‚Zrádce dělnické třídy.‘ Stanislav Kolíbal představuje na benátském bienále retrospektivní výstavu

Významný český výtvarník a sochař Stanislav Kolíbal zahájil tento týden svou výstavu na bienále v Benátkách. To oficiálně začíná v sobotu a právě Kolíbal je za Českou republiku hlavním hostem na této nejstarší mezinárodní přehlídce současného umění. Radiožurnál s 93letým výtvarníkem mluvil o jeho konceptuálním umění.

Tento článek je více než rok starý.

Benátky Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Národní Galerie v Praze představila 29. ledna 2019 koncept výstavy v Československém pavilonu na nadcházejícím Bienále umění v Benátkách, kde bude své dílo prezentovat Stanislav Kolíbal.

Národní Galerie v Praze představila 29. ledna 2019 koncept výstavy v Československém pavilonu na nadcházejícím Bienále umění v Benátkách, kde bude své dílo prezentovat Stanislav Kolíbal. | Zdroj: Jan Handrejch / Právo / Profimedia

„Byl jsem řekněme v septimě, a protože jsem měl velice zvláštního, obdivuhodného profesora češtiny, který mě do toho světa literatury uvedl, tak jsem začal ilustrovat své oblíbené básníky,“ říká Radiožurnálu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si životní příběh Stanislava Kolíbala

Umělec s rokem narození 1925 na své první výtvarné krůčky vzpomínal před dvěma lety ve vysílání Českého rozhlasu. Popsal i své kresby z období studií na gymnáziu. Geometrické tvary ho provázejí od začátku.

„Ano, to byly ty mé reprodukované výkresy z orlovského gymnázia, kdy jsem se zabýval předměty svého okolí anebo třeba i geometrickými kvádry, které jsem dával dohromady,“ dodává.

Benátky o víkendu hostí bienále současného umění. Čechy zastoupí konceptualista Kolíbal

Číst článek

Stanislav Kolíbal nejnovější výstavu pro Benátky nazval Bývalé nejisté tušené a vrací se v ní k hlavním tématům své tvorby. Tu označuje jako konceptuální.

„Tím, že jsem v roce 1969 udělal výstavu ve Špálově galerii v Praze a dokumenty z této výstavy viděl japonský kurátor, který připravoval v roce 1970 výstavu o konceptuálním umění, tak jsem byl vyzván, abych se mohl v Tokiu zúčastnit nikoliv osobně, ale aspoň jsem tam mohl poslat sedm věcí. Ty byly vystaveny na výstavě Between Man and Matter, čili mezi člověkem a hmotou. To docela krásně vyjadřuje ten druh umění,“ vysvětluje Radiožurnálu.

‚Zrádce‘

Kolíbal se narodil v Orlové, v 50. letech studoval na pražské Vysoké škole uměleckoprůmyslové, pak na Divadelní fakulta Akademie múzických umění (DAMU). Studovat mohl, i když už v té době o něm mluvili jako o reakcionáři.

„Po prověrce mi bylo řečeno: Můžeš sice pokračovat ve studiu vzhledem k tvému proletářskému původu, ale já ti řeknu, co seš. Jsi zrádce dělnické třídy,“ vypráví. Problémy s totalitním režimem v tehdejším Československu měl také v období normalizace 70. let.

Ve světě už byl uznávaným umělcem a měl za sebou sérii výstav v prestižních zahraničních galeriích. Velký úspěch měl hlavně v italském Miláně. Po této výstavě dostal zákaz vystavovat v zahraničí. Po půl století se tak vrací před italské publikum s výstavou, která by měla podle jeho slov být „náznakem malé retrospektivy“. Nejstarší dílo na ní pochází z roku 1963, dvě díla vznikla loni.

null

null

Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme