Koronavirus způsobil rekordní pokles aktivit čínských továren, vedení země vyzývá k obnově činnosti

Aktivita čínských továren v únoru rekordně klesla. Může za to epidemie onemocnění novým typem koronaviru. Index nákupních manažerů (PMI), který je považován za barometr zdraví firem ve zpracovatelském sektoru, se v únoru propadl na rekordní minimum 35,7 bodu z lednových 50 bodů. Vyplývá to z údajů, které v sobotu zveřejnil čínský statistický úřad.

Peking Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zaměstnanci v továrně na sestavování autosedaček v čínském Šanghaji nosí roušky

Zaměstnanci v továrně na sestavování autosedaček v čínském Šanghaji nosí roušky | Foto: Aly Song | Zdroj: Reuters

Pokud je index pod 50 body, znamená to pokles aktivity. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali snížení PMI jen na 46 bodů.

Češi po návratu z Itálie mají kontaktovat hygieniky, ale ne všechny stanice zveřejnily na webu telefon

Číst článek

Slabá čísla poskytují první oficiální obrázek o stavu čínské ekonomiky od vypuknutí epidemie v Číně. Kvůli nemoci COVID-19 již v pevninské Číně zemřelo téměř 3000 osob, zhruba 80 000 se nakazilo.

Zpráva naznačuje, že stav čínské ekonomiky již dříve zasažené obchodní válkou s USA se dále zhoršuje. Boj proti šíření koronaviru přinesl řadu omezení a prakticky ochromil hospodářskou aktivitu. Očekává se, že vláda bude muset přijít s dalšími stimulačními opatření, aby pomohla ekonomice zotavit se ze současných otřesů.

Výzva k obnovení

Podle banky Nomura hrubý domácí produkt Číny v prvním čtvrtletí vzroste meziročně o dvě procenta. Analytici Capital Economics dokonce odhadují, že ekonomika v tomto čtvrtletí meziročně klesne, poprvé od nejméně 90. let minulého století.

USA a Austrálie ohlásily první oběti koronaviru. Aerolinky rušily lety do zasažených zemí

Číst článek

Dílčí index výroby zpracovatelského průmyslu se propadl na 27,8 bodu z lednových 51,3 bodu. Index nových objednávek klesl v únoru na 29,3 bodu z 51,4 bodu o měsíc dříve. Index stavební aktivity, která je důležitým pohonem ekonomického růstu, se snížil na 26,6 bodu z 59,7 bodu.

Představitelé Číny vyzvali k rychlému obnovení činnosti továren v regionech méně ovlivněných nemocí. Reakce jsou však zatím pomalé. Podle oficiálních údajů tento týden obnovilo výrobu zhruba jen 30 procent malých a středně velkých podniků v Číně. Některé z nich pak pracují na nižší výkon. Malé a středně velké firmy se na hrubém domácím produktu země podílejí 60 procent a na zaměstnanosti 80 procenty.

Index aktivity v sektoru služeb v únoru klesl na 29,6 bodu z 54,1 bodu. To je rovněž rekordní minimum.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme