Autor

Josef Pazderka

Josef Pazderka vystudoval historii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze a absolvoval také rozvojová studia na Oxford Brookes Univerzity v Oxfordu ve Velké Británii. Pracoval pro humanitární organizaci Člověk v tísni v Rusku a Africe. Od roku 2005 působil v zahraniční redakci České televize. Od listopadu 2016 byl zástupcem šéfredaktora on-line deníku Aktuálně.cz, od dubna 2018 do srpna 2022 tento zpravodajský web vedl. Je držitelem čtyř prestižních ocenění Novinářská cena a taky editorem i spoluautorem knihy s názvem Invaze 1968. Ruský pohled.

Autor na Twitteru RSS autora

Články autora

|Josef Pazderka |Zprávy ze světa

Volby v Gruzii vyhrál dosavadní prezident Saakašvili

Gruzínské prezidentské volby vyhrál už v prvním kole Michail Saakašvili, oznámila volební komise. Dosavadní hlavě státu připisuje necelých 53 procent odevzdaných hlasů. Podle opozice ale Saakašvili zvítězil podvodem a hlasování zmanipuloval. S tím nesouhlasí mezinárodní pozorovatelé OBSE, kteří volby označili za demokratické a v souladu s mezinárodními standardy.

|Josef Pazderka |Zprávy ze světa

V Gruzii skončily volby, čeká se na výsledky

Volební místnosti v Gruzii se uzavřely. V bývalé sovětské republice se hlasovalo o nové hlavě státu, termínu parlamentních voleb a vstupu do Severoatlantické aliance. Favoritem je současný prozápadní prezident Michail Saakašvili. Volby jsou považovány nejen za test demokracie v zemi, ale také za referendum o Saakašviliho ekonomických reformách.