Mirek Topolánek: Nedám se vydírat

Podle předsedy vlády v demisi Mirka Topolánka (ODS) zatím neexistuje definitivní dohoda mezi koalicí a opozicí o podobě vlády, která by zemi přivedla k předčasným volbám. Podle něj také zveřejňování jmen lidí, kteří by v novém kabinetu mohli zasednout, oddaluje vzájemnou dohodu. Topolánek v této souvislosti kritizoval šéfa ČSSD Jiřího Paroubka, který chce jména pro vládu odborníků konzultovat i s KSČM. První místopředseda ODS David Vodrážka pak ve vysílání Radiožurnálu uvedl, že občanští demokraté dál nesouhlasí s úřednickým kabinetem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mirek Topolánek

Mirek Topolánek | Zdroj: ČTK

"V situaci, kdy jsme s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem, předsedou Strany zelených Martinem Bursíkem a předsedou KDU-ČSL Jiřím Čunkem dospěli k postupným a dílčím závěrům případné dohody, nicméně tato dohoda není ani definitivně dojednána, ani podepsána, pokládám za naprosto neodpovědné veřejně vršit další požadavky, mluvit o konkrétních jménech a zvyšovat už tak dost velké politické napětí. Každý, kdo tak činí, musí tak činit s vědomím, že tím možnost jakékoliv dohody vzdaluje a přebírá tak plnou odpovědnost za případný krach jednání a prohloubení politické krize," uvedl Mirek Topolánek.

"Ptám se Jiřího Paroubka, zda mu skutečně jde o dohodu čtyř demokratických stran, nebo jednání pouze předstírá a má už spolu s KSČM zajištěno 101 hlasů poslanců. V tom případě ho vyzývám, aby požádal prezidenta republiky o pověření k sestavení vlády. Odmítám sestavování jiné než překlenovací vlády a nemám ambice takovou vládu politicky ovlivňovat a činit z ní tak vládu koaliční, odmítám jakýkoliv podíl komunistů na tomto řešení a odmítám jakékoliv personální spekulace," poznamenal premiér.

ODS má podle D. Vodrážky problém s tzv. úřednickou vládou

Podle prvního místopředsedy ODS Davida Vodrážky skutečně zatím není jasná podoba nové vlády. Popřel tak nejnovější zprávy, ze kterých vyplývalo, že koaliční lídři ODS, KDU-ČSL a SZ a opoziční ČSSD jsou blízko dohodě na sestavení prozatímní úřednické vlády. Podle Vodrážky občanští demokraté nesouhlasí s tím, že by měl vládnout úřednický kabinet. Šéf sociálních demokratů Jiří Paroubek přitom už ohlásil, že se rýsuje i dohoda na postu budoucího premiéra.

"My od začátku říkáme jako Občanská demokratická strana, že máme problém s jakousi vládou odborníků, že vládu by měl sestavit Mirek Topolánek, a pokud to tak nebude, tak aby odpovědnost převzal Jiří Paroubek. Je zde usnesení poslaneckého klubu, který vyloučil jiné modely vlády."

"Pokud samozřejmě poslanecký klub změní svůj názor, tak si to umím představit. Ale zatím ty informace nemám. Každopádně trvám na tom, že jediné zatím pozitivní na vyjednávání je to, že jsme se shodli na termínu předčasných voleb," řekl Radiožurnálu Vodrážka.

Představitelé ODS, ČSSD spolu s KDU-ČSL a SZ se už dřív dohadovali na rozdělení ministrů úřednické vlády rovným dílem mezi koaliční strany a ČSSD. Shodli se na termínu předčasných voleb - ty by se měly konat v polovině října. Současná vláda také skončí dřív než české předsednictví Evropské unii. V úřadu by tedy měla být už jen několik týdnů.

J. Paroubek: Případné zmaření dohody je odpovědností ODS

Šéf ČSSD Jiří Paroubek vyhlašuje, že zmaření dohody o nové vládě by bylo odpovědností občanských demokratů: "Předpokládám, že to, co jsme včera dohodli, také platí. Nevím, co se děje v rámci ODS. Pokud se ta jednání zmaří, tak to jde plně k odpovědnosti Občanské demokratické strany. Řekli jsme, že ty věci chceme řešit do konce týdne, velmi rychle. Myslím, že jsme došli k nějakému kompromisu. Naším záměrem je najít vládu důvěry a kompromisu. Pokud se to povede, tak dobře. Pokud ODS zmaří ta jednání, tak je to její odpovědnost a bude hledat východisko sama."

Podle Jiřího Paroubka také ČSSD nechce v budoucí vládě ministra zahraničí Karla Schwarzenbega a sestavování kabinetu chce konzultovat s Komunistickou stranou Čech a Moravy a Demokratickou stranou zelených. Jednání o kabinetu budou pokračovat po návratu premiéra Topolánka ze summitu G20 z Londýna.

Paroubek připouští: "Definitivní dohoda ještě není, může dojít flexibilně k nějakým změnám. Věci jsou otevřené a závisí do značné míry na budoucím předsedovi vlády, jak se rozhodne. Závisí i na prezidentovi republiky. I když to není výslovně jeho ústavní právo, tak se přeci jenom u některých jmen se může ptát."

Hradu vadí pojem "letní vláda"

Mezitím mluvčí prezidenta republiky k jednání politických stran o budoucí vládě prohlásil, že Václav Klaus je překvapený vyjádřením, že strany budou v následujících dnech "vybírat kandidáty do letní překlenovací vlády". Prezident předpokládá, že jednání o budoucí vládě jsou vážná a připomíná všem zúčastněným, že bude s politickými stranami jednat o vládě České republiky, nikoli o "letní vládě".

"Právě Václav Klaus v minulosti uspěl s tím, že vytvořil pojmy jako 'opoziční smlouva', 'sarajevský puč', 'toleranční patent'. 'Letní překlenovací vláda' je z tohoto soudku názvů. Mně se líbí," uvedl v reakci Mirek Topolánek a poznamenal, že úřednický kabinet bude teď označovat termínem překlenovací vláda "zásadně".

Lidovci si přejí setrvání Topolánkovy vlády do voleb

Křesťanskodemokratická unie - Čs. strana lidová nechce, aby nová vláda vznikala pod časovým tlakem. Dohodlo se na tom předsednictvo strany. KDU-ČSL tak chce dál prosazovat scénář, aby současná koaliční vláda dokončila české předsednictví Evropské unii. Radiožurnálu to řekl první místopředseda lidovců Roman Línek.

"Silná prohlášení lídrů ČSSD a ODS komplikují avizované dohody. KDU-ČSL dál považuje za nejlepší řešení, aby současná vláda v demisi dokončila evropské předsednictví a řešila dopady hospodářské krize na občany České republiky. KDU-ČSL je přesvědčená, že v takto získaném čase se podaří demokratickým vládám ve spolupráci s prezidentem dokončit politická jednání o nové vládě, která pak dovede zemi k předčasným volbám," vyzval Línek.

Zelení chtějí mít poslední slovo při výběru ministrů do "svých" resortů

Strana zelených chce mít poslední slovo při výběru nových ministrů do resortů, které doposud spravovali její ministři. Shodlo se na tom večer předsednictvo strany. Nejmenší vládní strana je potom připravená podpořit dohodu o novém kabinetu, na které se shodnou demokratické parlamentní strany. Podle zelených by do rozhodování o personálním složení kabinetu neměli být vtaženi komunisté. Přechodná vláda pak nesmí být závislá ani na podpoře KSČM.

Schwippelovi by vadilo sestavování nové vlády Topolánkem

Jan Schwippel, jeden z rebelujících poslanců Občanské demokratické strany, kteří vyslovili nedůvěru vládě premiéra Mirka Topolánka, nechce, aby a šéf jeho strany znovu sestavoval vládu. V pořadu Dvacet minutách Radiožurnálu řekl, že Mirek Topolánek by neměl dávat dohromady nový kabinet, i když to předpokládá ústavní zvyklost.

V dnešních Dvaceti minutách Radiožurnálu doslova uvedl: "Byla vládě Mirka Topolánka vyslovena nedůvěra, takže samozřejmě ta otázka zní, zda právě on by měl sestavovat novou vládu. Já si myslím, že nikoli. Ano, určitě by mi to vadilo."

Přečtěte si o vývoji vládní krize:
Dohoda o nové vládě by měla být do konce týdne
Klaus chce rychlé řešení vládní krize, Topolánek víc času k vyjednávání
Předčasné volby ano, ale vláda politická nebo ,úřednická'?
Topolánek a Paroubek se dohodli na předčasných volbách
Politici se dohadují o nové vládě a předčasných volbách
Širší vedení ODS čeká, že Klaus pověří sestavením nové vlády Topolánka
Čunek pro Radiožurnál: Ve vládě by mohly být čtyři strany, ne ale komunisté
Česko už řídí vláda v demisi
Vláda Mirka Topolánka schválila svou demisi
Klaus: Pád vlády není katastrofou, zvrat polistopadového vývoje nebude
Sněmovna vyslovila nedůvěru vládě Mirka Topolánka

Milan Kopp, Václava Marešová, Jakub Šídlo, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme