Autor

Petr Voldán

Věk: ročník 1953 

Proč jste si vybral práci právě v rozhlase? Psaní mě bavilo už na střední škole. Jako student gymnázia jsem psal drobnosti do okresních novin v Táboře. A ještě před koncem studia žurnalistiky na Karlově univerzitě, kde mi úžasný profesor Vladimír Kovářík pootevřel dveře k rozhlasu a nakazil mě „rozhlasáckým virem“, vedla moje cesta právě na Vinohradskou do rádia. Rádio je nemoc. Chytl jsem ji a zatím se nevyléčil. Někdy k tomu není daleko, jenomže já myslím, že koho práce občas nenaštve, nedělá ji pořádně. Rozhlasákem jsem i proto, že jsem tam, kde se něco děje. A taky proto, že rád dělám s profesionály. 

Dosavadní kariéra: Do roku 2004 Československý a později Český rozhlas. Od roku 2004 působil v Evropském parlamentu v Bruselu.

Zájmy a záliby: Když si najdu čas, tak kousek od Babiččina údolí u České Skalice pracuji na opravách domku. Sem tam běhám nebo „svižně“ chodím přírodou. Nesmím zapomenout ani na slabost pro zajímavé kavárny, které vyhledávám všude, kam se dostanu. A moc rád trávím chvíle s rodinou, když se nám všem podaří se sejít. Moje žena by ještě s mírným „ostnem“ v hlase dodala, že se neobejdu bez čtení všeho, co je po ruce – novin, časopisů, internetu i různých brožurek.

Pro Český rozhlas Pardubice a Český rozhlas Hradec Králové připravuje ranní pořad Glosa a také talkshow Na cestách s Petrem Voldánem

RSS autora

Články autora

|Markéta Kaclová, Petr Voldán |Zprávy ze světa

Do záchrany horolezců v Kyrgyzstánu se připojí i Rusové

Ruští záchranáři zapojí se do záchranné akce v horách Kyrgyzstánu, pokud to dovolí povětrnostní podmínky. Pod lavinou tam ve čtvrtek přišlo o život 5 českých horolezců. Skupina ruských záchranářů vyslaná ministerstvem pro mimořádné situace, ve které jsou i specialisté ze severního Kavkazu, se už dostala do města Karakol. Odtud jim ale v dopravě vrtulníkem do tábora alpinistů pod horou Chan Tengri zabránila nepřízeň počasí.

|Petr Voldán, Marika Táborská |Zprávy ze světa

Záchranářům v Kyrgyzstánu nepřeje počasí

Nepříznivé počasí a nebezpečí sesuvu dalších lavin brzdí záchranné práce v kyrgyzských horách. Ve čtvrtek tam při výstupu na vrchol Chan Tengri zahynulo v lavině 6 horolezců - mezi nimi 5 Čechů. Záchranáři stále pátrají po dalších nezvěstných alpinistech. Ruští specialisté, kteří přiletěli do pohoří Ťan Šan na pomoc, se zatím nemohou dostat na místo neštěstí.

|Milan Kopp, Petr Voldán, Marika Táborská |Zprávy ze světa

Záchranáři nalezli pátou oběť hory Chan Tengri

Záchranáři v Kyrgyzstánu nalezli tělo páté české oběti včerejšího neštěstí, při kterém lavina v pohoří Ťan-Šan zavalila mezinárodní skupinu horolezců. Podle mluvčího ruského ministerstva pro mimořádné situace není vyloučeno, že mezi pohřešovanými jsou ještě tři až čtyři čeští občané.

|Petr Voldán, Marika Táborská |Zprávy ze světa

V Kyrgyzstánu zahynulo několik českých horolezců

V kyrgyzských horách při sesuvu velké laviny zahynulo několik českých horolezců. Česká cestovní kancelář Rajbus, která se podílela na organizování zájezdu, potvrdila původní informaci moskevských zdrojů, podle kterých zahynulo pět Čechů. Další český občan byl zraněn. Lavina se utrhla z ledovce, když byli alpinisté údajně ve výšce zhruba pěti tisíc metrů na hoře Chan Tengri.

|Markéta Kaclová, Petr Voldán |Sport

Za zlatou pro Rusko opět 50 tisíc dolarů

Odměny ruských sportovců za získané olympijské medaile v Aténách nebudou zdaňovány. Tak jako při předchozích olympiádách dostanou Rusové, kteří vybojují zlaté medaile, 50 tisíc dolarů v rublovém ekvivalentu.

|Petr Voldán, Martin Hromádka |Zprávy ze světa

Jukos začal splácet nedoplatky daně za rok 2000

Vedení ruské ropné společnosti Jukos začalo splácet daňové nedoplatky za rok 2000. Soud rozhodl, že firma musí za toto období doplatit 3,4 miliardy dolarů. Při soudním slyšení v kauze bývalého šéfa Jukosu Michaila Chodorkovského dnes státní žalobce začal seznamovat soud s obviněním proti jednomu z nejbohatších Rusů.

|Petr Voldán, Marika Táborská |Zprávy ze světa

Chodorkovskij stanul před moskevským soudem

V Moskvě začalo odložené slyšení v kauze bývalého šéfa ropné společnosti Jukos Michaila Chodorkovského a dalšího z významných akcionářů firmy Platona Lebeděva. V celém případu, který je podle kritiků Kremlu motivován odplatou za politické aktivity Chodorkovského, se ale pravděpodobně rýsuje kompromis.

|Markéta Kaclová, Petr Voldán |Zprávy ze světa

V Čečensku zemřelo mnohem víc vojáků

Na více než dvojnásobek v porovnání s oficiálními statistikami odhaduje ruský Výbor matek vojáků počet ruských vojáků, kteří padli v Čečensku od zahájení války na podzim roku 1999. Severokavkazské republice dnes věnoval pozornost i premiér Michail Fradkov. Ten vyslovil značnou nespokojenost s~tím, jak jsou využívány prostředky, které na obnovu Čečenska Moskva vynakládá.

|Markéta Kaclová, Petr Voldán |Zprávy ze světa

Ruská policie vnikla do sídla Jukosu

Příslušníci ruské policie vnikli do budovy ústředí ropné společnosti Jukos. Podle očitých svědků události se snaží z kanceláří firmy, která čelí řadě obvinění z nedoplatků daní a které včera soud zmrazil veškerý majetek, odnést krabice s dokumenty.

|Markéta Kaclová, Petr Voldán |Zprávy ze světa

Ruští důchodci demonstrují proti sociálním reformám

Po celém Rusku se konají protestní akce proti plánovaným sociálním reformám vlády. Především důchodci, invalidi a představitelé dalších chudších vrstev ruské společnosti totiž považují návrh nahradit dosavadní praxi bezplatných výhod například při telefonování, léčení a cestování finančními kompenzacemi za podvod.

|Markéta Kaclová, Petr Voldán |Zprávy ze světa

Putin chce na Kavkaz poslat víc vojsk

Ruský prezident Vladimir Putin chce zvýšit vojenskou přítomnost federálních sil na severním Kavkazu. Ruská média zároveň tvrdí, že většina příslušníků ozbrojených skupin, které napadly řadu cílů v Ingušsku pochází z této autonomní republiky. Panuje podezření, že jim pomáhají místní bezbečnostní orgány.

|Markéta Kaclová, Petr Voldán |Zprávy ze světa

Při násilnostech v Ingušsku nejméně 60 mrtvých

Zprávy o počtu obětí útoků ozbrojených skupin v ruské autonomní republice Ingušsko se stále různí. Zatímco agentura Interfax informovala s odvoláním na ingušské orgány o více než 60 mrtvých, podle ITAR-TASS je jich dokonce 92. Interfax také přináší předběžné odhady škod, které koordinovaná akce ozbrojených skupin pravděpodobně spojených s čečenskými separatisty způsobila.