Portugalci deklasovali Švýcary 6:1, hattrickem je do čtvrtfinále dotlačil Ramos

Fotbalisté Portugalska se stali posledními čtvrtfinalisty. Premiérovým hattrickem na turnaji se při premiéře v základní sestavě za národní tým blýskl útočník Goncalo Ramos, který v zahajovací jedenáctce překvapivě dostal přednost před kapitánem Cristianem Ronaldem. Jednou se za evropské šampiony z roku 2016 trefili také Pepe, Raphaël Guerreiro a střídající Rafael Leao, za Švýcary snížil Manuel Akanji.

Aktualizováno Lusail (Aktualizováno: 22:34 6. 12. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Goncalo Ramos se s Pepem raduje ze své trefy proti Švýcarsku

Goncalo Ramos se s Pepem raduje ze své trefy proti Švýcarsku | Foto: Hannah McKay | Zdroj: Reuters

Trenér Portugalců Santos nechal v úvodu jen na lavičce kanonýra Ronalda, který na velké akci chyběl v základní sestavě poprvé od zápasu se Švýcarskem na evropském šampionátu v roce 2008. Výběr helvétského kříže vyrukoval s třemi stopery, ale trenérovi Yakinovi tento tah nevyšel.

Už v 17. minutě otevřel skóre z nenápadné akce výstavní střelou k šibenici skóre Goncalo Ramos, kterého ve vápně našel Félix.

ONLINE z osmifinálového zápasu Portugalsko - Švýcarsko

Číst článek

Na druhé straně brankář Costa jistil Shaqiriho pokus z přímého kopu, ale jinak dominovali Portugalci.

Ve 32. minutě Schär jen se štěstím neposlal hlavičku do vlastní sítě, z následného rohu už ovšem Švýcaři inkasovali poté, co neuhlídali stopera Pepeho. Ten si naběhl před malé vápno na Fernandesův centr od praporku a mezi dvěma soupeři se prosadil hlavou.

Zkušený zadák se v 39 letech a 283 dnech stal nejstarším střelcem gólu ve vyřazovací fázi mistrovství světa. Portugalci vyrovnali svůj nejlepší první poločas na světovém šampionátu.

Ve 43. minutě vychytal brankář Sommer v úniku Ramose, šest minut po pauze se už ale jednadvacetiletý útočník Benfiky Lisabon podruhé v utkání prosadil, když si skvěle naběhl na Dalotovu přízemní přihrávku z pravého křídla na bližší tyč.

Portugalci, kteří letos v Lize národů dvakrát porazili českou reprezentaci, hráli ve velké pohodě. V 55. minutě zakončil další pohlednou kombinaci pod břevno levý bek Guerreiro a zvýšil už na 4:0.

Kosmetická úprava skóre

V 58. minutě sice snížil po rohu Švýcarů Manuel Akanji, ale čtyřbrankový náskok opět vrátil Portugalcům třígólový Ramos.

Ve vyřazovací fázi mistrovství světa dal hattrick jako první od roku 1990, kdy Tomáš Skuhravý pomohl československému celku k výhře 4:1 nad Kostarikou. Zároveň se stal prvním hráčem na světovém šampionátu od Němce Kloseho v roce 2002, který dal tři góly při debutu v základní sestavě.

Marocká pohádka pokračuje. ‚Lvi z Atlasu‘ udolali španělské krotitele v penaltách 3:0

Číst článek

V 73. minutě se na trávník dostal i Ronaldo, radost z gólu mu ale sebral ofsajd.

Poslední hřebíček do rakve švýcarských nadějí zatloukl střídající Leao. Ve druhé nastavené minutě vystřelil místo nahrávky na Ronalda z rohu vápna přes ledabyle bránícího Xhaku a jeho obstřel na vzdálenější část branky překvapil i brankáře Sommera.

Portugalci se na světovém šampionátu probojovali mezi nejlepší osmičku po 16 letech a ve čtvrtfinále v sobotu změří síly s Marokem. Naopak Švýcaři na první účast ve čtvrtfinále od roku 1954 nedosáhli.

Portugalci vyhráli čtvrtý z posledních pěti vzájemných duelů a připsali si druhé nejvýraznější vítězství na světových šampionátech a nejvyšší ve vyřazovací fázi. Švýcaři utrpěli svou nejdrtivější porážku na mistrovství světa.

Alena Panovská, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme