Bývalý americký prezident George Bush starší slaví životní jubileum. Je mu 90 let

Prezident, který vychoval prezidenta. George Herbert Walker Bush je ode dneška devadesátník. V Bílém domě úřadoval jako 41. prezident Spojených států v letech 1989 až 1993. Do historie se zapsal především jako prezident, za jehož funkčního období skončila studená válka a padla železná opona.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý americký prezident George Bush straší obdržel čestný doktorát na Harvardské univerzitě v květnu 2014

Bývalý americký prezident George Bush straší obdržel čestný doktorát na Harvardské univerzitě v květnu 2014 | Zdroj: Reuters

Bývalého amerického prezidenta George Bushe staršího provázely štěstí a úspěch už od mládí. Vyzkoušel si život hrdinného vojáka, milionáře i nejmocnějšího muže planety. Už na škole zastával vysoké funkce ve studentských spolcích a byl i kapitánem baseballových a fotbalových týmů.

Úspěšné studium ale přerušila válka. Po útoku na Pearl Harbor se přidal k armádě. V roce 1944 byl nejmladším pilotem amerického letectva. A přežil vlastní smrt, když jeho letadlo sestřelili v Pacifiku. O půl roku později se oženil se svou životní láskou. S Barbarou Bushovou jsou i po více než 60 letech stále šťastni.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bývalý americký prezident George Bush starší slaví 90. narozeniny. O téma se zajímal redaktor Matěj Štýs.

Po válce George Bush dostudoval Yale a podnikal. Milionářem a ropným magnátem byl ještě před vstupem do politiky. Tam zpočátku ale neměl štěstí. Dvakrát se i přes podporu prezidenta Nixona nedostal do Senátu.

Zastával ale celou řadu důležitých postů. Byl velvyslancem při OSN, v Číně, i šéfem tajné služby CIA. Pak se konečně přiblížil k Bílému domu. V roce 1981 se po vítězství Ronalda Reagana stal viceprezidentem a o osm let později i samotným prezidentem USA.

Přestože vládl jen jedno volební období, nesmazatelně se zapsal do historie válkou v Perském zálivu. V roce 1991 po drtivém bombardování vyhnali spojenečtí vojáci iráckou armádu z Kuvajtu za pouhých 100 hodin.

Při dalších volbách Bush neuspěl. Radost mu ale vynahradil jeho nejstarší syn, když v roce 2001 také obsadil prezidentský post.

George Bush starší je také jediným prezidentem Spojených států ve funkci, který navštívil Československo. V roce 1990 přivezl do porevoluční euforie na Václavské náměstí Zvon svobody.

„A tak jsem pyšný na to, že teď mohu třikrát zazvonit, jednou za vaši odvahu, jednou za vaši svobodu a jednou za vaše děti. Ať Bůh žehná Československu. Velmi vám všem děkuji,“ prohlásil tehdy.

Margaret Thatcherová a George Bush starší | Foto: Bílý dům

Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme