Číňanka Feng se stala golfovou světovou jedničkou, komunisté v Číně tento sport odsuzují

Čínská golfistka Shanshan Feng se v pondělí stala světovou jedničkou, je to vůbec poprvé v historii, co se to nějakému Číňanovi povedlo. Ostatně tomu se dá těžko divit, vždyť golf jako symbol kapitalistického sportu nemá v komunistické Číně příliš velkou oporu a letos v lednu ho tam dokonce znovu zakázali.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Golf

Golf | Foto: Creative Commons, Lilrizz

Aby situace byla ještě více zamotaná, tak Feng se na první příčku světového žebříčku dostala po vítězství na turnaji v Číně.

Golf v Číně zakázal už Mao Ce-tung v roce 1949, když nastoupil k moci, popsal ho tehdy jako sport milionářů a nechal zavřít všechna hřiště. Na konci minulého století se poměry uvolnily, začala se stavět hřiště, kterých bylo v roce 2004 okolo dvou set.

Úřady tehdy sice zakázaly budovat nová, ale přesto jich je v současnosti v Číně skoro 700, což na začátku tohoto roku znovu vzbudilo ohlas. Komunistická strana Číny prohlásila golf za extravagantní zábavu a doporučila svým členům golf nehrát.

Víc než stovka jich byla zavřená. Oficiálně kvůli ochraně přírodních zdrojů, tedy údajně zneužívala vodní zdroje a ornou půdu.

Nejdřív odmaturovat, pak do Texasu. Golfistka Kousková se vydá po stopách Jordana Spietha

Číst článek

Navzdory tomu ale najdete v Číně místa, kde je golf podporován, například poblíž Šen Čenu je vůbec ten největších resort na světě vůbec. Ani žádný americký není tak velký a spousta hřišť je i na ostrově Hainan, kde se právě hrál teď o víkendu turnaj.

Právě na něm se stala Feng světovou jedničkou. Obecně se jí v těchto týdnech daří, protože před týdnem vyhrála turnaj nejprestižnější světové série Ladies PGA Tour v Japonsku no a teď o ránu zvítězila na na ostrově Hainan.

Teď už se celá série stěhuje zpět do Spojených států, kde se bude Feng snažit pozici světové jedničky udržet.

Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme