Autorka

Jana Zemková

V Českém rozhlase Olomouc pracuji od svého nástupu v roce 1996. Od ledna 2013 jsem pracovala v Centru zpravodajství jako redaktorka regionu Přerovsko. Předávala jsem vám aktuální informace o dění ve městech i na vesnicích a to nejen prostřednictvím krátkých zpráv, ale i reportáží natočených přímo v terénu. Slyšet jste mě mohli i v pořadu Psáno životem.  

V říjnu 2016 jsem svoji zpravodajskou misi opustila a začala pracovat v redakci publicistiky. Regionu Přerovska jsem zůstala věrná. Stejně tak natáčení reportáží. 

Svoji práci pokládám za velmi pestrou, nikdy se nenudím. Přivádí mě k zajímavým lidem i místům. A to mi vyhovuje, nemám ráda stereotyp. Na druhé straně musím přiznat, že v soukromí si vážím samoty. Tedy takové v rodinném kruhu. Ve společnosti těch nejbližších. Táhne mě to do přírody, za památkami, jezdím na horském kole a miluji lenošení v posteli u televize, s knížkou. A úplně nejraději mám pravidelné útěky za teplem, za mořem. Že by to mělo něco společného s mým narozením ve znamení Vodnář?

RSS autorky

Články autorky

|Jana Zemková, Kateřina Golasovská |Regiony

Země se zachvěla. K zemi padl zbytek kdysi slavné fabriky OP Prostějov

O definitivní a symbolickou tečku za existencí bývalých oděvních závodů v Prostějově na Olomoucku se v neděli postaral odstřel stodesetimetrového komínu. Železobetonová stavba patřila k podnikové teplárně. A byla posledním objektem, který ještě v areálu zkrachovalé továrny zůstal. Provozní a administrativní budovy zbourali už předloni

| ČRo, Jana Zemková, Jana Klementová |Regiony

Na trati u Olomouce došlo ke dvěma smrtelným nehodám, vlaky na Prahu a Ostravu stály

Smrtelná nehoda na kolejích poblíž Mohelnice na Šumpersku omezila provoz na hlavním železničním koridoru mezi Prahou a Ostravou. Pendolino tu srazilo člověka, který se pohyboval v kolejišti. Vlaky kvůli probíhajícímu vyšetřování jezdily po jedné koleji a nabíraly až 70minutové zpoždění. K další tragické nehodě došlo na stejné trati před půl šestou večer a doprava byla zastavena. Vpodvečer byl provoz obnoven po jedné koleji a kolem 21:00 i po druhé.

|Jana Zemková, Anna Maňourová |Příroda

V lánech s řepkou u Tovačova se zabydlely labutě. Působí škody zemědělcům i rybářům

Už pár měsíců okupují hejna hladových labutí pole s řepkou u Tovačova na Přerovsku. Poprvé se tady objevily předloni, tehdy jich bylo napočítáno pár desítek. Letos ale labutí přilétly stovky. Pro projíždějící řidiče jsou atrakcí, zemědělcům a rybářům ale výrazně škodí. Zvlášť, když si tento rok zimní pobyt překvapivě prodloužily.

|Jana Zemková |Regiony

Úřad v Přerově funguje, jak má, potvrdila exekutorská komora

Kontroloři z ministerstva spravedlnosti a exekutorské komory prověřovali praktiky na exekutorském úřadu v Přerově. Úřad má za sebou hloubkovou kontrolu, která byla reakcí na vyhrocenou situaci okolo výměny tamních šéfů. Úředníci se zajímali také o pohyby na bankovních účtech. Podle Exekutorská komora nenašla ve fungování úřadu chyby.

|Jana Zemková, dab |Příroda

Přerovští ornitologové se starají o hendikepovaného lelka lesního

Sedí přikrčený, nehybně splývá s kůrou větve uvnitř akvária. Věnuje se zkrátka oblíbené lidské činnosti - zírání, zevlování, jednoduše lelkování. Jediný lelek lesní v celém Česku. Ostatní si totiž užívají tepla v Africe. Tento hendikepovaný lelek je ale v péči ochranářů přerovské ornitologické stanice.

|Jana Zemková |Regiony

Stavba dálnice mezi Přerovem a Lipníkem se podepisuje na stavu silnic v okolí

Hluk, bláto a prach, vysoká frekvence kamionů. Silnice nižších tříd na Přerovsku už pár měsíců procházejí zatěžkávací zkouškou. Využívají se k přepravě tun zeminy z trasy budoucí dálnice. A na jejich stavu je to znát. Na některých místech se sesouvají krajnice, řidiči protijedoucích aut mají co dělat, aby se bezpečně vyhnuli. Obce žádají záruky, že náprava přijde co nejdříve.

|Jana Zemková |Zprávy z domova

Žalobci vydali příkaz k propuštění dalších aktérů olomoucké kauzy Vidkun

Vazební věznice dnes po podnikateli Ivanu Kyselém opustili i zbylí dva obvinění v olomoucké korupční kauze Vidkun. Stalo se tak poté, co žalobci přijali jejich kauce v celkové výši 100 tisíc korun. Rozhodnutí o propuštění šéfa olomoucké hospodářské kriminálky Radka Petrůje a náměstka policejního ředitele Karla Kadlece padlo ve čtvrtek dopoledne. Vyšetřování případu pokračuje.

|Jana Zemková |Historie

Olomoučtí archeologové objevili u Uničova pravěkou studnu starou 7000 let

Na unikátní nález narazili olomoučtí archeologové. Na okraji Uničova objevili studnu starou sedm tisíc let. Dokonce se dochovalo i její dubové roubení. Jde v pořadí o čtvrtý nález pravěké studny v republice. Odborníci ji teď budou podrobně zkoumat. Doufají, že poodhalí tajemství našich prvních zemědělců.

|Jana Zemková |Regiony

Luboměř pod Strážnou se vylidňuje. Ti, co zůstali, neskrývají obavy z budoucnosti

Desítky let spravovala Luboměř pod Strážnou armáda. Teď si malá ves na Přerovsku užívá první dny samostatnosti, z nově nabyté svobody ale místní nejásají. Neumějí si představit, jak zvládnou záležitosti spojené s chodem obce. Od chvíle, kdy vláda rozhodla, že Luboměř nebude součástí vojenského prostoru Libavá, se odstěhovalo už asi dvacet lidí.

|Jana Zemková, Anna Jadrná |Příroda

Tisíce havranů přilétají každý den na okraj Přerova. Krákání je slyšet už zdálky

Každý podvečer to na okraji Přerova vypadá jako v Hitchcockově hororu Ptáci. K přírodní rezervaci Žebračka se dvakrát denně slétají černá mračna havranů. Míří sem z míst vzdálených desítky kilometrů. Někteří krouží ve vzduchu, jiní doslova obsypou všechny stromy v okolí. Po setmění odlétají na bezpečná nocoviště. Na stejné místo se vrací zase brzy ráno.

|Jana Zemková |Regiony

V osmi domech v Přerově odhalily kontroly zvýšený obsah legionelly

Přerov se pustil do boje s legionellou. Zvýšený obsah bakterie objevily namátkové kontroly v osmi objektech. Ve dvou případech jde o domy s pečovatelskou službou. Na nástěnkách visí doporučení, aby lidé až do odvolání nepoužívali teplou vodu. Nápravu má přinést důkladná dezinfekce vodovodních trubek.

| ČRo, Jana Zemková |Regiony

Exministr Prachař doporučoval cyklověž v Přerově. Teď se podílí na stavbě

Kontrolní výbor přerovského městského zastupitelstva prověřuje stavbu parkovacího domu pro kola. K projektu za zhruba deset milionů korun má výhrady městská opozice. Ta kritizuje způsob financování stavby i to, že se na zakázce podílí firma bývalého ministra dopravy za hnutí ANO Antonína Prachaře, který pro město pracuje jako poradce v dopravních záležitostech.