O koncesi na prodej alkoholu by měli žádat i organizátoři plesů. Mají na to poslední den

Alkohol mohou prodávat pouze podnikatelé s platnou koncesí. Pokud ji ještě nemají, měli by si pospíšit, protože dnes je poslední možnost pro podání žádosti na živnostenském úřadě. I když se prodej lihovin například jenom v Ostravě týká více než 9 tisíc lidí, zájem o koncese byl v posledních měsících velmi malý a roste až teď na poslední chvíli. Nejde ale jenom o majitele restaurací a barů, bez povolení se neobejdou ani organizátoři tradičních plesů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přípitek

Přípitek

„Vylosoval jsem číslo jedna sedm jedna,“ zní hlas. Bez tomboly není ples a právě tam to začalo.

„Zákon byl změněný a pomohlo to vlastně organizacím, které takto z příspěvků zahrádkářů žijí,“ vzpomíná na těžkosti s loterijním zákonem a s různými poplatky Zdeněk Novotný z ostravského zahrádkářského svazu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O bezplatnou koncesi by měli požádat i organizátoři různých plesů, připomíná Martin Knitl

Jenže teď přišly pro změnu koncese. I kdyby zahrádkáři pořádali ples s rozléváním alkoholu jednou ročně, musí ji mít.

V Ostravě to vyřešili tak, že najímají na prodej jiné firmy. I když je to dražší:

„Nám to hodně znepříjemnilo život. Zajišťujeme to firmou, která nám dělá catering. Dodává jídlo i alkohol. A budeme to asi do budoucna řešit jedině tímto způsobem,“ poznamenává Novotný.

Příliv žádostí se nekoná

Povinné koncese sice přidaly vrásky na čele, ale žádnou lavinu žádostí nespustily. Alespoň ne v Ostravě, potvrdila za tamní živnostenský úřad Andrea Vojkovská. Bývalo to jen 60 žádostí týdně, teď na poslední chvílí zájem roste.

Koncese na prodej lihovin je jedním z bodů plánu nulové tolerance k černému trhu s lihovinami a má přinést větší přehled o prodejcích lihu a lihovin a také více chránit konečné spotřebitele před závadnými lihovinami.

„V posledních dvou týdnech jsme se dostali na zhruba 120 lihových koncesí za týden. Můžeme očekávat, že 17. dubna bude podnikatelů, kteří si požádali o koncesi, zhruba 2200.“

„Myslím, že je to zbytečné,“ říká pan Hynek. „Kdyby si každý dělal svou práci, tak na to stačí kontroly.“

Pan Hynek má obchod s potravinami. Přišel si pro koncesi až teď a myslí si, že boji proti metanolu tohle razítko nepomůže:

„Kdo to bude chtít dělat, jak to dělal celý život, tak tohle bude jen překážka, kterou snadno obejde,“ dodává.

Od zítřka už není možné prodávat alkohol bez povolení. Je zřejmě jen otázkou času, kdy začnou první kontroly.

Martin Knitl, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme