Kdyby se Čech nakazil ebolou, přijme ho centrum v Těchoníně. K dispozici má 150 lůžek

Na příjem pacientů, kteří by onemocněli nebezpečnou ebolou, se připravuje také Česko. V podhůří Orlických hor, mimo obydlená místa, je v pohotovosti armádní Centrum biologické ochrany v Těchoníně. Rozlehlý areál se špičkovou nemocnicí je zatím využíván jako karanténa pro vojáky, kteří se vracejí ze zahraničních misí. Lékaři si tady ale poradí i s vysoce infekčními nemocemi, jako je sars, ebola nebo anthrax.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Těchoníně ošetřují pacienty s vysoce nakažlivými nemocemi. Právě tady by se mohla léčit ebola

V Těchoníně ošetřují pacienty s vysoce nakažlivými nemocemi. Právě tady by se mohla léčit ebola | Foto: Filip Jandourek

Prosklený výtah slouží tady v armádním Centru biologické ochrany v Těchoníně jako základní transportní zařízení. Záchranáři jím vyvezou pacienta ve speciálním izolačním vaku od sanitky i heliportu do podtlakové části.

„Celé zařízení je trvale udržované v několikastupňovém podtlaku. To je základním principem ochrany,“ vysvětluje Michal Kroča, ředitel odboru biologické ochrany.

Do nemocničních pokojů vede úzká šedivá oplachová komora. Za ní se lékaři rozhodnou, jestli půjde pacient do karantény, nebo na jednotku intenzivní péče.

Přehrát

00:00 / 00:00

V českém Centru biologické ochrany natáčela redaktorka Petra Benešová

Tam už se o něj postarají zdravotníci v klimatizovaných žlutých oblecích, které se podobají měsíčním skafandrům. Lékaři s trojitými rukavicemi a gumovými botami mají po ruce veškerou špičkovou techniku.

Každý pokoj s trojitými okny má svoji vzduchotechniku, bezpečí udržují také speciální filtry. Použitý materiál a odpad se dekontaminuje a odváží do spalovny.

U pokojů jsou i výzkumné laboratoře. Právě teď se v nich na myších testuje rezistentní tuberkulóza, černý kašel a antrax. Na celý provoz pak dohlíží centrální počítač s kamerovým systémem.


Zvětšit mapu

Kromě nemocnice armáda využívá i mobilní izolační stany s laboratořemi.

„Zde jsme schopní pacienta jak izolovat, tak léčit. Potřebujeme k tomu rovnou plochu a prostředí, kde jsme schopni stany vytápět. Materiál vydrží asi minus 40 stupňů,“ popisuje lékař Aleš Rybka.

V zemích postižených ebolou je méně než deset Čechů. Úřady jejich situaci sledují

Číst článek

Pokud by byl vyhlášen krizový stav, centrum okamžitě přijme pacienta. Podle brigádního generála Božetěcha Jurenky má navíc areál při epidemiích ideální polohu. „Je mimo hustě obydlené oblasti,“ připomíná stručně.

Centrum má až 150 lůžek, to je podle Jurenky další výhoda třeba oproti Nemocnici Na Bulovce. Roční provoz celého areálu pak stojí 70 milionů korun.

Ebola | Foto: Český rozhlas

Petra Benešová, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme