Česko bude přísněji dohlížet na dovoz v dřevěných obalech. Úřady se bojí zavlečení škůdců

Od října se rozšíří seznam kontrolovaného zboží, které se v dřevěných bednách či paletách do České republiky dováží z Číny a Běloruska. K přísnějším opatřením přistupují všechny státy Evropské unie s cílem omezit zavlečení škůdců v dřevěných obalech. V tiskové zprávě o tom ve čtvrtek informoval Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dřevěné palety (ilustrační foto)

Dřevěné palety (ilustrační foto) | Foto: PublicDomainPictures | Zdroj: Pixabay | CC0 1.0,©

„Důvodem zavedení těchto přísnějších opatření jsou neustálé záchyty škodlivých organismů v dováženém dřevěném obalovém materiálu.... Kontroly budou prováděny namátkově na základě průběžně vyhodnocovaného fytosanitárního rizika u jednotlivých komodit,“ uvedl ústav.

Prevencí nákazy je vhodné ošetření dřeva a dřevěných výrobků. Dřevěný obalový materiál využívaný k vývozu zboží je již několik let regulován mezinárodním standardem, který stanovuje požadavky na ošetřování dřevěného materiálu proti škodlivým organismům a na jeho označování mezinárodní značkou IPPC.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme