Ceny pečiva porostou. Kvůli extrémním podmínkám se urodilo málo pšenice

Pečivo a výrobky z pšenice letos podraží. Důvodem je cena pšenice, která kvůli nepříznivým klimatickým podmínkám vzrostla proti květnu a červnu až o pětinu.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pečivo (ilustrační foto)

Pečivo (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Počasí má vliv i na nižší úrodu obilovin. Třeba ozimé pšenice se podle Českého statistického úřadu sklidí o 380 tisíc tun méně než loni. Kvůli menší sklizni proto rostou ceny, říká předseda Společenstva mlynářů a pekařů Jaroslav Chochole.

„Tím, jak se urodilo u nás méně, urodilo se i v Německu a začali sem jezdit nákupčí, kteří začali nakupovat potravinářskou pšenici a tím se zvýšila cena,“ vysvětlil pro Radiožurnál.  

Na pultech obchodů se to podle předsedy Asociace českého tradičního obchodu Zdeňka Juračky projeví až se zpožděním.

„Zdražení pečiva je celkem pochopitelné, protože ceny jdou nahoru. Domnívám se, že do jednoho měsíce se pohnou i ceny v maloobchodě.“

O kolik by mohlo pečivo zdražit, Juračka nedokáže odhadnout. Zemědělci zatím čerpají ze starých zásob, navýšení cen promítnou, až pšenici doprodají.

Žně v ČR jsou prakticky u konce, zbývá sklidit posledních sedm procent ploch obilovin a procento řepky, uvedlo v úterý ministerstvo zemědělství. Podle předsedy Zemědělského svazu ČR Martina Pýchy bude horší úroda obilovin kvůli suchu v západní Evropě, na Ukrajině i v Rusku, výkupní cena pro zemědělce by tak podle něj mohla být dobrá.

zus, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme