Speciální trh pražské burzy pro malé podniky START je zatím bez jediné akcie

Pražská burza připravila nový trh, na kterém mohou získávat kapitál menší firmy. Trh už dva měsíce marně čeká na zájemce, zatím na něm není jediná akcie. Pro podniky je přitom vstup na tuto část burzy s názvem START mnohem jednodušší než běžná emise.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Burza cenných papírů Praha

Burza cenných papírů Praha | Foto: Eva Odstrčilová

Speciální část trhu pro menší podniky jim nabízí další možnost, jak získat kapitál. Firmy jsou zvyklé půjčovat si od bank, teď mohou na trhu s názvem START prodávat své akcie a za ně získat peníze.

Trh je takzvaně "neregulovaný" a má mnohem jednodušší podmínky pro vstup emise. Tím chce přilákat podniky, pro které je umístnění akcií na velký trh příliš drahé.

Při normální emisi na regulovaný trh musí mít podnik takzvaný "prospekt", který schválil některý z regulátorů akciových trhů v Evropské unii. Často se jedná až o několikasetstránkový dokument, jehož schvalování trvá dlouho. Výhodou STARTu je, že emitent tento prospekt mít nemusí, stačí mu jednodušší informační dokument.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci na trhu START informovala redaktorka Jitka Hanžlová

Aby ale zájemce o nákup akcií měl nějakou záruku, používá se služeb takzvaného Garanta. To jsou zkušení členové burzy - obchodníci. Jejich seznam je k dispozici na burze. Garant prozkoumá zdraví podniku a jeho byznysplán a vlastně za něj ručí. Pomůže mu s uvedením na trh a radí mu. Jednou za rok pak vypracuje Analytickou zprávu emitenta, která investorům ukáže, jak si podnik vede.

Na trhu START může nakupovat kdokoli prostřednictvím licencovaného obchodníka. Organizátoři tvrdí, že pro malé investory bude tento trh výhodný, protože při normálních obchodech na velkém trhu jdou často proti silným investičním fondům. Ty zřejmě o menší podniky nebudou mít zájem a malý investor se může řídit vlastním názorem na konkrétní firmu a nemusí přebíjet nepřemožitelné fondy.

Zatím však na trhu START žádné akcie nejsou. Zájem je sice veliký, ale hlásí se firmy, které se k emisi na burze nehodí.

Jan Procházka ze společnosti Cyrrus, která je jedním z Garantů trhu, vysvětlil, že místo aby se hlásily podniky, které nemají potíže a naopak jsou schopny úspěšně růst - jen potřebují získat kapitál - se zatím hlásí firmy, které mají spíše problém přežít. A jejich akcie by si nikdo nekoupil.

Speciální trh je v Evropě novinkou

Generální ředitel burzy Petr Koblic navíc připomíná, že jde o novinku. V Evropě jsou podniky zvyklé získávat finance hlavně půjčkami od bank, tuto cestu prý volí 70 až 80 procent firem. A jen malý podíl hledá kapitál na burze.

Podniky si podle Koblice musí cestu k novému způsobu získávání financí teprve najít. „Prázdný parket“ ale není pro burzu ztrátou.

„Ten trh, byť by na něm byly desítky firem velikosti okolo 100 milionů korun, tak nikdy nedokáže vykompenzovat jednu velkou emisi na regulovaném trhu,“ vysvětluje Koblic a dodává:

„To znamená, že z našeho pohledu to v žádném případě není zásadní podnikatelské rozhodnutí, jak zvýšit zisk burzy, ale spíše taková služba české ekonomice a dodání možnosti středním a menším podnikům získat kapitál alternativním způsobem.“

Jitka Hanžlová, Kateřina Kozmová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme