Čeští hokejisté na mistrovství světa porazili Kazachstán. Ve třetí třetině rozhodli o výhře 5:1

Čeští hokejisté navázali na vítězství nad Slovenskem a vyhráli i druhé utkání na světovém šampionátu. V Rize porazili 5:1 Kazachstán, když dvě branky vstřelil Dominik Kubalík. K výhře výrazně přispěl Lukáš Sedlák, který zapsal tři body za gól a dvě asistence.

Riga (Aktualizováno: 22:17 14. 5. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští hokejisté zvládli i druhé utkání na šampionátu. Outsidera z Kazachstánu porazili 5:1

Čeští hokejisté zvládli i druhé utkání na šampionátu. Outsidera z Kazachstánu porazili 5:1 | Foto: Ints Kalnins | Zdroj: Reuters

Hned v úvodním střídání prověřili Šutova Červenka a Chytil. Po 99 sekundách se sice Kazachstánu naskytla přesilová hra po Sedlákově vyloučení, ale za 32 vteřin putoval na trestnou lavici i Beketajev a při hře čtyř proti čtyřem ve 4. minutě trefil Knot z pravého kruhu bližší spojnici.

Utkání Česko - Kazachstán jsme sledovali online

Číst článek

Šutov si potom poradil se Zbořilovou střelou z mezikruží po přihrávce debutanta šampionátu Kauta a v další příležitosti neskóroval ani z dorážky obránce Košťálek. V čase 8:48 se Jalonenův tým ujal vedení. Zbořil se z pozice mezi kruhy trefil přes Sedlákovu clonu z pravé tyči a ve čtvrtém reprezentačním utkání oslavil premiérovou branku - 1:0. Po vyloučeních Beketajeva a Šesťakova se českému týmu naskytla na 20 sekund i přesilovka pěti proti třem, ale zvýšili náskok až při klasické početní výhodě.

Kempný nabil na pravý kruh Kubalíkovi, který ranou z pravého kruhu na lapačku nedal Šutovovi šanci zasáhnou a po třech asistencích ze tří duelů včetně generálky na Českých hrách si připsal první trefu letošního působení v národním týmu - 2:0. Češi přestříleli soupeře v úvodním dějství 17:4.

Snížení Kazachů

Do druhé části nenastoupil Chytil, jenž během úspěšné přesilovky utrpěl nešťastný zásah do obličeje a byl už na střídačce v péči lékaře. Ve 23. minutě se mohl zapsat mezi střelce Voženílek, který stejně jako Kaut debutoval na velké mezinárodní akci.

„Ve druhé třetině jsme měli herní pokles, oni začali hrát na brejky, párkrát nám ujeli. Druhou třetinu jsme hráli nahoru dolů a nebylo to ono,“ přiznal Košťálek krátce po utkání Radiožurnálu Sport.

Po přečíslení ztroskotal s bekhendovým blafákem na levém betonu Šutova a stejně tak s dorážkou Černoch. Před polovinou utkání zahrozil z přečíslení Kazachstán, ale Michajlisovu přihrávku na Rymareva zblokoval směrem k Langhamerovi Němeček.

V čase 30:19 brzdil v úniku Fleka Orechov a nařízené trestné střílení neproměnil Kubalík, jenž bekhendový blafák zlikvidoval pravým betonem Šutov. Za 69 sekund Kazachstán snížil a po kombinaci Kajyržana a Muratova překonal Langhamera z pozice mezi kruhy bekhendem mezi betony Muchametov - 2:1. V 33. minutě nejdříve neprošla Voženílkova přihrávka v přečíslení na Fleka a z brejku ujel Michajlis, ale českého gólman neprostřelil.

Třetí třetina pod kontrolou

Na začátku třetí třetiny se po Tomáškově akci dostal k zakončení na levém kruhu Sedlák a zamířil přesně k protější tyči - 3:1. Po Polochovově vyloučení nabil kapitán Červenka obránci Košťálkovi, který mohl oslavit svůj první gól na velké mezinárodní akci - 4:1.

„Jsem rád, že mi to tam spadlo, že mi to „Červus“ pořád nabíjel. Konečně jsem se pořádně trefil,“ popisoval přesnou trefu Košťálek. 

Příležitost ještě zvýšit náskok měl v 56. minutě při Butěnkově trestu Špaček, ale Šutov zasáhl vyrážečkou. Šesťakov a Grenc svými fauly nabídli českému týmu převahu dvou hráčů v poli a Kubalík z levého kruhu dovršil výsledek - 5:1.

Třetí zápas svěřence trenéra Jalonena čeká v pondělí, kdy od 19.20 vyzvou Lotyšsko, které je po dvou odehraných zápasech na šampionátu zatím bez bodu.

Mistrovství světa v hokeji - skupina B (Riga):

Česko - Kazachstán 5:1 (2:0, 0:1, 3:0)
Branky a nahrávky: 9. J. Zbořil (Sobotka, L. Sedlák), 16. D. Kubalík (Kempný, L. Sedlák), 42. L. Sedlák (Tomášek), 46. Košťálek (Červenka, M. Špaček), 59. D. Kubalík (M. Špaček, Košťálek) - 32. Muchametov (Muratov, Kajyržan). Rozhodčí: Holm (Švéd.), Langin (Kan.) - Hofer (Něm.), Niitylä (Fin.). Vyloučení: 1:7. Využití: 3:0. Diváci: 3670.

pka, rej, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme