Ekonomické informace 19. 7. 2005

Od příštího roku by mohlo být pro podnikatele výhodnější uplatňovat výdaje procentem z příjmů. Ministerstvo spravedlnosti zprovoznilo interaktivní formulář pro zápis do obchodního rejstříku. Pokladny obchodníků se v květnu zřejmě plnily opět o něco rychleji. Podrobnosti níže.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nákup

nákup | Foto: Jan Rosenauer

Od příštího roku by mohlo být pro podnikatele výhodnější uplatňovat výdaje procentem z příjmů. Vláda chce totiž výrazně zvýšit tzv. výdajové paušály, a to ze současných 25 procent na 30 až 80 procent, v závislosti na typu podnikání. Živnostníkům by se tak zjednodušila náročná administrativa, které se nevyhnou, pokud uplatňují v daňovém přiznání skutečné náklady a musejí vést daňovou evidenci. V současné době u nás paušály využívá jen menšina podnikatelů a to by se podle mluvčího ministerstva financí Marka Zemana mělo změnit.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Zeman: Výdajové paušály

Život se podnikatelům snaží zjednodušit také ministerstvo spravedlnosti. To zprovoznilo interaktivní formulář pro zápis do obchodního rejstříku. Podnikatelům, kteří mají elektronický podpis, tak odpadá nutnost chodit na obchodní soud, protože všechny změny v obchodním rejstříku mohou udělat přímo ze svého počítače, říká mluvčí ministerstva Petr Dimun.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Dimun: Obchodní rejstřík

Elektronický podpis vydává zatím pouze společnost První certifikační autorita, kterou podnikatelé mohou najít na internetové stránce www.ica.cz. Podle mluvčí ministerstva informatiky Kláry Volné ale bude tyto podpisy zanedlouho vydávat také Česká pošta.

Pokladny obchodníků se v květnu zřejmě plnily opět o něco rychleji. Myslí si to alespoň hlavní ekonomka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová. Podle ní zrychlil růst maloobchodních tržeb na necelých 5 procent - měsíc před tím přitom nedosahoval ani tří procent. Přesná data o českém maloobchodě dnes zveřejní Český statistický úřad.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Šichtařová: Tržby maloobchodu

Konkrétní podoba důchodové reformy je stále ve hvězdách. Politici se zatím dokázali dohodnout jen na procesních pravidlech toho, jak budou o reformě vyjednávat, ale ne na její podobě. Podle hlavního ekonoma společnosti Patria On Line Davida Marka by se přitom mohli inspirovat třeba na Slovensku, protože tamní systém by šel bez větších problémů zavést i u nás.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Marek: Důchodová reforma

Milan Kopp, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme