Volbu pražského primátora blokují demonstranti

Demonstrantům se daří už desítky minut blokovat ustavující jednání pražského zastupitelstva. Pronikli do jednacího sálu a pískáním a křikem zabránili tomu, aby jednání začalo. Zasedání bylo opakovaně přerušeno, nejnověji do 14. hodiny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstrace proti koalici ODS a ČSSD na pražské radnici

Demonstrace proti koalici ODS a ČSSD na pražské radnici | Foto: Tomáš Adamec

Na dva tisíce lidí přišly dnes protestovat na první zasedání pražského magistrátu. Lidem vadí, že přestože volby v Praze vyhrála TOP 09, koalici spolu uzavřeli druhý s třetím, tedy ODS a ČSSD. Protestující se tak obávají, že se na pražském magistrátu nestanou žádné změny. Odpůrci se nejdříve sešli před pražským magistrátem, kde mají zastupitelé dnes zvolit novým primátorem Bohuslava Sovobodu z ODS.

Z pražského Mariánského náměstí v devět hodin reportér Radiožurnálu Jan Herget hlásil účast několika stovek lidí. Měli s sebou transparenty s nápisy jako „Nechci radní, kterým nemohu věřit,“ a podobně. O hodinu později se už počet demonstrujících pohyboval podle odhadů okolo 2 000. Lidé na náměstí z provizorního pódia instalovaného před městskou knihovnou poslouchali písně Karla Kryla. Ostraha magistrátu pustila část demonstrantů přímo na jednání zastupitelstva.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Mariánskíém náměstí v Praze je i reportér Českého rozhlasu Jan Herget

V jednací síni se tak sešli zejména signatáři listopadové výzvy už podepsalo víc než 22 tisíc lidí. Někteří z nich chtějí využít svého práva a na jednání také promluvit. O vystoupení každého jednotlivce se musí hlasovat, pokud dostane slovo, má na svůj projev tři minuty. Tím by se mohl program zastupitelstva značně protáhnout.

Noví pražští zastupitelé přitom dnes mají zvolit primátora a městskou radu. Očekává se, že ustavující zasedání zvolí do čela hlavního města Bohuslava Svobodu z ODS.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor ve Světě o desáté s jedním z iniciátorů protestu Markem Jehličkou

Svoboda si myslí, že protesty jeho pozici neoslabí. „Pokud je to demonstrace proti koalici, je to demonstrace proti principu demokracie. Takovou demonstraci nechápu a nemyslím si, že by mé postavení oslabovala,“ řekl Svoboda.

protesty se přenesly z Mariánského náměstí do jednacího sálu | Foto: ČTK

Jeden z iniciátorů protestu, Marek Jehlička ze serveru zmenpolitiku.cz ve Světě o desáté řekl, že je celkem jedno, co pravděpodobně budoucí primátor Svoboda slibuje. „Pan Svoboda ještě před volbami například sliboval, že očistí radnici od lidí, kteří byli symboly minulého vedení. Samozřejmě tito lidé, i když nejsou v radě byli instalováni do vlivných funkcí v různých výborech a svůj vliv na chod města si zachovávají,“ míní Jehlička.

Apel na slušnost

Protestující nyní bouří přímo v zasedací místnosti a křikem a nadávkami se jim zatím podařilo přerušit jednání zastupitelstva. Budoucí primátor Bohuslav Svoboda takovou formu protestu odsuzuje.

Toto není demokracie. Demokracie je o tom, že dodržujeme demokratické zákony a demokracie je také o tom, že jednáme slušně. Jakýkoli protest je samozřejmě ústavní právo občana, ale je také jeho povinností chovat se přitom slušně. Vulgarity a nadávka adresované mně – nemohu přijmout. Nejsem ten, který přichází do čela magistrátu proto, že je korupčník, nebo si chce vydělat! Za mnou je 66 let života bezúhonného,“ zdůraznil Svoboda.

Přehrát

00:00 / 00:00

Protesty uvnitř sálu popsal reportér J. Herget

Ani po hodině demonstranti v protestech nepolevili. Koaliční zastupitelé kritizovali organizátory protestů, že svou roli nezvládli. K žádným fyzickým projevům nesouhlasu ale nedošlo a policisté nemuseli zasahovat. Demonstranty přišel podpořit bývalý prezident Václav Havel, který novinářům řekl, že Praha v minulých letech nebyla v dobrých rukou.

Jednání zastupitelstva bylo přerušeno do 14 hodin.

Milan Kopp, Martin Drtina, Jan Herget, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme