Leonardo da Vinci, jak ho neznáte. Ochutnejte salát s dresingem podle receptu renesančního génia

Leonardo da Vinci byl geniální renesanční malíř, vědec, vynálezce a taky kulinářský expert. V tomto týdnu si připomínáme 500 let od jeho smrti. Svou pravidelnou glosu mu tak věnoval i expert Radiožurnálu na dobré jídlo Pavel Maurer. Co tedy patřilo mezi nejoblíbenější pochutiny slavného umělce? Například prostá salátová zálivka s mátou, petrželkou a tymiánem.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Při pátrání po specialitách da Vinciho doby musíme mít na paměti, že v té době Evropa ještě neznala rajčata, kukuřici ani brambory. (Ilustrační foto) | Zdroj: Profimedia

Před pár dny tomu bylo pět set let, co opustil náš svět geniální renesanční malíř, vynálezce, vědec a architekt Leonardo da Vinci. Většina z nás ví, že namaloval nejslavnější obraz na světě Monu Lisu nebo gastronomickou fresku Poslední večeře.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pavel Maurer ve svých glosách často mluví o současné kuchyni, dneska nás ale vezme do časů, kdy do Evropy ještě nedorazila rajčata nebo brambory

Možná také víte, že vynalezl ponorku, vrtačku, kulomet či skafandr, ovšem málokdo již tuší, že Leonardo da Vinci byl též velmi kreativním organizátorem a režisérem slavnostní, festivalů a kulinářských tabulí na dvorech tehdejších velmožů.

Kdybyste náhodou chtěli testovat jídla typická pro dobu da Vinciho, připravte se na to, že Kryštof Kolumbus a jeho následníci ještě nedovezli z Ameriky rajčata, brambory ani kukuřici. A i když tyto exotické potraviny konečně dorazily na kontinent, trvalo dalších téměř 150 let, než jsme si na neznámé a divné suroviny zvykli.

Koření se ale v renesanci již začalo používat jako pochutina, před tím to byla spíše medicína a velká vzácnost. Černý pepř patřil v Leonardově době k nejoblíbenějším.

‚Bramborový salát je jako svíčková. Co domácnost, to originál.‘ Podívejte se na recept a triky šéfkuchaře

Číst článek

„Zvířata byla chápána jako dokonalá, podle toho, čím blíže byla Bohu. Nejvíce tedy ptáci, nejnižšími formami živočišného světa pak byli mlži žijící na dně, ústřice a škeble, nad nimi byli krabi, krevety, humři a pak ryby. Nejvznešenějšími vodními živočichy byli velryby a delfíni, protože plavou po hladině oceánu.“ To uvádí Dave DeWitt v pozoruhodné knize Da Vinciho kuchyně.

Zálivka renesančního génia

A co vlastně jedl sám mistr Leonardo? Někteří životopisci uvádějí, že k jeho oblíbeným jídlům patřila zeleninová polévka minestrone (jenže tam musí být rajčata, která tehdy do Evropy ještě nedorazila). Nicméně je doloženo, že Da Vinci vyznával spíše prostou nebo vegetariánskou stravu.

V dochovaných poznámkách Leonardo popisuje svou oblíbenou salátovou zálivku: 10 malých lžiček nadrobno nasekané čerstvé petrželky, 1 lžička nasekané čerstvé máty, 1 lžička nadrobno nasekaného čerstvého tymiánu, sůl, rozemletý černý pepř, 3/4 hrnku olivového oleje a 1/4 hrnku vinného octa. Tímto dresinkem můžete zalít třeba fenyklovo-hlávkový nebo i jiný salát.

Pokud tedy chcete vzdát poctu muži, který je dodnes ctěn a obdivován, můžete si dát k večeři lehký salátek podle jeho receptu starého půlku tisíciletí.

Pavel Maurer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme