Osudy bruntálských legionářů připomene výstava k 100. výročí začátku 1. světové války

Bruntálsko bývalo za starého Rakouska domovem téměř výlučně německého obyvatelstva. Přesto se i z tohoto kraje rekrutovali legionáři, kteří v první světové válce bojovali proti rakousko-uherské armádě. Jednotky se tvořily hlavně v Rusku a přidávaly se na stranu carských vojsk. Klub Za starý Bruntál a legionářská obec chtějí osudy bruntálských legionářů připomenout v rámci výstavy k 100. výročí vypuknutí 'velké války'.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Československé legie v Rusku

Československé legie v Rusku | Foto: public domain

„Antonín Zgažar sloužil v rakousko-uherské armádě, padl do zajetí a poté vstoupil do našich legií. Prošel celou anabázi v Rusku – z Ukrajiny až do Vladivostoku - a domů se vrátil až v roce 1920,“ přibližuje osudy svého pradědečka Antonín Zgažar, předseda bruntálské jednoty Československé obce legionářské a člen Klubu Za starý Bruntál. Právě tomuto legionáři je věnován jeden z panelů chystané výstavy.

„Chceme zmapovat Bruntál a okolí, jak ně válka zapůsobila,“ popisuje smysl výstavy Antonín Zgažar, který vyučuje dějepis na bruntálském gymnáziu. A jak připomíná, třeba i tuto školu válka poznamenala.

„Budova byla těsně před válkou dostavěna, a když válka vypukla, tak tělocvična a první poschodí sloužily jako lazaret pro raněné a nemocné vojáky. Studenti v 16 až 17 letech rukovali do armády, i spousta profesorů musela nastoupit do armády. A spousta z nich se z války nevrátila.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O chystanou výstavu se zajímala redaktorka Petra Štrymplová

Pamětníci válečných událostí už nežijí, jejich potomci ale plno živých vzpomínek mají. I těch trojrozměrných. A tak příprava výstavy není jen pátrání v archivech, ale také v domácnostech lidí.

„Mají části uniforem, někteří dokonce zbraně. Spousta jejich dědů, pradědů si psala válečné deníky, takže to doma opatrují a schovávají,“ vysvětluje Antonín Zgažar.

Předseda Klubu Za starý Bruntál Pavel Rapušák má část materiálů pro chystanou výstavu doma ve sklepě. Procházíme zasklené rámy plné dobových písemností a fotografií. I takhle vypadají válečné vzpomínky na zahraniční legionářské putování.

„Takovýto rám i s tím textem dávali všem legionářům, je to pamětní list legií. Tenhle je pana Jana Tesaříka, svobodníka. Je tady popsán celý jeho legionářský život,“ popisuje Pavel Rapušák, podle něhož se ale podobné archiválie dohledávají těžko.

Hlídka československých legionářů v zimě v ruském lese | Foto: Licence Public Domain, volné dílo, Adelchi

„Musíme si uvědomit, že od roku 1945 tady vlastně není původní obyvatelstvo. Čili tady jsme museli skutečně prstíčkem hrabat, abychom našli lidi, které bychom mohli s těmi legionáři nějakým způsobem spojit.“

Na výstavě najdete i plány zaniklého vojenského hřbitova v Bruntále, klub dokonce dohledal seznamy všech pohřbených vojáků. Výstavu v Gabrielově domě budou moci návštěvníci vidět od 27. května. Potrvá celý měsíc.

Petra Štrymplová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme