Reakce politiků na kandidaturu Babiše se různí. Podle Fialy chce expremiér imunitu, Schillerová je nadšená

Expremiér Andrej Babiš (ANO) v neděli večer nečekaně oznámil kandidaturu na prezidenta. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) hledá na Hradě imunitu, předseda Pirátů Ivan Bartoš říká, že nemá soudnost. Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová je z jeho rozhodnutí nadšená. Kandidát na prezidenta, armádní generál a bývalý náčelník vojenského výboru NATO Petr Pavel vnímá Babišovu kandidaturu jako hrozbu pro Česko kvůli populismu.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trojice s největší podporou v průzkumu Medianu k prezidentským volbám, zleva Petr Pavel, Andrej Babiš a Danuše Nerudová.

Trojice s největší podporou v průzkumu Medianu k prezidentským volbám, zleva Petr Pavel, Andrej Babiš a Danuše Nerudová. | Foto: René Volfík | Zdroj: Koláž iROZHLAS

Premiéra Petra Fialu (ODS) nepřekvapilo rozhodnutí bývalého předsedy vlády a šéfa opozičního hnutí ANO Andreje Babiše kandidovat na prezidenta republiky. V demokratických zemích podle ministerského předsedy obžalovaný politik odchází, zatímco Babiš hledá imunitu na Hradě, uvedl na twitteru

Babiš oznámil záměr ucházet se o post prezidenta republiky v neděli večer v televizi Nova. V pondělí požádá o důvěru předsednictvo hnutí. Pokud ji získá, obrátí se na poslance ANO, aby jeho kandidaturu podpořili. Expremiér řekl, že chce hlavně hájit zájmy českých občanů.

Spolu nemá vlastního kandidáta na prezidenta. Nevydá ani doporučení pro první kolo voleb

Číst článek

‚Nemá soudnost‘

Předseda Pirátů Bartoš uvedl, že plně respektuje právo každého, kdo naplní podmínky, na kandidaturu na prezidenta. „V tomto případě nicméně chybí jakákoliv sebereflexe či úcta k úřadu, kam by se neměl mimo jiné drát člověk souzený za podvody a lhář. Ten člověk prostě nemá soudnost,“ napsal.

Vicepremiér a předseda STAN Vít Rakušan médiím napsal, že Babiš sice jistě splní formální kritéria pro kandidaturu, nemůže ale splnit kritéria morální spjatá s nejvyšší ústavní funkcí. „Věřím, že mu to voliči vysvětlí,“ uvedl.

Bývalému místopředsedovi STAN Janu Farskému dává Babišova kandidatura smysl jen jako předehra k příštím sněmovním volbám.

Předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová uvedla, že v tom, že Babiš oznamuje kandidaturu ještě před schválením předsednictvem, je „tak nějak všechno“.

„On je ANO a všichni ostatní jsou jen stafáž. Doufám, že mu teď bude snížen limit na prezidentskou kampaň, kterou začal už v prosinci 2021 nákupem obytňáku,“ napsala.

Babiš od léta objížděl republiku v obytném voze, tvrdil, že nejde o jeho osobní kampaň.

„Přeji České republice více štěstí než Andreje Babiše,“ napsal krátce na twitteru vicepremiér a šéf KDU-ČSL Marian Jurečka.

Babiš podle předsedy opoziční SPD Tomia Okamury využil svého práva kandidovat. „Ale já osobně budu volit kandidáta SPD Jaroslava Baštu, který byl v době normalizace politickým vězněm, signatářem Charty 77 a bojovníkem za svobodu a demokracii,“ sdělil médiím.

Podpora z hnutí ANO

Podle předsedkyně poslaneckého klubu ANO Aleny Schillerové je Babiš nejsilnější a nejvýraznější politickou osobností v České republice. Ve vyjádření pro média uvedla, že je nadšená, že se Babiš rozhodl o post prezidenta ucházet.

Místopředseda ANO, hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák médiím sdělil, že neměl informaci o tom, že Babiš v neděli kandidaturu oznámí.

V pondělí dopoledne bude Babišovu kandidaturu schvalovat předsednictvo opozičního hnutí. „Zjevně se předpokládá ze strany předsednictva pouze formální potvrzení,“ uvedl Vondrák.

Na dotaz, zda měl informace o tom, že Babiš v neděli své záměry oznámí, uvedl: „Neměl a asi mne to ani nepřekvapuje.“

‚Rozhodl jsem se do toho jít.‘ Andrej Babiš oznámil, že bude kandidovat na prezidenta

Číst článek

Podle Schillerové má Babiš jako bývalý premiér spoustu důležitých kontaktů mezi zahraničními státníky a jeho názory a postoje jsou každému dobře známé.

„Celou dobu jsem ho přesvědčovala, že on bude tím nejlepším kandidátem hnutí ANO, a samozřejmě ho podpořím i zítra na předsednictvu. Byl by výborným prezidentem,“ dodala.

První místopředseda ANO Karel Havlíček uvedl, že hnutí původně chtělo kandidáta oznámit v pondělí, ale odpoledne začaly prosakovat informace. „Už by se to evidentně neudrželo,“ napsal médiím.

Nemění to ale podle něj nic na pondělním scénáři. „Zítra to bude formálně potvrzeno na předsednictvu, poté tisková konference,“ dodal.

„Od začátku víme, že nejdůležitější je jeho osobní vnitřní rozhodnutí. A to se odehrálo dnes. Zítřejší (pondělní) předsednictvo bude tím pádem jasné a rychlé,“ řekl místopředseda ANO Radek Vondráček. Hnutí ANO podle něj jiného tak silného kandidáta nemá. „A na rozdíl od Spolu je to velmi srozumitelné pro voliče,“ dodal.

Reakce ostatních kandidátů

Kandidát na prezidenta, armádní generál a bývalý náčelník vojenského výboru NATO Petr Pavel vnímá oznámenou kandidaturu bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) jako hrozbu pro Českou republiku kvůli populismu, který zosobňuje. Uvedl to v neděli na twitteru.

Pavla nepřekvapilo, že se Babiš bude o post prezidenta republiky ucházet, vzhledem k „intenzivní palebné přípravě“, kterou podle něj v posledních týdnech čelí. Osobně se těším, že do debat přinese oživení, ale obecně jeho kandidaturu vnímám jako hrozbu pro Českou republiku, a to kvůli populismu, který zosobňuje,“ uvedl.

Podle další kandidátky, bývalé rektorky Mendelovy univerzity Danuše Nerudové, budou protikandidáti řešit svou minulost, zatímco ona budoucnost českých občanů.

„Andrej Babiš ani po dlouhém pátrání nenašel nikoho lepšího než je on sám, přestože mu prognózy do druhého kola moc šancí nedávají. Zatímco pánové protikandidáti budou v kampani řešit svou minulost, já jsem připravena zaměřit se na budoucnost nás všech poznamenala Nerudová.

Také další prezidentský kandidát senátor Pavel Fischer (nezávislý) se vyjádřil na twitteru: „Andrej Babiš právě oznámil svou kandidaturu. K tomu mohu poznamenat jediné: Svoboda, demokracie, budoucnost!

Prezidentské volby

První kolo prezidentské volby se bude konat 13. a 14. ledna, případné druhé o dva týdny později. Nejsilnější podporu má podle posledních průzkumů Pavel. K jeho nejvážnějším soupeřům by zřejmě spolu s Babišem patřila Nerudová.

Z ostatních kandidátů mají šanci na významnější podporu senátoři Pavel Fischer a Marek Hilšer, podnikatel Karel Janeček a odborář Josef Středula.

V průzkumech se objevují také bývalá předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková, poslanec SPD Jaroslav Bašta, bývalý rektor Karlovy univerzity Tomáš Zima nebo podnikatel Tomáš Březina.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme