Milovníci husích a kachních lahůdek míří do Slovenského Grobu
Vesnice Slovenský Grob s pouhými dvěma tisíci obyvatel je centrem husích a kachních hodů. Tradice pojídání husích pečínek, jater a dalších kalorických lahůdek tam trvá už půl století.
„Z husích a kachních hodů už se stala turistická atrakce, alespoň jeden podnik pořádající hody se najde v každém slovenském krajském městě,“ vysvětluje zpravodaj Radiožurnálu Vojtěch Berger.
Opravdový zážitek ale nabízí Slovenský Grob u města Pezinok nedaleko Bratislavy. V obci se dvěma tisíci obyvatel se nachází třicet restaurací a hospod, které se zaměřují výhradě na husí speciality.
Vznikl tam i cech „husacinárov“, sdružující ty, kteří husy připravují a pečou. Cech funguje i jako známka kvality.
„Tradice putování za husími hody do Slovenského Grobu je poměrně mladá, začala v 60. letech minulého století. Začalo to v domácnostech, teprve později se pečení hus přesunulo do restaurací,“ dodává Berger. Sezóna husích hodů je dlouhá, začíná koncem srpna a končí v polovině prosince.
Zvětšit mapu