| ČTK/Michal Kamaryt

Zlatá Ester Ledecká
Od dětských úspěchů k zápisu do historie

Praha|Šimon Tatíček, Jakub Grim|

Čtěte celý článek

Mnoha lidem se Ester Ledecká zapsala do paměti jako dcera muzikanta Janka Ledeckého. Nyní už je pojmem sama o sobě. Obojživelná sportovkyně zvládá závody na snowboardu i na lyžích. První klání vyhrála už v pěti letech. Sedmnáct let poté senzačně zvítězila v olympijském super-G závodě a zlatý double dokonala na snowboardu v paralelním slalomu. O to unikátnější, že šlo o jiné disciplíny.

Rodiče ji odmalička vychovávali k výjimečnosti. Ester ani její bratr Jonáš nechodili do školy s ostatními dětmi, ale měli domácí výuku s rodiči. Ester už od dětství inklinovala ke sportu, byla soutěživá a cílevědomá.

„Nerozumím tomu, nevěřím. Ačkoli jsem si tu jízdu strašně užila a hrozně mě to bavilo. Ten výsledek je úžasný a jsem strašně vděčná za to, co ze mě můj tým udělal," rozplývala se Ledecká po dojezdu své životní jízdy. První momenty po dojezdu se však nesly ve znamení nevěřícných pohledů. Ledeckou musel o jejím vítězství bezprostředně po dojetí přesvědčovat i kameraman přenosu.

Zajímavými se staly také reakce zahraničních komentátorů a jejich prožívání jízdy Ledecké. Na tiskové konferenci po závodě navíc vítězka překvapila novináře tím, že si nesundala závodnické brýle. „Na rozdíl od ostatních holek jsem na tohle nebyla připravená, takže jsem si ráno neudělala make-up,“ rozesmála přítomné.

Senzační zlato pobláznilo česká i světová média. Deník Salzburger Nachrichten například její triumf označil za největší lyžařskou senzaci v historii olympiád. Jenže výhra v lyžařském super-G nakonec nebyla na letošní olympiádě konečnou. O týden později totiž ovládla i závod paralelního obřího slalomu na snowboardu a stala se prvním sportovcem po 90 letech, kterému se podařilo získat olympijské zlato z dvou různých sportů.

Dvě zlata na jedněch hrách v odlišných sportech vyhráli v minulosti pouze dva muži, oba v severské kombinaci a běhu na lyžích. První uspěl Nor Thorleif Haug na prvních zimních olympijských hrách v Chamonix 1924, kde vyhrál vedle kombinace závody na 18 km a 50 km v běhu. O čtyři roky později ho napodobil krajan Johan Gröttumsbraaten, který ve Svatém Mořici zvítězil v kombinaci a také v běhu na 18 km.