Církevní restituce zastavily těžbu dřeva v Beskydech, lesní dělníci skončili na úřadu práce

Zdlouhavé vypořádávání církevních majetků se podepisuje na zaměstnanosti na severu Moravy. Zastavila se například těžba dřeva ve státních lesích. Část lesních dělníků kvůli tomu přišla o práci. S nedostatkem zaměstnání se tak potýkají i horské obce v Beskydech. Některé muže restituční spory přivedly od pily až na úřad práce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dřevorubec při práci

Dřevorubec při práci | Foto: Petr Palovčík

V horských obcích v beskydském příhraničí o lesní pozemky žádá katolická církev. Třeba katastr Bílé je z 95 procent původní církevní majetek a spousta místních lidí si na chleba vydělávala právě v lese.

„Práci nemám už půl roku,“ přiznává 62letý Josef Matejov. Nevypořádané církevní restituce mu krátce před penzí udělaly s životem pěkný kotrmelec. Kvůli tomu přišel o práci v lese, kde byl celý život a kde by ještě nějaký rok po odchodu do důchodu pracovat chtěl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Část lesních dělníků kvůli nedořešeným církevním restitucím přišla o práci. Natáčela tam redaktorka Petra Štrymplová

Lesnímu dělníkovi teď dává vydělat obec v rámci veřejně prospěšných prací a restituce se pro upracovaného šlachovitého muže chtě nechtě staly ostře sledovaným tématem. „Doufám, že to dopadne dobře, no,“ věří.

Vypořádání církevních restitucí je podle starostů obcí beskydského příhraničí pro zaměstnanost v regionu klíčové.

„Bohužel zatím se v katastru obce pozemky nepředaly. V lesích jsou obrovské problémy, moc se nepracuje. Dělá se jen takzvaná nutná těžba. Takže zaměstnanost lidí je opravdu mizerná. Lidé čekají, kdy přijde církev jako nový majitel a začne se hospodařit,“ říká starosta Bílé Karel Matula zvolený za Nezávislé sdružení.

Z lesů kolem Bílé a Starých Hamrů tak v podstatě vymizela těžební technika. Státní podnik Lesy České republiky se drží ustanovení restitučního zákona.

„Každá jednotlivá podaná výzva se musí prověřit podle zákona. Lesy ČR se do okamžiku vydání o všechny lesní porosty starají, provádějí pěstební činnost. Těžební činnost se provádí pouze v naléhavých případech a to plně v souladu se zákonem,“ potvrzuje mluvčí státního podniku Lesy ČR Zbyněk Boublík.

V nezáviděníhodné situaci jsou taky rodiny lesáků v další horské obci, sousedních Starých Hamrech. „Naši občané pracovali u firem, které zajištovaly těžbu. Došlo tam k omezení lesní výroby, postihlo to dělníky s bydlištěm v naší obci,“ přitakává starosta Starých Hamrů Jan Klepáč zvolený za Nezávislé sdružení.

Petra Štrymplová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme