Olympijský rok Ester Ledecké: Jak žije dívka, která uhranula nejen sportovní svět

Celý rok Radiožurnál sledoval život zlaté medailistky Ester Ledecké a její přípravu na olympiádu v Pchjongčchangu. Jaký je režim sportovkyně, která dokáže naprosto ovládnout na snowboardu a nově se pyšní titulem olympijské vítězky v lyžování? Poslechněte si celý časosběrný dokument Olympijský rok.

Dokument Pchjongčchang Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olympijská vítězka Ester Ledecká. Sportovkyně, která ohromila svět alpského lyžování

Olympijská vítězka Ester Ledecká. Sportovkyně, která ohromila svět alpského lyžování | Foto: Stanislav Peška, Roman Vondrouš, Michal Doležal, Michal Krumphanzl | Zdroj: ČTK

Mnoha lidem se Ester Ledecká zapsala do paměti jako dcera muzikanta Janka Ledeckého. Nyní už je pojmem sama o sobě. Obojživelná sportovkyně zvládá závody na snowboardu i na lyžích. První klání vyhrála už v pěti letech. 

Přehrát

00:00 / 00:00

Olympijský rok Ester Ledecké: Superhrdinka v kombinéze od bratra, které jeden sport nestačí

Také rok před zimní olympiádou začal úspěšně. Ester se v březnu 2017 stala dvojnásobnou mistryní světa a získala celkové vítězství na Světovém poháru. Pro trofeje a ceny už tehdy měla doma vyhraněnou místnost. Nové přírůstky se tam ještě vešly. „Pořád se dají nějaké police přidělat. Nebo se koupí větší byt,“ vtipkovala. 

Velký úspěch ale také hodně stojí. Nejde jen o peníze. Ester kvůli neustálé fyzické námaze občas trápí tělo. Komplikace se projevily třeba v roce 2014 při zimní olympiádě v Soči, kdy jí přetažená záda zničila šanci na medaili. Od té doby pravidelně cvičí s fyzioterapeutem. 

Navíc mezi trénováním, závody a sebeprezentací, která je také součástí práce sportovce, nezbývá moc času na přátele. „Mám teď jiné priority, ač to zní asi pro někoho zvláštně a smutně,“ vysvětluje Ester. Doma bývá asi jen dva měsíce z roku. „Pro správného sportovce by měl být na prvním místě sport. Je život, rodina, sport a pak jsou takové další záležitosti,“ dodává. 

Co se rodiny týče, je u Ledeckých talentu na rozdávání. Táta slavný zpěvák a skladatel, dědeček Jan Klapáč, který získal na hokejovém mistrovství světa celkem sedm medailí, a k tomu bratr Jonáš – výtvarník, sportovec, autor komiksů i hudebník. Pro svou sestru navrhuje design snowboardového prkna a kombinézy. I díky němu tak Ester vypadá jako superhrdinka. 

Nejspíš to ale není jen zdání. Úspěchy si Ester udržela během celého roku před olympiádou. Letos už vyhrála pět závodů Světového poháru na snowboardu.  

Na zimní olympiádě v Pchjongčchangu reprezentuje Českou republiku nejen na snowboardu, ale i na lyžích. A v tom druhém, k překvapení celého světa, už získala zlato!

Připomeňte si sobotní zlatý závod Ester Ledecké:

Jan Suchan, Kristýna Hladíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme