V Plzni začne rekonstrukce tramvajové trati v centru města. Opravy přinesou omezení

Cestující městskou hromadnou dopravou, motoristé a chodci se musí v Plzni připravit na velké změny. V centru se bude rekonstruovat tramvajová trať po které jezdí linky číslo 1 a 2. Opravy začnou u mostu U Jána a skončí až u Solní ulice. Stát budou zhruba 145 milionů korun, přičemž část peněz chce město získat z fondů Evropské unie. Rekonstrukce je nutná, tramvajová trať včetně výhybek je v havarijnímu stavu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tramvaj v Plzni

Tramvaj v Plzni | Foto: Monika Červená | Zdroj: Český rozhlas

Opravy jsou rozdělené na dvě etapy, čtyři měsíce ale poběží současně. Ve druhé polovině března začne první etapa v úseku od křižovatky U Jána po Křižíkovy sady, včetně točny U Zvonu. V tomto případě se ale změny cestujících příliš nedotknou.

„Bude realizována provizorní trať, takže se tato stavba cestujících MHD příliš nedotkne. Jediným zádrhelem v dopravě bude zrušení zastávek na Anglickém nábřeží,“ upozorňuje Ondřej Prokop z magistrátního odboru investic.

Omezení tedy bude u bývalé Bohemie, současného BCB centra. Tramvaj tudy bude jezdit po jedné ze současných kolejí, zatímco na druhé budou pracovat dělníci. Provizorní kolej, která ji nahradí, povede po chodníku právě vedle BCB centra. Tento úsek se bude opravovat až do dubna příštího roku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaká omezení přinese rekonstrukce plzeňské tramvajové trati, zjistila reportérka Jana Kosová

V červnu mezitím začne druhá etapa, která potrvá do konce letošního září, tedy zhruba čtyři měsíce. Ta už se života Plzeňanů dotkne podstatně víc. Jedná se o úsek od Mlýnské strouhy přes náměstí k Solní ulici.

„Tramvaje budou rozděleny, respektive ukončeny, v Prešovské ulici. Tramvaje ze Slovan se budou jednokolejně pohybovat v prostoru náměstí po jižní straně, dojedou vždy do Prešovské, kde zastaví a pojedou zase nazpátek,“ popisuje Prokop.

Ze Slovan i Světovaru se tedy cestující dostanou jen do Prešovské ulice a zpět. Když budou chtít pokračovat dál, musí si přejít na tramvaj označenou 1/2. Sloučí se tedy jednička a dvojka a pojede směr Skvrňany - Bolevec a zpátky.

Zastávka bude ve směru na Skvrňany na Palackého náměstí, mezi parkovištěm a odbočkou ke kulturnímu domu Peklo, a ve směru do Bolevce v sadech Pětatřicátníků.

Na komplikace narazí i motoristé, pěší a také autobusy městské hromadné dopravy.

„Linky autobusů, které projíždí přes náměstí, budou přesunuty do sadů Pětatřicátníků. Na náměstí zůstane v podstatě akorát linka autobusu číslo 20, která bude jezdit na Rooseveltův most buď přes Rooseveltovu ulici, případně přes Dominikánskou ulici,“ vysvětluje Prokop.

Podle něj dojde také k rekonstrukci inženýrských sítí. Na trati tramvaje Pražská – U Zvonu budou opraveny všechny povrchy. Následně bude obnovena i zeleň.

Kromě toho budou mít vliv na dopravu v centru Plzně i další plánované stavby v Riegrově a Sedláčkově ulici, rekonstrukce takzvaných divadelních teras nebo instalace nového veřejného osvětlení v Prešovské ulici. Magistrát žádá obyvatele o trpělivost a pochopení.

Jana Kosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme