Zřícenina hradu Vikštejn dál chátrá, opravě může pomoci i sbírka

Hrad Vikštejn, stojící nad údolím řeky Moravice na Opavsku, je v rozvalinách už pěknou řádku let, ale ani dnes neztrácí nic na své atraktivitě. Usilovně na tom pracují i místní občanská sdružení, která se snaží zabránit chátrání historických zdí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vikštejn

Vikštejn | Foto: Miroslav Kobza | Zdroj: Český rozhlas

„Když jsme byli malí, chodili jsme si na Vikštejn hrát. S dětmi tam jezdíme dodnes,“ vzpomíná paní Linda z nedalekého Radkova.

Vítaným cílem jsou hradní rozvaliny dnes i pro jejího syna Filipa. „Chodíme na rozhlednu a do jeskyně, která tam je,“ říká mladý návštěvník.

Vikštejn datuje svou historii do poloviny třináctého století a pamatuje mnohé. Hrad zabral uherský král, vpadli sem Dánové i Švédi. Císařské vojsko ho vyhodilo do povětří.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hrad Vikštejn navštívila reportérka ČRo Petra Štrymplová

Dnes je zřícenina volně přístupná, bez vstupného a bez průvodce. Ale s postupem času přibývá kamenů, které uhlodal zub času nebo je vylámali návštěvníci. Zdi hradu se ztenčují.

„Každý rok člověk vidí, kde vypadl kámen nebo kus zdiva. Během dvou tří let to nejde poznat, ale při studiu starých fotografií je vidět, jak velké destrukce jsou. Jde nám o to, aby tu zůstalo maximum,“ říká kunsthistorik Dalibor Halátek.

Sám je členem občanských sdružení Radkov a Za Opavu, která se už léta snaží zříceninu zachránit před dalším chátráním.

Chtějí získat dotace

„Máme představu, že náš vstup do zříceniny by neměl být masivní – rekonstrukční nebo dostavovací. Chceme stabilizovat situaci ruiny, zajistit koruny zdiva proti další erozi, zajistit klenby tak, aby se nemohly propadnout,“ upřesňuje další z aktivistů Tomáš Skalík.

Výlety na Vikštejn mají být výpravou za hradní romantikou a dobrodružstvím. To nabízí třeba hradní sklepení, kde se ale návštěvník neobejde bez baterky.

Opravě hradu má pomoci i veřejná sbírka. „Je vypsána na částku 140 tisíc korun, což je jen na statický posudek a projektovou dokumentaci. Ty by měly sloužit jako podklad pro dotace například z evropských fondů,“ vysvětluje Libor Wittasek zastupující podnikatele z Opavska, kteří se sháněním peněz pomáhají.

Petra Štrymplová, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme