Milovníci husích a kachních lahůdek míří do Slovenského Grobu

Vesnice Slovenský Grob s pouhými dvěma tisíci obyvatel je centrem husích a kachních hodů. Tradice pojídání husích pečínek, jater a dalších kalorických lahůdek tam trvá už půl století.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Husa

Husa | Foto: Vlasta Gajdošíková | Zdroj: Český rozhlas

„Z husích a kachních hodů už se stala turistická atrakce, alespoň jeden podnik pořádající hody se najde v každém slovenském krajském městě,“ vysvětluje zpravodaj Radiožurnálu Vojtěch Berger.

Opravdový zážitek ale nabízí Slovenský Grob u města Pezinok nedaleko Bratislavy. V obci se dvěma tisíci obyvatel se nachází třicet restaurací a hospod, které se zaměřují výhradě na husí speciality.

Vznikl tam i cech „husacinárov“, sdružující ty, kteří husy připravují a pečou. Cech funguje i jako známka kvality.

„Tradice putování za husími hody do Slovenského Grobu je poměrně mladá, začala v 60. letech minulého století. Začalo to v domácnostech, teprve později se pečení hus přesunulo do restaurací,“ dodává Berger. Sezóna husích hodů je dlouhá, začíná koncem srpna a končí v polovině prosince.


Zvětšit mapu

Vojtěch Berger, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme