Nová generace amerických kosmických lodí by mohla přistávat už bez padáků

Soukromá americká společnost SpaceX představila nový kosmický modul Dragon - verze 2. Bude to první soukromá vesmírná loď určená pro lidskou posádku. Může v ní letět až sedm kosmonautů. Do vesmíru se bude moci vydat i několikrát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americká kosmická loď Dragon společnosti SpaceX

Americká kosmická loď Dragon společnosti SpaceX | Zdroj: ČTK

Jednou z hlavních novinek kosmické lodě Dragon je, že může přistávat pomalu a měkce jako vrtulník, prakticky kdekoli.

Už se nebude k zemi snášet na padácích, ale dosedne pomocí motorů, které zpomalí její klesání, vysvětlil ředitel společnosti SpaceX Elon Musk.

Loď bude schopná vynést do vesmíru, třeba k mezinárodní kosmické stanici, až sedm kosmonautů. Po návratu bude také možné ji podobně jako raketoplán znovu použít.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitel České kosmické kanceláře Jan Kolář v pořadu Stalo se dnes

Společnost SpaceX zatím nabízela americkému úřadu pro letectví a vesmír jen nákladní lodě. U mezinárodní stanice už přistál její zásobovací modul čtyřikrát. Naposledy letos v dubnu.

Dragon 2 - první soukromá loď pro lidskou posádku se má do vesmíru vydat v roce 2017. Ředitel České kosmické kanceláře Jan Kolář věří, že to Američané stihnou.

„Americká administrativa a NASA jsou pod velkým tlakem, aby pro USA dokázali zabezpečit vlastní přístup do kosmického prostoru. A tohle je jejich velká naděje.“

První soukromé vesmírné plavidlo SpaceX Dragon na snímku poskytnutém NASA | Foto: ČTK/AP

Kromě tohoto soukromého programu staví NASA kosmickou loď Orion. Ta bude určena hlavně pro dopravu astronautů do vzdálenějšího vesmíru.

„Orion je primárně určená k tomu, aby kosmonauty dopravila za oběžnou dráhu, které se říká nízká, čili do vzdálenosti alespoň k Měsíci,“ upřesnil Jan Kolář.

Pavel Novák, Tomáš Pavlíček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme