc korun pro žijící odbojáře a 50 tisíc korun pro pozůstalé. S potvrzením o účasti v třetím odboji se zvyšuje i důchod. Osvědčení odbojářům předal ministr obrany Martin Stropnický z hnutí ANO, který ocenil jejich odvahu.

| ČRo, Věra Pfeifferová |Zprávy z domova

Klíčníci po třech letech opět odemknou komoru s korunovačními klenoty

České korunovační klenoty dnes po třech letech opustí své místo ve Svatovítské katedrále. Korunní komoru slavnostně odemkne sedm klíčníků – nejvyšších představitelů státu, církve a hlavního města Prahy. Korunu, žezlo a jablko si bude moci prohlédnout i veřejnost. U příležitosti oslav sedmistého výročí narození Karla IV. budou od neděle vystavené na Pražském hradě.

| ČTK, ČRo, Věra Pfeifferová |Zprávy z domova

Zeman na ruské ambasádě vyzval ke spojení sil v boji proti mezinárodnímu terorismu

Den vítězství se dnes neslaví jen v Rusku, ale také na ruských ambasádách po celém světě. Recepce na velvyslanectví v Praze se zúčastnil i prezident Miloš Zeman, který pronesl projev v ruštině. Varoval před opakováním zkušeností druhé světové války a vybídl ke spojení sil v boji proti mezinárodnímu terorismu, Islámskému státu a podobným organizacím.

| ČRo, Věra Pfeifferová |Zprávy z domova

Kilo chleba stojí celiaka 100 korun. Pojišťovny na drahou dietu přispívají jen zlomek

Celiakie, tedy nesnášenlivost lepku, je nepříjemná a hlavně drahá nemoc. Léčit se dá jen bezlepkovou dietou, za kterou ale pacienti zaplatí až desetkrát víc než za běžnou stravu a zdravotní pojišťovny na ni přispívají jen málo. Přitom lidí s touto diagnózou v posledních letech přibývá. Podle statistik pojišťoven a lékařů je to v současné době zhruba jeden nemocný na 200 obyvatel.

|Věra Pfeifferová |Zprávy z domova

'Girls Day' láká dívky na techniku. Otevřené jsou univerzity i firmy

Zájem dívek o technické obory mírně stoupá. Školy jich také každým rokem lákají stále více. Pomoci má i dnešní projekt s názvem Girls Day, tedy den otevřených dveří pro středoškolačky. Pořádají ho České vysoké učení technické v Praze a Vysoké učení technické v Brně. V Praze, Brně a Olomouci se navíc můžou děvčata podívat i do firem, kde by po studiu našly práci.

|Věra Pfeifferová, msk |Zprávy z domova

Senát schválil změny ve financování inkluze, školská novela prošla beze změn

Senát dnes schválil novelu školského zákona v podobě, v jaké ho do horní komory poslala sněmovna. Nová pravidla inkluze, která podle ministryně Kateřiny Valachové z ČSSD garantují finanční podporu rodičům, dětem i školám, tak budou platit už od letošního září. Společná výuka zdravých a hendikepovaných dětí vyvolala v posledních měsících emotivní diskuse.

|Věra Pfeifferová |Zprávy z domova

Senát bude rozhodovat o návrhu na odložení inkluze, Valachová je proti

Inkluze by mohla přijít do škol o rok později. Podle vládního návrhu měly být garantované peníze na výuku dětí s hendikepem už od letošního září. Senátoři ODS a KSČM ale chtějí pro školy více času na přípravu. Obávají se, že postižených dětí bude ve školách moc, a učitelé tak situaci nezvládnou. Návrh na odklad dnes posoudí Senát.