Autorka

Barbora Kladivová

RSS autorky

Články autorky

|Barbora Kladivová |Ekonomika

Video z paluby otřáslo akciemi United Airlines. Na chvíli klesly o stovky milionů dolarů

Zranit pasažéra v letadle a pak ho násilím vyvést se americké aerolince United Airlines nevyplatilo. Video, jak letištní personál táhne muže na palubě letadla, vyvolalo na sociálních sítích rozhořčené reakce. Kromě toho se hodnota společnosti kvůli pádu akcií snížila v jednu chvíli až o 800 milionů dolarů, v přepočtu tedy asi o 20 miliard korun.

|Barbora Kladivová |Zprávy z domova

Češi jdou do sebe. Studují etikety, zajímají se o superpotraviny a třetina z nich sportuje

Češi dbají na své zdraví. Alespoň podle nejnovějšího průzkumu společnosti GfK. Často sportují a zajímají se také o zdravé stravování. Podle České asociace Sport pro všechny mají tuzemští sportovci rádi cyklistiku, lyžování nebo třeba míčové sporty a utrácí za ně několik stovek měsíčně. Sportovní vybavení také stále častěji vybírají jako dárek pro své blízké.

|Barbora Kladivová, Michal Sobotka |Hokej

Hosté platili za vstupenky o 280 korun víc. Inspekce zahájí proti hokejovému Hradci správní řízení

Česká obchodní inspekce povede správní řízení s hokejovým klubem Mountfield Hradec Králové. Důvodem je rozdílná cena vstupenek na první dva domácí semifinále proti Kometě Brno. Na Českou obchodní inspekci se obrátila zhruba desítka spotřebitelů. Fanoušci moravského klubu totiž platili za vstup na stadion o 280 korun více.

| ČTK, Barbora Kladivová |Ekonomika

Nejbohatším Čechem je opět Kellner, novou tváří mezi dolarovými miliardáři je Křetínský

Podle aktuálního žebříčku nejmovitějších lidí světa, který sestavuje časopis Forbes, zůstává nejbohatším Čechem majitel investiční skupiny PPF Petr Kellner. Následují ho ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš a majitel realitní skupiny CPI Radovan Vítek. Nováčkem mezi dolarovými miliardáři je spolumajitel fotbalové Sparty Daniel Křetínský.

|Barbora Kladivová |Ekonomika

Pamlsková vyhláška neomezuje jen prodejce. Výrobci kvůli ní mění receptury i obaly

Od začátku letošního roku nesmí školní bufety ani automaty nabízet nezdravé pochutiny. Výběr potravin se tak výrazně zúžil. Kvůli přísným pravidlům takzvané pamlskové vyhlášky dokonce někteří výrobci mění složení svých výrobků a vynakládají statisícové investice do nových receptur. Podle Potravinářské komory ale nová vyhláška nutí výrobce přidávat do potravin konzervanty nebo emulgátory.

|Barbora Kladivová |Zprávy z domova

Češi zahlcení slevami: kvalita potravin klesá, varuje Potravinářská komora

Český trh je zahlcen slevami. Obchodníci lákají zákazníky na 30procentní zlevnění mléka nebo 50procentní slevu na jogurty. Česko se tak podle výsledků letošního Retail Summitu točí v takzvané slevové spirále, která ničí tuzemský trh. Neustálý tlak na stále nižší cenu totiž nutí dodavatele snižovat i kvalitu potravin, varuje Potravinářská komora.

|Barbora Kladivová |Zprávy z domova

Řetězce chystají soutěže o hodnotné ceny. Umožnila jim to novela loterijního zákona

Od začátku roku mohou obchodní řetězce pořádat soutěže o hodnotné ceny - výjimkou tak nebudou výhry jako drahá auta nebo třeba zájezdy do Karibiku. Umožnila to novela loterijního zákona. Jako první nové možnosti zřejmě využije řetězec Tesco už na jaře. Ještě do konce loňského roku se musely obchodní řetězce řídit pravidly, která jim nařizovala, že nepeněžité výhry v jednom roce nesměly přesáhnout částku 200 000 korun. Teď žádný limit neexistuje.

|Barbora Kladivová |Ekonomika

Německý řetězec začal prodávat prošlé potraviny. Bojuje proti nadměrnému plýtvání

Poškozené obaly nebo třeba jídlo s končící minimální dobou trvanlivosti. Obchod s takovými potravinami, které by skončily jako odpad, se začátkem února otevřel v německém Kolíně nad Rýnem. Je první svého druhu u našeho západního souseda a třetí v Evropské unii. Navíc potraviny nemají pevnou cenu a zákazníci tak platí podle svého rozmyslu. Hlavním důvodem konceptu prodeje jídla s končící dobou trvanlivosti je zamezit plýtvání potravinami. Proti nadměrnému vyhazování jídla bojuje i české ministerstvo zemědělství.

|Barbora Kladivová |Ekonomika

Do druhé vlny EET zbývá necelý měsíc. O údaje si zatím zažádala jen pětina podnikatelů

Za necelý měsíc musí začít evidovat své tržby malí a velcí obchodníci a také e-shopy. Od prvního března začne platit druhá vlna elektronické evidence tržeb, která se vztahuje asi na 250 tisíc podnikatelů. To je šestkrát více než v první vlně. Podle Finanční správy ale podnikatelé i teď nechávají vše na poslední chvíli. O autentizační údaje si zatím požádala necelá pětina živnostníků.

|Barbora Kladivová |Ekonomika

Tisíce malých a středních e-shopů budou rušit možnost online platby kartou. Kvůli druhé vlně EET

Až tisíce malých a středních e-shopů zruší pro zákazníky online platby kartou. Tvrdí to Asociace pro elektronickou komerci. I e-shopy totiž budou muset už za 5 týdnů evidovat, v rámci druhé vlny EET. Rozhodla o tom sněmovna. Pro e-shopy ale nové pravidlo kromě statisícových investic přináší i velkou byrokratickou zátěž. Navíc internetoví prodejci stále nemají jasno, co a jak evidovat.

|Barbora Kladivová |Ekonomika

Benzin ani nafta už dále zdražovat nebudou, tvrdí analytici

Za natankování plné nádrže aut platí motoristé stále víc a pohonné hmoty opět v minulém týdnu zdražovaly. Růst cen už ale zpomaluje a podle analytiků by už ceny benzinu a nafty neměly výrazně růst. Ovlivnit ceny i pro české řidiče může dohoda kartelu OPEC o snížení těžby.

|Barbora Kladivová |Ekonomika

Cizince do Čech láká hlavně práce. Zaměstnat ty mimo EU je ale obtížné

Administrativní zátěž nebo jazyková bariéra - právě to jsou nejčastější překážky v zaměstnávání cizinců ze zemí mimo Evropskou unii v Česku. Přestože by tuzemské firmy rádi obsadily desítky tisíc volných pracovních pozic - nemají kým. V roce 2015 pobývalo v Česku rekordní množství cizinců - téměř 465 tisíc. Největší zastoupení cizinců tu měli Slováci, Ukrajinci a Vietnamci.

|Barbora Kladivová |Ekonomika

Češi utratí za novoroční předsevzetí i tisíce korun. Každý pátý je ale nedodrží

Za novoroční předsevzetí jsou Češi schopní utratit tisíce korun. Mezi nejčastější výdaje patří nákup permanentek do fitness center nebo vzdělávací kurzy. Podle průzkumu společnosti STEM/MARK vstoupil do nového roku s předsevzetím každý třetí člověk, jen pětina je ale všechna dodrží. Podle slevových portálů letos vzrostl zájem třeba o i smykové jízdy.

| Český rozhlas, Barbora Kladivová |Ekonomika

Exkluzivní průzkum: Pozor na povánoční výprodeje, každá devátá sleva je zavádějící

Téměř každý devátý výrobek ve výprodejích není skutečně zlevněný. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu Českého rozhlasu. Společně se spotřebitelským centrem dTest jsme vytipovali 433 výrobků, o které je každým rokem ve výprodejích největší zájem. Jejich ceny nafotilo dvacet redaktorů v obchodech po celém Česku. Postup pak zopakovali v první den výprodejů, tedy 27. prosince. Ceny se prokazatelně snížily jen u třetiny výrobků. Tabulku s kompletními výsledky si můžete prohlédnout na konci článku.

|Barbora Kladivová |Ekonomika

Výprodeje jsou tu. Obchodníci lákají na velké slevy, málokdo jim ale věří

V Česku začaly velké povánoční výprodeje. Někteří obchodníci lákají tento týden zákazníky až na 80procentní slevy. Lidé levněji nakupují hlavně elektroniku, hračky a sezónní oblečení. Téměř 80 procent lidí ale prodejcům nevěří, že zlevní tak, jak slíbili. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu společnosti Median pro Český rozhlas.