pečivo

|Jana Jeckelová |Regiony

Novojičínští mají nový sladký suvenýr - pečivo ve tvaru třírohého klobouku generála Laudona

Ve Štramberku mají perníkové uši, v Příboře zase nedají dopustit na typické šifle. Pozadu nechtěl být ani sousední Nový Jičín.Vyzval proto mistry cukráře a pekaře z širokého okolí a typický sladký novojičínský suvenýr je na světě. Pekaři z Chocně se inspirovali slavným vojevůdcem – generálem Laudonem – a svým skořicovým pečivem ve tvaru generálova třírohého klobouku vybojovali první místo v soutěži.

Nová pravidla značení zmrazeného pečiva zvedla prodeje toho čerstvého

|Igor Maňour, Blanka Mazalová, Květa Moravcová, Michaela Vydrová |Zprávy z domova

Zákazníci kupují více čerstvé než rozmrazené pečivo. Přiznávají to obchodníci, podle kterých se ale lidé k rozmrazenému časem opět vrátí. Sladké i slané pečivo musí být od prvního srpna označené podle toho, jak bylo vyrobené. Buď je čerstvé, rozmrazené nebo vyrobené z rozmrazeného polotovaru.

|Jana Zemková, Petr Medek, Kateřina Kozmová |Zprávy z domova

Někteří prodejci označují rozmrazené pečivo miniaturním písmem

Povinnou informaci o tom, které pečivo je čerstvě upečené a které je pouze rozmrazený polotovar, musejí obchodníci podle vyhlášky uvádět viditelným a čitelným písmem. Právě to však někteří z nich nedodržují. Někde jsou cedulky napsané tak malým písmem, že ho téměř nejde přečíst. Nová vyhláška platí od 1. srpna.

|Veronika Sedláčková, Eva Presová, Jan Bumba |Zprávy z domova

Až 80 procent zamrazeného pečiva pochází z tuzemských zdrojů

Od zítřka bude v českých obchodech viditelné na první pohled, jestli pečivo pochází z přímo z pekárny nebo jestli má za sebou zastávku v mrazícím boxu. Ve druhém případě mají obchodníci povinnost o tom informovat a jako čerstvý může být označený pouze sortiment, který se k zákazníkovi dostane do 24 hodin od upečení.