Klekání bude z opravené kapličky v Hraběticích znít díky GPS

V Hraběticích na Novojičínsku opravují starou kapli a chtějí obnovit pomalu zapomenutou tradici zvonění. Zvoníka ovšem nehledají, tenhle starodávný vesnický úřad bude řídit satelit. Kopule z poloviny 19. století dostane hlas díky navigaci GPS a mezi chalupami v místní části Jeseníku nad Odrou bude vyzvánět poledne i klekání.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kostelní zvon (ilustr. obr.)

Kostelní zvon (ilustr. obr.) | Foto: Fotobanka stock.xchng

„Chceme, aby zvon vyzváněl v šest ráno, ve dvanáct a v šest večer. Bude to všechno elektronicky,“ popsal plány lesník a místní činovník na osadě Miroslav Jurčák.

Velké změny čekají i samotnou kapličku, která je teď bez kopule. Před velkým publikem ji sundal jeřáb. „Pomalu půl dědiny tady bylo,“ smál se pan Bedřich. Dodal, že pod kopulí a dřevem lidi hledali dokumenty, chtěli totiž poklad.

Opravovat budou střechu, omítku a chystá se i odvodnění. V dílně jsou také trámy. Špatné se spálí a ostatní zrenovují.

Přehrát

00:00 / 00:00

U renovované kapličky v Hraběticích byla Petra Štrymplová

„Zvon má firma, která bude spravovat srdce. Bude ho čistit, aby nám zvonil dalších snad sto let,“ řekl Miroslav Jurčák. Vždy v určenou dobu ho rozezní navigace GPS. Obyvatelé tak znovu vzkřísí starou tradici.

„To víte, že se zvonívalo, jenže ti staří umřeli a z mladých to nepřevzal nikdo. Teď se to vzalo trochu z gruntu,“ vzpomínal penzista František Trnčák.

Až řemeslníci skončí s pracemi, čeká podle slov Miroslava Jurčáka Hrabětice velká sláva. Místní ji plánují na svatého Václava někdy ke konci září. Doufají, že s kapličkou ožije i obec.

Petra Štrymplová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme