Ve Francii vyhrála eurovolby extrémně pravicová strana Le Penové

Vítězem eurovoleb ve Francii je extrémně pravicová Národní fronta, která získala 25 procent hlasů. Pravicovou stranu Svaz pro lidové hnutí porazila o 5 procent, socialisty dokonce o 10 procent hlasů. Volební účast byla překvapivě vyšší než před pěti lety, svůj hlas přišlo odevzdat 43 procent voličů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předsedkyně Národní fronty Marine Le Penová

Předsedkyně Národní fronty Marine Le Penová | Zdroj: Reuters

Vítězství Národní fronty způsobí zemětřesení na francouzské politické scéně. Prezident François Hollande okamžitě svolal na dnešní ráno schůzku klíčových ministrů své vlády.

K vítězství extrémně pravicové strany přispěla nespokojenost Francouzů s vládou socialistů, rozkol mezi pravicovými stranami a také úspěšná snaha Marine Le Penové svou stranu oddémonizovat a učinit ji přitažlivou pro stále více Francouzů.

Důvodem k vítězství je ale i to, že většina voličů k volebním urnám nepřišla. „Jsou to volby, které většina lidí ignoruje, proto v nich mohou vyhrát extremisté,“ tvrdí mladý Pařížan.

V Evropském parlamentu stále převažují pravicové strany. Radikálních ale přibývá

Číst článek

Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme