Autor

Petra Štrymplová

Co v rozhlase dělám:
Můj rozhlasový podpis najdete nejčastěji pod magazínem Křížem krajem a v příspěvcích odpoledního proudu. Pro reportáže o nejrůznějších zajímavostech, výletních místech a nepřehlédnutelných lidech si jezdím doslova do všech koutů našeho kraje. Skoro by se zdálo, že rozhlasovým éterem už prolétlo všechno, ale věřte, že s každou další výpravou se dá natrefit na něco nového.

Jak jsem se k této práci dostala:
Léta jsem psala pro noviny v Brně a na Vysočině a v tištěném médiu jsem byla jako ryba ve vodě. Ale pak přišla Ostrava a s ní i šance ohmatat si rozhlasový mikrofon. Byl to skok do neznámých vod mluveného slova a říše zvuků. Jsem za to ráda.

Co považuji za rozhlasová "nej" v mé práci:
Díky novinařině jsem se dostala na místa, kam bych se zřejmě při jiném povolání těžko podívala. Sfárala jsem do kilometrové hloubky uranového dolu, letěla vojenským vrtulníkem přes půlku Moravy a co chvíli se dívám na svět z výšky kostelních nebo radničních věží. Rozhlasové výpravy jsou stejně pestré, jako bývaly ty s blokem a diktafonem. A bonusem pro reportéra bývá setkání se zajímavým člověkem.

Dosavadní kariéra:
Pro brněnskou MF Dnes jsem psala ještě při studiu VŠ, pro stejný deník jsem pak léta pracovala i na Vysočině. Jihlavskou redakci jsem zásobovala texty coby takzvaný redaktor-krajánek na Žďársku. Český rozhlas mě pod svá křídla vzal v roce 2007. Byla jsem součástí týmu Centra zpravodajství, teď jsem v redakci publicistiky.

Co jsem ochotna na sebe prozradit:
Nejen prací je člověk živ :-) Máme čtyři děti, slečny Báru a Majdu a pak Matěje a Aničku v roztomilém věku předškolním. Kdybych měla čas, tak čtu, jen tak lenoším anebo naopak běhám po kopcích.

 

Telefon: 221 555 638
E-mail: petra.strymplova@rozhlas.cz

RSS autora

Články autora

|David Černý, Eva Rajlichová, Petra Štrymplová, Kristina Roháčková |Zprávy z domova

Uplynul měsíc od nehody ve Studénce. Stát do konce roku opraví 400 přejezdů za peníze z EU

Závěrečná zpráva z vyšetřování červencové nehody kamionu a Pendolina u Studénky na Novojičínsku bude hotová do čtyř měsíců. Českému rozhlasu to řekl náměstek generálního inspektora Drážní inspekce Jan Kučera. Kamion se srazil s vlakem poté, co vjel na koleje i přes rozsvícená výstražná světla. Ministerstvo dopravy chce proto přejezdy lépe zabezpečit. Návrh by měl být hotový do konce září.

|Petra Štrymplová |Regiony

Mezi budoucími zahradníky se v Kuníně učí i autisté, kteří svůj svět našli uprostřed zeleně

Zahradnictví v Kuníně na Novojičínsku má šikovné pomocníky. Ohánějí se rýčem a učí se rozumět kytkám a hlíně. Mezi mladými z odborného učiliště a praktické školy z Nového Jičína je ovšem i několik autistů, kterým život komplikuje hendikep. Potřebují asistenci a co nejméně změn. Svůj svět našli na poli a ve skleníku.

|Petra Štrymplová |Regiony

Jezero u Doubravy na Karvinsku, vzniklé v důsledku těžby, se mění na rekreační zónu

Velkou vodní plochu u Doubravy na Karvinsku dnes vyhledávají hlavně rybáři. Jezero vytvořila spodní voda na území poddolovaného Špluchova a Kozince. Obyvatelé desítek rodinných domů se před lety museli vystěhovat a oblast načas ovládla divoká příroda. Terén ale postupně prochází revitalizací a v budoucnu má nové jezero sloužit i k příměstské rekreaci.

|Petra Štrymplová |Regiony

Církevní restituce zastavily těžbu dřeva v Beskydech, lesní dělníci skončili na úřadu práce

Zdlouhavé vypořádávání církevních majetků se podepisuje na zaměstnanosti na severu Moravy. Zastavila se například těžba dřeva ve státních lesích. Část lesních dělníků kvůli tomu přišla o práci. S nedostatkem zaměstnání se tak potýkají i horské obce v Beskydech. Některé muže restituční spory přivedly od pily až na úřad práce.

|Petra Štrymplová |Regiony

Správci lesů sčítají v Beskydech škody způsobené silným větrem a vytrvalými dešti

Stovky tisíc kubíků popadaného dřeva leží po několikadenních deštích, doprovázených silným větrem, v lesích v Moravskoslezském kraji. Zasaženy jsou převážně porosty v horských oblastech. Stromy také zablokovaly lesní cesty a poškodily elektrické vedení zásobující horské osady proudem. Spadlé dříví odstraní těžká technika.

|Petra Štrymplová |Regiony

Osudy bruntálských legionářů připomene výstava k 100. výročí začátku 1. světové války

Bruntálsko bývalo za starého Rakouska domovem téměř výlučně německého obyvatelstva. Přesto se i z tohoto kraje rekrutovali legionáři, kteří v první světové válce bojovali proti rakousko-uherské armádě. Jednotky se tvořily hlavně v Rusku a přidávaly se na stranu carských vojsk. Klub Za starý Bruntál a legionářská obec chtějí osudy bruntálských legionářů připomenout v rámci výstavy k 100. výročí vypuknutí 'velké války'.

|Jakub Šídlo, Petra Štrymplová |Regiony

V rozvodněných řekách zřejmě zahynuli dva lidé. V Benešově nad Černou a v Lubině na Novojičínsku

V rozvodněných řekách v Česku zahynuli zřejmě už dva lidé. V Benešově nad Černou v Jižních Čechách policisté vylovili tělo ženy, po které pátrali od dopoledne. Na řece Lubině v Příboru na Novojičínsku se stalo neštěstí už v sobotu. Na jezu poblíž restaurace Mexiko se tam převrátily dva čluny se čtyřmi lidmi.

| ČTK, Martin Knitl, Český rozhlas, mta, Petra Štrymplová, Stanislav Janalík, kov |Regiony

Vyšší hladiny řek hrozí na východě ČR dál, vydatně pršet má zejména v Jeseníkách

Hned několik řek na Moravě dosahuje povodňového stavu. Nejvyšší třetí stupeň, tedy ohrožení, byl ještě ráno na Olši v Českém Těšíně, v současnosti je tam hladina na stupni druhém, což platí i pro několik dalších řek. Meteorologové varují před povodněmi v pěti krajích na východě České republiky. Další živel – silný vítr – by měl během dne postupně odeznít.